Är moderskap ett hinder för att spara och bli förmögen?

Mari arbetar på Sparbanken som finansieringschef och är nu mamma till två barn. Hennes berättelse är ett bra exempel på hur karriär, förmögenhet och moderskap kan gå hand i hand och hur det är möjligt att fortsätta spara också när man är föräldraledig.

För Mari Moisio är moderskapet inget hinder för att öka sin förmögenhet eller att förverkliga karriärplanerna
När är det rätt tid att bli mamma, och finns det överhuvudtaget en rätt tid? Det tänkte Mari Moisio som nyss börjat jobba med finansiering på Sparbanken när hon fick reda på att hon var gravid. Att bygga sin egen karriär och bli förmögen var då det viktigaste för den 25-åriga Moisio.

“Jag hade nyligen utexaminerats och min karriär hade precis tagit fart. Jag visste att jag ville bli mamma, men arbetet var också mycket viktigt för mig”, minns Mari.

Mari började arbeta redan som tonåring och arbetet har alltid varit en stor del av hennes identitet. Att bli mamma blev en naturlig del av det. Hon har nu nästan nio år av moderskap bakom sig. För knappt två år sedan föddes familjens andra barn. Mari har lärt sig att moderskap inte betyder att man överger sina egna karriärdrömmar, utan att man anpassar planerna till den rådande livssituationen. 

Är en familjeledighet en personlig konkurs för mamman?

Maris inkomster sjönk i synnerhet när hon var mammaledig och föräldraledig med det första barnet, men hon ville ändå ha kvar sin ekonomiska självständighet. Hon började spara för familjeledigheten så fort hon blev gravid. Mari beräknade noggrant hur stora hennes inkomster och utgifter skulle vara och hur långt hennes besparingar skulle räcka. Med banken kom hon överens om ett uppehåll i låneamorteringarna under familjeledigheten. När det andra barnet föddes var den ekonomiska situationen redan mer stabil, men trots detta förberedde hon sig på samma sätt. 

Mari betonar att förmögenhet uppstår av ”många bäckar små”. Det är också möjligt för en nybliven mamma att öka sin förmögenhet, även om full lön inte kommer in på kontot. 

“Jag sparade också under mammaledigheten. Särskilt i början, när inkomsterna ännu inte har sjunkit så mycket, är det värt att lägga undan lite om det bara är möjligt”, råder Mari.

Mari sparade genom sina dagliga val. Hon klädde barnet i sina kusiners gamla kläder och köpte varor på rea. Hon har fortsatt att spara också efter återgången till arbetet. 

“Jag började spara till båda barnen strax efter födseln, så att jag senare inte skulle behöva spendera mycket av min egen inkomst på en gång på barnets körkort och andra utgifter.” 

Därför lägger hon varje månad undan pengar både för sig själv och sitt barn. Mari placerar i en blandfond med ett kortare sparmål. Pengar överförs också regelbundet till en aktiefond som är lämplig för långsiktigt sparande. Mari påminner om att även små belopp som sparas är betydelsefulla i den totala potten när spartiden är lång.

Att kombinera barnomsorg och arbetsliv är en balansgång

Att kombinera småbarnsliv och arbetsliv kräver balansgång, men när viljan finns får man också vardagen att fungera. Med det första barnet återvände Mari till arbetet när dottern var ett år gammal. Med det andra barnet tog det lite längre tid att återgå till arbetet.

“Att vara mamma är underbart och jag njuter av min tid hemma med barnen. Men när jag var mammaledig saknade jag också att arbeta.”

Moisio delar ansvaret för vården av barnet med sin företagarmake, vilket underlättar organiserandet av vardagen. Ett bra stödnätverk spelar en stor roll i vardagspusslet, särskilt när arbetets representationsuppgifter sker utanför ordinarie arbetstid. Men ibland bjuder livet på överraskningar trots god planering.

“Förmågan att anpassa sig har blivit en nödvändig färdighet. Planerna kan snabbt ändras om barnet plötsligt kräks på morgonen. Det är viktigt att kunna prioritera och vara flexibel.”

Det har nu gått ett halvår sedan Mari återvände till arbetet efter att ha varit hemma med det andra barnet. Som finansieringschef arbetar Mari som teamledare inte bara i sin hemstad, utan också i närliggande kontor. Vardagen är hektisk, men särskilt på helgerna stannar familjen upp för att umgås, utan scheman. Frivilligarbete särskilt i samband med barnens hobbyer är också viktigt. 

“Moderskapet har inte hindrat mig från att uppfylla mina planer. En mamma behöver också sina egna drömmar och mål för framtiden. Det är viktigt att kunna förverkliga de saker som gör en lycklig. De uppmuntrar och tänder också gnistan att bli förmögen.”

Fem tips för att spara under familjeledigheten

  1. Förbered dig på att inkomsterna sjunker. Planera din ekonomi och budgetera kommande utgifter och intäkter i förväg.
  2. Spara särskilt i början av familjeledigheten när inkomsterna ännu inte sjunkit så dramatiskt. På så sätt kan du också förbereda dig till exempel på en eventuell vårdledighet.
  3. Tveka inte att spara även små belopp. Även mindre summor kan till exempel växa till en bra grundplåt för barnets framtid.
  4. Köp begagnat. Tänk på vad du verkligen behöver och köp saker från återvinningsgrupper och lopptorg, eller låt sakerna cirkulera bland barnen i näromgivningen.
  5. Spara på matkostnaderna. Finns det andra nyblivna mammor i din vänkrets? Kombinera lekträffar med att laga lunch tillsammans.
Vill du ha hjälp med en sparplan som passar dig? Kontakta oss.
 

Du kanske också är intresserad av dessa artiklar:

Förmögenhetscoachen Terhi Majasalmi: De här fyra penningfärdigheterna behöver du för att bli förmögnare

Tio myter om sparande – så här skjuter du de tankar som hindrar sparandet i sank

Kategorier
Hem bostad och vardag Spara och placera
Spara och placera Sparbankens fonder

Intressant just nu