Raha-asioissa rehellisyys on valttia – talousvalmentajan vinkeillä talous tasapainoon

Eikö rahaa jää säästöön? Säästöpankin talousvalmentaja Tanja Wickström listasi vinkit, joilla laitat taloutesi peruskallion eli tulot ja menot tasapainoon.

Säästöpankin brändikuva.

Raha-asiat ovat hyvin oleellinen osa hyvinvointiamme. Kun otat taloudellisen hyvinvointisi vakavasti, voit kokonaisvaltaisesti paremmin. Säästöpankin talousvalmentaja Tanja Wickström listasi vinkit, joilla laitat taloutesi peruskallion eli tulot ja menot tasapainoon.

1. Tylsää, mutta välttämätöntä: Budjetoi!

”Kyllähän minä tiedän mihin rahani menevät” ei riitä, jos haluat saada taloutesi kuntoon. Sinulla pitää olla rehellinen käsitys siitä, mistä rahasi oikeasti tulevat ja mihin ne menevät. Siksi ensimmäinen vinkki on aloittaa viikoittainen budjetointi.

Säästöpankin talousvalmentaja neuvoo kirjaamaan itse ylös kaikki tulot ja menot, vaikka monessa verkkopankissa olisikin mahdollista saada dataa rahankäytöstä.

Konkreettisesti oman talouden numeroiden käsittely auttaa sinua paremmin hahmottamaan taloutesi ongelmat ja mahdollisuudet.

Näin budjetoit:

  • Ota käyttöösi laskentaohjelma kuten Microsoft Excel ja laita siihen viime viikon ajalta kaikki verkkopankistasi näkyvät tulot ja menot.
  • Jos haluat kätevän työkalun, ota käyttöösi Säästöpankin budjettilaskuri.
  • Ole mahdollisimman yksityiskohtainen: kirjaa ylös kaikki tulot ja menot. Mistä rahaa on tullut, mihin sitä on mennyt ja kuinka paljon.
  • Kun budjetoit säännöllisesti viikoittain, vartti riittää.
  • Analysoi: Onnistuitko paremmin kuin edellisellä viikolla? Mistä voisit karsia?
  • Haaveile. Mitä kohden olet menossa? Miltä tulevaisuus näyttää ensi kuussa?

Budjetoinnin avulla saat positiivisen kokemuksen siitä, että vaikutat aktiivisesti talouteesi ja olet taloutesi päällä – eikä toisinpäin.

2. Ota aktiivinen ote omaan toimintaasi!

Jos taloutesi menee joka kuukausi pakkaselle, jotain on pakko muuttaa. Et voi jatkaa vanhoja käyttäytymismallejasi. ”Harva talous on niin tehostettu, että kaikki kivet olisi jo käännetty. Jos mitään ei jää säästöön, pelkkä talouden seuranta ei enää riitä vaan pitää muuttaa jotain”, Wickström kuittaa.

Aloita menojen karsiminen siitä, mitä keho ei tarvitse. Tämä sisältää esimerkiksi karkit ja herkut. Tämä ei tarkoita, ettei mitään saisi ostaa. Muista, että voit harventaa, puolittaa ja vähentää.

”Ei kannata heittäytyä uhriksi, vaan ottaa aktiivinen ote omaan toimintaan!”, Wickström muistuttaa.

Säästämisestä kannattaa tehdä koko perheen yhteinen projekti.

”Jos sanomme ”ei” jollekin ostokselle, sanomme ”kyllä” säästölle. Kun onnistumme säästämään, pääsemme kesällä lomamatkalle. Näin säästämisestä voi tulla koko perhettä innostava – ja opettava - asia.”

3. Maksa ensin itsellesi – vasta sitten muille

Kun laitat rahaa säästöön, laita se säästöön samana päivänä, kun saat palkkaa – ei vasta sitten kun jotain jää. Hyvä tavoite, että 20 % nettotuloista menisi lyhyeen sekä pitkäaikaiseen säästämiseen. ”Jos odotat, että säästät vasta sitten kun jotain jää, käytät todennäköisemmin kaiken rahan jo ennen kuin saat mitään säästöön”, Wickström neuvoo.

Säästämisellä kasvat taloudellista puskuria. Hyvä varapuskuri olisi noin 2–3 kuukauden nettotulot. ”Aloita pienellä määrällä. Sitten kun säästöt ovat turvallisella tasolla, voit laittaa vähän enemmän säästöön. Viisikymppiä kuukaudessa riittää jo esimerkiksi rahastosäästämisen aloittamiseen”, Wickström jatkaa.

Aloita säästäminen

4. Kirpparilöydöt - vältä yllättävät sudenkuopat!

Yllättävä sudenkuoppa löytyy kirpputoreilta. Kierrättäminen on ekologista, mutta kannattaa huomioida, että ei osta turhia asioita vain, koska se on ”halpaa”.

”Yleinen selitys on, että ”säästin juuri sata euroa, koska kaupassa nämä olisivat olleet yli kaksisataa, ja nyt maksoin vain 100 euroa. Todellisuudessa olet juuri ostanut satasella tavaraa, mitä et välttämättä tarvitse”, Wickström huomauttaa.

Omien kaapin perukoille unohtuneiden tavaroiden myynnillä voi myös tienata, mutta muista, että nettikirpputorit houkuttelevat huijarit liikkeelle! Lue vinkit tuottoisaan ja turvalliseen kaupankäyntiin.

5. Tunne itsesi!

Tunnista itsesi ja miten toimit eri tilanteissa, esimerkiksi perjantai-iltana.

”Sipsit, nettikauppa, viinit… kun tiedät, että tämä on sinun rentoutumiskeinosi, pistä itsellesi muistutus, että tee jotain muuta! Ota vaikka kirja käteesi. Katso joku leffa”, Wickström ehdottaa.

Kun tiedät oman heikkoutesi, on hyvä, että sinulla on valmiiksi ajateltuna mitä teet silloin kun houkutus iskee. Esimerkiksi puhelimeen voi jättää itselleen viestin, että kun tämä houkutus iskee, tee näin sen sijaan. Näin opettelet uutta käyttäytymismallia samalla kun säästät rahaa.

6. Lisää tuloja – vai vähemmän menoja?

Menoihin on monesti nopeampi vaikuttaa kuin tuloihin. Palkkaa voi pyytää lisää, mutta palkankorotuksen positiivinen vaikutus omaan talouteen voi olla nopeastikin ohi, ellei oma käyttäytyminen ole muuttunut.

”Jopa suurilla tuloilla voi talous olla pakkasella, ellei tiedosta miten ja mihin rahansa käyttää”, Wickström muistuttaa.

Kun budjetoit, karsit turhista ja toistuvista menoista ja olet rehellinen itsesi kanssa, saat taloutesi tasapainoon. Jos kaikesta huolimatta taloutesi menee jatkuvasti miinukselle, on aika hankkia lisätuloja.

”Kun talous on jo niin tehokas, että pitää alkaa syömään vähemmän, tämä on se kohta, jolloin pitää alkaa miettimään myös lisätuloja”, Wickström neuvoo.

Lisätienestejä voi saada esimerkiksi auttamalla vanhuksia tai ulkoiluttamalla naapuruston koiria. Myös netin kautta voi tarjota omaa apuaan monenlaisiin elämäntilanteisiin.

Vanha sanonta ”ei ne suuret tulot vaan pienet menot” pitää siis edelleen hyvin paikkansa.

7. Hanki asiantuntijan apua

Budjetointiin ja talouden hallintaan on mahdollista saada myös ulkopuolista apua. Esimerkiksi Säästöpankilla on Oman talouden tuokio, jossa kartoitetaan oman talouden kokonaisuus ja sen mahdollisuuksia.

Ota yhteyttä – me autamme

Asiantuntijoiden vinkkejä vaurastumiseen ja taloudelliseen hyvinvointiin saat myös katsomalla Säästöpankin aiheeseen liittyvän Kasvaako rahapuu -webinaarin.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki Nuoret
Lataa ilmainen budjettilaskuri Aloita säästäminen

Ajankohtaista