Raharemontti: Elämän ja talouden muutokset säästämisen esteenä

Yleisen hintatason ja korkojen nousu on vaikuttanut monen talouteen. Tähän yhdistettynä elämän tilanteen muutos esimerkiksi eron myötä, voi tuoda epätoivon tunteita ja heittää hetkessä talouden tasapainon vinoon.

Säästöpankin brändikuva.

Viime vuosina korkojen ja yleisen hintatason nousu on saanut monet suomalaiset pohtimaan talouttaan tarkemmin. Ruoan, energian ja asumiskustannusten nousu on vienyt yhä suuremman osan kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista, ja samalla säästäminen tai maltilliset haaveet, kuten lomamatka tai auton hankinta, tuntuvat entistä kaukaisemmilta.

Korkojen nousu on heiluttanut monien taloudellista tasapainoa, etenkin asuntovelallisten on ollut syytä tarkastella arjen budjetointiaan. Miten selvitä ja varautua taloudellisesti epävarmoihin aikoihin?

Kulujen nousu kannustaa budjetoimaan

Raharemontin viidennessä jaksossa korkojen ja yleisen hintatason nousu on saanut Pian miettimään, miten saada raha riittämään säästöön arjen kulujen jälkeen.

Kun arjen pakolliset kulut kasvavat, jostain muusta on pakko tinkiä. Muutokseen voi saada kaipaamansa boostin katsomalla taaksepäin ja selvittämällä mihin ja miten paljon rahaa on kulunut. Tämä onnistuu erilaisilla budjetointityökaluilla, joihin merkitään kuukauden tulot ja menot. Automatisoitu tilin kategorisointi tekee talouden hallinnasta helpompaa ja säästää aikaa. Tällainen ominaisuus löytyy esimerkiksi Säästöpankki Mobiilista.

Hyvä budjetti antaa myös mahdollisuuden säästää. Vaikka säästäminen saattaa tuntua vaikealta nykyisessä tilanteessa, kannattaa asettaa realistisia säästötavoitteita. Pieni, mutta säännöllinen säästäminen on pitkäjänteisesti palkitsevaa, ja se auttaa rakentamaan taloudellista puskuria yllätyksiä sekä arjen haaveita varten.

Asumisen järjestelyillä mielenrauhaa?

Jos tuntuu, että ylimääräisten kulujen karsimisen jälkeen, menot tuntuvat edelleen liiallisilta, on syytä tarkastella myös pakollisia menoja esimerkiksi asumisen kustannuksia.

Kun taloudellinen tilanne tuntuu hankalalta, kannattaa olla yhteydessä pankin asiantuntijoihin ja keskustella mahdollisuuksista helpottaa asuntolainan maksamista. Elämässä tulee vaiheita ja jokaisen taloudellinen tilanne on muuttuva. Pankin kanssa voi keskustella mahdollisuudesta saada lyhennysvapaata tai muutosta laina-aikaan ja lyhennyserään. Tutustu tarkemmin.

On perusteltua myös pohtia, onko nykyinen asumismuoto relevantti. Asunnon vaihto pienempään tai asuinalueen muutos, voi vaikuttaa kuukausittaisiin asumiskuluihin merkittävästi. Lainalaskurimme avulla voi vertailla lainan määrän vaikutusta kuukausierään.

Sp-Kodin asiantuntija Janne Paasimies tunnistaa pattitilanteen, jossa nykyinen asunto ei enää palvele asukkaiden tarpeita, mutta vaihtopäätöstä jarrutellaan.

- Asuntomarkkinat ovat kokeneet merkittäviä muutoksia viime vuosina. Korkojen nousu on hidastanut asuntokauppaa ja laskenut asuntojen hintoja. Tämä on saanut monet asunnonomistajat huolestumaan siitä, että asunnon vaihto saattaa olla taloudellisesti epäviisasta, koska nykyisestä asunnosta ei välttämättä saisi takaisin ostohintaa. On ymmärrettävää, että tällainen tilanne voi herättää pelkoa ja epävarmuutta, mutta vaihtoehtoja on olemassa, toteaa Paasimies.

Jos lainan hoitamiskulut rasittavat taloutta liikaa tai esimerkiksi eron yhteydessä laina on jäänyt yksinhoidettavaksi, yksi vaihtoehto on myydä asunto. Vaikka se voi olla henkisesti vaikeaa, taloudellisen vakauden ja hyvinvoinnin saavuttaminen voi pitkällä tähtäimellä olla parempi ratkaisu.

- ihmiset usein unohtavat, että vaikka omasta asunnosta saattaa saada ostohintaa vähemmän, on vastaavasti myös uusi asunto hintatasoltaan alhaisempi. Jos uusi asunto vastaa paremmin tarpeita, tuo taloudellista mielenrauhaa ja ehkä jopa kaivatun uuden alun, on ’’taloudellinen tappio’’ tässä kohtaa mielestäni pieni murhe. Asiantuntijan kanssa on hyvä pohtia, kuinka pitkään odottaminen on realistista omassa elämäntilanteessa, Paasimies jatkaa.

Vinkkejä taloudellinen tasapainon ylläpitoon

Kun taloudellinen hyvinvointi alkaa olla vaarassa, on syytä ryhtyä toimiin. Huoli omasta taloudesta ei ole häpeää, vaan enemminkin rohkeutta pitää siitä huolta ja toimia ennen kuin ongelmia ilmaantuu. Ohessa vinkkejä taloudellisen tasapainon ylläpitoon.

Ota yhteyttä pankkiin ja pyydä apua asiantuntijalta

Asioiden pohtiminen yksin saattaa tuntua hankalalta, eikä mahdollisuuksia muutokseen tunnu löytyvän. Tilanteen tarkastelu ulkopuolisen henkilön kanssa, saattaa avata uusia mahdollisuuksia ja oivalluksia. Ota siis rohkeasti yhteyttä pankkiin ja kerro huolesi. Meille Säästöpankissa asiakkaidemme taloudellinen hyvinvointi on tärkeää.

Hae muutosta lainaan

Asuntolainaan kuuluu yleensä mahdollisuus pitää lyhennysvapaata. Lyhennysvapaiden kuukausien aikana maksetaan vain lainan korkoja. Lainan lyhentämiseen tarkoitetun summan voi käyttää arjen muihin kuluihin tai esimerkiksi muiden lainojen nopeampaan takaisin maksuun.

Yleensä on mahdollista neuvotella myös lainaehtojen uudelleenjärjestelystä, kuten pidentää laina-aikaa, mikä pienentää kuukausilyhennyksen määrää.

Varaudu tulevaan

Talouden mahdolliset muutokset kannattaa ottaa huomioon jo lainanotto vaiheessa ja varautua tulevaan. Lainan korkosuojaus turvaa isommilta kulujen nousuilta ja se tuo ennakoitavuutta taloudenhallintaan. Tutustu lainan turvaamiseen.

Oman talouden tunteminen ja säästäminen tuovat mielenrauhaa myös epävarmoina aikoina. Kun tiedät paljonko rahaa kuukausittain tulee ja menee, pystyt reagoimaan muutoksiin ja tekemään toimenpiteitä.

Pohdi edullisempaa asumisratkaisua

Jos lainan hoitaminen tuntuu raskaalta järjestelyistä huolimatta, yksi vaihtoehto on vaihtaa asuntoa. Asuntoasioissa apunasi pankin asiantuntijoiden lisäksi ovat Sp-Kodin kiinteistönvälityksen ammattilaiset. Saumaton yhteistyö paikallisen Säästöpankin ja Sp-Kodin kanssa takaavat sujuvan ja yksilölliset tarpeesi huomioivan ratkaisun.

- Olen huomannut 20 vuoden aikana, että ihmiset aina odottavat ja miettivät kipeitä ratkaisuita aivan liian kauan. Mitä kauemmin odotetaan ja ns. kärvistellään tilanteessa, sitä vaikeammaksi ratkaisujen tekeminen menee. Kun ratkaisut siirtyvät, taloudellinen lopputulos on yleensä aina huonompi. Sanon usein asiakkaille, että ei kannata jäädä tuleen seisomaan, toteaa Paasimies.

Säästöpankkiryhmä on yhteistyökumppanina Raharemontti-ohjelmasarjassa, jossa annetaan työkaluja ja autetaan erilaisten taloushaasteiden kanssa kamppailevia ihmisiä. Ohjelman tarkoituksena on edistää avointa keskustelua talousvaikeuksista ja auttaa osallistujia löytämään tie ulos vaikeasta tilanteesta. Tavoitteena on kestävä ratkaisu oman talouden hallintaan ja taloudelliseen hyvinvointiin. Artikkeli on kirjoitettu tukemaan sarjan viidennessä jaksossa käsiteltyjä aiheita.

Sp-Koti on Säästöpankkiryhmään kuuluva, franchising-pohjalta toimiva ja aidosti paikallinen kiinteistönvälitysketju, joka palvelee asiakkaita n. 80 toimipisteessä eri puolilla Suomessa.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki
Lainan turvaaminen Sp-Koti apunasi

Ajankohtaista