Raharemontti: Kuluttamisen sosiaalinen ulottuvuus – elänkö oman vai läheisten tulotason mukaan?
Ihmisten kulutustottumukset ovat erilaisia, eivätkä ne ole aina sidoksissa tulotasoon. Yli varojen eläminen on yleistä ja juurisyitä on monenlaisia. Mitä jos läheisten rahankäyttö ja erilainen tulotaso ulottuu vaikuttamaan myös omaan käyttäytymiseen.
Säästöpankkiryhmä on yhteistyökumppanina Nelosella ja Ruudussa esitetyssä Raharemontti-ohjelmasarjassa, jossa annetaan työkaluja ja autetaan erilaisten taloushaasteiden kanssa kamppailevia ihmisiä. Ohjelman tarkoituksena on edistää avointa keskustelua talousvaikeuksista ja auttaa osallistujia löytämään kestävä ratkaisu oman talouden hallintaan ja taloudelliseen hyvinvointiin. Artikkeli on kirjoitettu tukemaan sarjan kuudennessa jaksossa käsiteltyjä aiheita.
Säästöpankissa luottopäällikkönä toimiva Laura Eskola kannustaa tarkastelemaan omia kulutustottumuksia säännöllisin väliajoin - tarvittaessa useamminkin, varsinkin jos on taipumusta ylikuluttamiseen. On hyvä pysähtyä miettimään omaa kulutuskäyttäytymistä ja sitä, elääkö omien arvojen ja tulojen mukaan vai ohjaako käyttäytymistä ympärillä olevien ihmisten elämäntyyli.
Raharemontti-ohjelmassa Santun taloudellinen tilanne pakottaa pysähtymään ja pohtimaan, kenen kukkaron armoilla on totuttu elämään ja miten tilanne korjataan.
- Kun parisuhteessa on merkittäviä tuloeroja, voi syntyä paineita elää samanlaista elämäntyyliä kuin paremmin ansaitseva kumppani, vaikka omat tulot eivät siihen riitä. Tällaisessa tilanteessa ylikuluttaminen voi helposti lähteä käsistä, kun halutaan ylläpitää tiettyä elintasoa, vaikka se merkitsisi velkaantumista tai taloudellista epävarmuutta, toteaa Laura Eskola.
Sosiaalinen paine kuluttamisessa
Yhteiskunta asettaa meille jatkuvasti odotuksia ja paineita, jotka vaikuttavat kulutuskäyttäytymiseemme. Sosiaalinen media tuo ystävien ja tuttavien elämäntyylin suoraan silmiemme eteen, ja vertaamme itseämme helposti muihin. Naapurit, ystäväpiiri ja jopa perheenjäsenet voivat vaikuttaa siihen, millaisia päätöksiä teemme rahojemme suhteen.
Tekemämme kulutusvalinnat eivät aina perustu rationaalisiin tarpeisiin, vaan ne saattavat olla seurausta ulkoisista odotuksista ja halusta tulla hyväksytyksi. Halu näyttää menestyneeltä ja pelko häpeästä oman taloudellisen tilanteen vuoksi voivat johtaa tarpeettomaan velkaantumiseen ja taloudelliseen epävakauteen. Parisuhteessa tämä voi korostua erityisesti, kun kumppanit saattavat tuntea paineita toistensa tai ulkopuolisten odotusten vuoksi. Tämä voi vaikeuttaa yhteisten taloudellisten päätösten tekemistä.
- Vaikka ulkoiset paineet voivat olla kovat, on tärkeää muistaa omat arvot ja realiteetit. Harvoin tiedämme täysin muiden taloudellista tilannetta, ja sosiaalisesta mediasta saamamme tiedot ovat vain murto-osa siitä, mitä ihmisten elämä todella on. Siksi ei kannata sortua kilpavarusteluun tai vertaamiseen näiden pintapuolisten tietojen perusteella, Laura muistuttaa.
Tuloerot parisuhteessa
Rahasta voi olla vaikea keskustella ja varsinkin parisuhteen alussa aiheesta avautuminen voi tuntua pelottavalta. Eriävä elintaso voi olla kiusallinen puheenaihe puolin ja toisin.
- Rahasta puhuminen voi tuntua hankalalta, mutta on parempi ottaa asia puheeksi jo parisuhteen alkuvaiheessa. Jossain kohtaa se tulee kuitenkin esille, ja silloin on tärkeää, että keskustelu tapahtuu avoimessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä. Luottamus on parisuhteen perusta, ja jos eriävä tulotaso on toiselle osapuolelle ongelma, on se hyvä tietää ajoissa, jotta voidaan yhdessä löytää ratkaisuja tai todeta, onko suhde oikealla pohjalla, Laura toteaa.
Kulutustottumuksista ja taloudenhallinnasta on hyvä puhua jo aikaisessa vaiheessa siitäkin syystä, että raha on yksi yleisimmistä syistä, joka aiheuttaa kitkaa parisuhteissa.
- Avoin rahapuhe auttaa rakentamaan luottamusta ja vähentää väärinkäsityksiä. Kun kulutustottumuksista ja taloudenhallinnasta keskustellaan jo parisuhteen alkuvaiheessa, on helpompi suunnitella yhteistä tulevaisuutta ja välttää raha-asioista johtuvaa kitkaa myöhemmin. Rahasta ja taloudesta keskusteleminen on jatkuva vuoropuhelu, joka mukautuu tilanteiden ja elämänvaiheiden mukaan. On tärkeätä keskustella aiheesta säännöllisesti ja päivittää tilanne ja tavoitteet yhdessä, Laura muistuttaa.
Itse palkka tai tulotasojen eroavaisuus ei välttämättä ole ongelma, vaan se, miten rahojaan käyttää, miten ja millaisia taloudellisia asioita elämässään tavoittelee ja millaisia kompromisseja on valmis tekemään.
Maksetaanko kaikki kulut aina puoliksi, vaikka toinen tienaisikin enemmän? Katsotaanko yhteinen lomakohde molempien budjettiin sopivaksi vai venytetäänkö toisen kukkaroa kotirauhan säilyttämiseksi?
On tärkeää muistaa, että yhteinen elämä ei perustu siihen, kuka tuo eniten rahaa talouteen, vaan siihen, millaista yhteistä elämää molemmat sitoutuvat rakentamaan ja millaisten arvojen mukaista elämää tahdotaan elää. Taloudellinen tasa-arvo ei tarkoita tulojen tasapuolisuutta, vaan keskinäistä ymmärrystä ja arvostusta siitä, mikä on yhteiselossa tärkeintä.
Omien arvojen vahvistaminen
Arvot ohjaavat kulutuskäyttäytymistämme ja omien arvojen tunnistaminen ja vahvistaminen auttaa tekemään päätöksiä, jotka lisäävät onnellisuuden tunnetta.
- On tärkeätä pysähtyä pohtimaan omia arvoja ja miettiä, mitkä asiat ovat sinulle oikeasti tärkeitä elämässä ja mistä voisit mahdollisesti luopua. Jos huomaat kuluttavasi asioihin, jotka eivät sovi arvoihisi, on tämä usein esimerkki siitä, että kulutuskäyttäytymistäsi ohjaa enemmän ympäristö kuin omat arvosi. Kun opit sanomaan ei sosiaaliselle paineelle, löydät enemmän tyytyväisyyttä ja taloudellista tasapainoa, Laura rohkaisee.
Kuluttamisen sosiaalinen ulottuvuus on voimakas, mutta sen tunnistaminen ja hallitseminen voivat auttaa elämään enemmän omien arvojen mukaisesti. Kysy itseltäsi: elänkö oman vai läheisteni tulotason mukaan? Vastaus tähän kysymykseen voi olla avain tasapainoisempaan ja tyytyväisempään elämään.
Me Säästöpankissa kannustamme kaikkia avoimempaan rahapuheeseen. Näin voimme tunnistaa ajoissa vaaranpaikat ja ennaltaehkäistä ylikuluttamista ja velkaantumista. Huoli ei ole häpeä, ota rohkeasti taloutesi haltuun – me autamme!
Tutustu myös muihin sarjan aiheisiin
Raharemontti jakso 1: Kerran luottotiedoton, aina luottotiedoton?
Raharemontti jakso 2: Uhkarohkeita investointeja ja huonoa tuuria
Raharemontti jakso 3: Ei vaadi kuin yhden autokolarin, että voi olla jo liian myöhäistä
Raharemontti jakso 4: Nuorten kulutuspaineet ja kolikon kääntöpuoli
Raharemontti jakso 5: Elämän ja talouden muutokset säästämisen esteenä
Raharemontti jakso 6: Kuluttamisen sosiaalinen ulottuvuus – elänkö oman vai läheisten tulotason mukaan?
Raharemontti jakso 7: Miten valmistautua taloudellisesti yrittäjyyteen?
Raharemontti jakso 8: Taloudellinen elämänmuutos – helpommin sanottu kuin tehty
Raharemontti -ohjelman kaikki jaksot on nyt katsottavissa Nelosen Ruutu -suoratoistopalvelussa: ruutu.fi/ohjelmat/raharemontti.