Nettikirppis ja kiertotalous kunniaan – vinkit tuottoisaan ja turvalliseen kaupankäyntiin

Kuluttajien välisen kaupankäynnin suosio kasvaa ja kiertotalous trendaa - mahtavaa! Ostamalla tuotteita käytettynä säästämme niin rahaa kuin maapalloakin. Omien kaapin perukoille unohtuneiden tavaroiden myynnillä voi myös tienata. Nettikirpputoreilla on kuitenkin syytä olla myös varuillaan, sillä huijausyritykset ovat tänä vuonna selvästi yleistyneet nettikirpputoreilla.

Säästöpankin brändikuva.

Second hand -kaupat ovat niin ostajalle kuin myyjälle kannattavia monesta syystä. Vaatteiden ja tavaroiden kierrättäminen uudelle omistajalle pidentää tuotteiden käyttöikää ja ohjaa kulutustamme kestävämpään suuntaan. Ostajana säästät rahaa, kun saat tuotteen edullisemmin kuin uutena – ja myyjänä voit tienata rahaa sillä, että sinun ei tarvitse turhaan varata kotona säilytystilaa käyttämättömille tavaroille.

Vinkit onnistuneeseen kaupankäyntiin nettikirppis-alustalla:

  1. Valitse yleisesti luotettavaksi tunnettu alusta, jossa on olemassa selkeä prosessi kaupankäyntiin ja joka tarjoaa turvalliseksi tunnetut maksutavat, kuten Klarna tai PayPal.
  2. Hyvässä myynti-ilmoituksessa on hyvässä valaistuksessa otetut kuvat ja tarkka tuotekuvaus, jossa mainitaan rehellisesti myös tuotteen mahdolliset viat ja kulumisen jäljet.
  3. Arvioi realistisesti tuotteen hintaa. Vertaile vastaavien tuotteiden hintatasoa kaupankäyntialustalla ja suhteuta hinta tuotteen ikään ja kuntoon.
  4. Jos tuote toimitetaan postin kautta, varmista lähettäjältä oikeanlainen ja kestävä lähetyspakkaus. Hieman suurempi lähetyskulu on parempi kuin matkalla hajonnut tuote.

Nettikirpputori houkuttelee huijarit liikkeelle

Valitettavasti nettikirpputorien suosio ei ole jäänyt huijareiltakaan huomaamatta. Erilaisten kalasteluyritysten määrä on tänä vuonna lisääntynyt monilla kauppapaikoilla, kuten Vinted, tori.fi tai Facebook Marketplace. Huijarit voivat tekeytyä ostajiksi, myyjiksi tai kaupankäyntialustan edustajaksi.

Vinkkejä turvalliseen kaupankäyntiin nettikirpputoreilla:

  1. Lue kaupankäyntialustan ohjeet ostamiseen, myymiseen, maksamiseen ja toimitukseen. Näin tunnistat helpommin, jos huijari yrittää kalastella tietojasi alustan käytännöistä poiketen.
  2. Pidä keskustelu kaupankäyntialustan omassa viestitoiminnossa. Varo sielläkin viestien mukana tulevia liitteitä ja linkkejä, joiden kautta pyydetään täyttämään henkilökohtaisia tietojasi.
  3. Muista, että maksun vastaanottaminen ei vaadi vahvistusta, pankkitunnuksilla kirjautumista tai omien tietojen täyttämistä lomakkeille.
  4. Suhtaudu varauksella esimerkiksi kuvakaappauksiin maksutapahtumista, sillä niitä on mahdollista väärentää.
  5. Jos epäilet kohdanneesi kalasteluyrityksen, tee siitä ilmoitus alustan ylläpitäjälle ja auta heitä pitämään kauppapaikka turvallisena. Jos epäilet luovuttaneesi henkilökohtaisia tietojasi huijarille, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi.
Kategoriat
Turvallisuus Koti, asuminen ja arki
Lue lisää turvallisuusvinkkejämme

Ajankohtaista