Miten opetan taloustaitoja lapselleni?
Psykologi Maarit Lassander ja talousvalmentaja Terhi Mali listasivat parhaat vinkkinsä, miten taloustaitoja opetetaan lapselle ja miten lapsen raha-asioita käytännössä hoidetaan. Nämä ja paljon muuta hyödyllistä tietoa löydät Säästöpankin oppaasta, joka käsittelee lasten ja nuorten raha-asioita.
Lapsen syntymä mullistaa perheen arjen ja usein myös talouden. Viimeistään tässä vaiheessa kahden aikuisen raha-asiat yhdistyvät pyörittämään koko perheen taloutta. Vauva-aika on useiden muutosten aikaa, jolloin on hyvä katsoa talouden kokonaisuus toimivaksi ja sopia yhteisistä pelisäännöistä. Aina emme huomaa, että tuomme parisuhteisiin mukanamme myös omat rahaan liittyvät arvot, uskomukset ja tottumukset. Joskus parisuhteessa rahankäyttötavat saattavat olla hyvinkin erilaiset ja tämä aiheuttaa helposti riitoja. Yhteisten sopimusten tekeminen kannattaa, sillä lapsi oppii suhtautumisen rahaan jo pienenä.
Hyvät taloustaidot tukevat elämänhallintaa
Monet vanhemmat pohdiskelevat miten opettaa rahankäyttöä lapselle. Aihe onkin tärkeä, sillä tutkimuksen mukaan yli puolet työikäisistä suomalaisista kokee raha-asioista stressiä, joka vaikuttaa jaksamiseen ja alentaa toimintakykyä niin työssä kuin vapaa-ajalla. Rahankäyttöön liittyvien taitojen opettaminen lapselle on läheisten aikuisten vastuulla ja siksi myös vanhemman kannattaa lisätä talousosaamistaan läpi elämän. Häpeää omasta osaamattomuudesta ei kannata tuntea, vaan heikkouksien myöntäminen on todellista vahvuutta, joka mahdollistaa taitojen kasvamisen.
Käytännön vinkkejä raha-asioiden opetteluun
Me pankissa tahdomme antaa vanhemmille käytännönläheistä apua ja tukea. Siksi laadimme kattavan oppaan lasten ja nuorten raha-asioista. Oppaassa psykologi Maarit Lassander jakaa ammattilaisen ohjeistukset taloustaitojen välittämisestä lapselle, herkkyysvaiheet ja valmiudet huomioiden.
Vanhempana on hyvä ottaa huomioon, että omien arkisten kulutusvalintojen kautta lapselle välittyy huomaamattakin tietoa ja osaamista rahankäytöstä. Vanhempien malli vaikuttaa myös nuorten aikuisten velkaantumiseen. Rahasta ja kulutusvalinnoista tulee puhua, jotta lapsi tai nuori oppii ymmärtämään myös taustat valintojen takana.
Lapsilla kehityksellinen valmius säästämiseen alkaa jo noin 5–6 vuoden iässä. Lapsena voidaan oppia kyky harkita ja odottaa, johon säästäminen ja kulutuksen tasapainottaminen perustuu. Lapsena opittu säästäminen tekee siitä myös aikuisena helpompaa. Säästäminen on kuluttamisen ja mielihyvän lykkäämistä eli siis impulssien hallintaa, josta on hyötyä myös elämän muilla osa-alueilla ja monissa eri elämänvaiheissa. On hyvä huomata, että säästämisestäkin moni saa mielihyvää, kun näkee miten säästösumma kasvaa.
Lapsen raha-asioiden hoitaminen koetaan usein hankalaksi
Moni vanhempi pohtii, miten lapselle kannattaa säästää tai sijoittaa, milloin lapsi saa maksukortin tai milloin kannattaa hankkia verkkopankkitunnukset? Nuorelle saattaa olla ajankohtaista ASP-tilin avaaminen tai opintolaina. Paljon on myös epäselvyyksiä siinä, kuka saa hoitaa alaikäisen raha-asioita. Oppaan jälkimmäinen osa käsittelee juuri näitä alaikäisen pankkiasioita ja niiden haltuun ottamista.
Vaikka opas on suunnattu lasten talouskasvatukseen, rahataitojen opettaminen hyödyttää myös aikuista.
Lataa opas itsellesi käyttöösi ja muista palata tämän äärelle säännöllisesti lapsen kasvaessa. Oppaasta saat paljon hyödyllisiä vinkkejä lapsen ja nuoren kanssa käytäviin raha-aiheisiin keskusteluihin sekä opit käytännön harjoituksia, joita voit tehdä eri-ikäisten lasten kanssa.
Oppaasta on hyötyä myös uteliaille aikuisille, jotka haluavat tutkia maailmaa lapsenmielisesti uutta oppien. Uusia taitoja harjoitellessa tärkeämpää on tekeminen kuin lopputulos. Pienetkin teot ovat merkittäviä. Itselle ja lapselle kannattaa olla myötätuntoinen. On hyvä huomata, että jo asioiden tiedostaminen ja aikomus ovat askeleita uuden oppimisessa. Lisäksi yhdessä asioiden opettelu ja kertaaminen ovat mukavaa yhteistä tekemistä.
Lataa vanhemmille tarkoitettu opas lasten ja nuorten raha-asioista täällä.
Kirjoittaja on Säästöpankin talousvalmentaja Terhi Mali, kahden teinipojan äiti, joka pohtii usein omien lastensa rahankäyttöä ja talouskasvatusta.