Raharemontti: Konsumtionens sociala dimension – lever jag efter min egen eller närståendes inkomstnivå?

Människors konsumtionsvanor är olika och de är inte alltid kopplade till inkomstnivån. Det är vanligt att leva över sina tillgångar och det finns många olika grundläggande orsaker till detta. Vad händer om närståendes penninganvändning och olika inkomstnivåer även påverkar det egna beteendet?

Sparbankens varumärke bild.

Laura Eskola, som är kreditchef på Sparbanken, uppmuntrar till att granska sina konsumtionsvanor med jämna mellanrum – vid behov även oftare, särskilt om man har en tendens till överkonsumtion. Det är bra att stanna upp och fundera över sitt eget konsumtionsbeteende och om man lever enligt sina egna värderingar och inkomster eller om beteendet styrs av andra människors livsstil.

I programmet Raharemontti tvingar Santtus ekonomiska situation honom att stanna upp och fundera på vems plånbok han har vant sig vid att leva med och hur situationen ska korrigeras.

– När det finns betydande inkomstskillnader i ett parförhållande kan det uppstå press på att ha en liknande livsstil som partnern som förtjänar mer, även om de egna inkomsterna inte räcker till detta. I en sådan situation kan överkonsumtionen lätt gå överstyr, när man vill upprätthålla en viss levnadsstandard, även om det skulle innebära skuldsättning eller ekonomisk osäkerhet, konstaterar Laura Eskola.

Socialt tryck i konsumtionen

Samhället ställer ständigt förväntningar och press på oss som påverkar vårt konsumtionsbeteende. Sociala medier tar våra vänners och bekantas livsstil direkt framför våra ögon och vi jämför oss lätt med andra. Grannar, vänner och till och med familjemedlemmar kan påverka hurudana beslut vi fattar om våra pengar.

De konsumtionsval vi gör baseras inte alltid på rationella behov, utan kan vara ett resultat av externa förväntningar och önskan om att bli accepterade. Önskan om att se framgångsrik ut och rädslan för att skämmas för den egna ekonomiska situationen kan leda till onödig skuldsättning och ekonomisk instabilitet. I ett parförhållande kan detta framhävas särskilt när parterna kan känna sig pressade på grund av varandras eller utomståendes förväntningar. Detta kan göra det svårt att fatta gemensamma ekonomiska beslut.

- Även om det yttre trycket kan vara hårt är det viktigt att komma ihåg sina egna värderingar och realiteter. Vi känner sällan helt till andras ekonomiska situation, och den information vi får från sociala medier är bara en bråkdel av vad människornas liv verkligen är. Därför lönar det sig inte att tävla om vem som är bättre eller jämföra sig med andra baserat på dessa ytliga uppgifter, påminner Laura.

Inkomstskillnader i ett parförhållande

Det kan vara svårt att prata om pengar och det kan kännas skrämmande att öppna sig om ämnet, särskilt i början av ett parförhållande. En avvikande levnadsstandard kan vara ett pinsamt samtalsämne för båda.

- Det kan kännas svårt att prata om pengar, men det är bättre att ta upp frågan redan i början av ett parförhållande. Någon gång kommer det ändå fram och då är det viktigt att samtalet sker på ett öppet och förtroendefullt sätt. Förtroende är grunden i ett parförhållande, och om den andra parten har problem med den avvikande inkomstnivån är det bra att veta det i god tid, så att man tillsammans kan hitta lösningar eller konstatera huruvida förhållandet ligger på rätt grund, konstaterar Laura.

Det är bra att prata om konsumtionsvanor och ekonomihantering redan i ett tidigt skede också av den orsaken att pengar är en av de vanligaste orsakerna till friktion i parrelationer.

- Öppet prat om pengar hjälper till att bygga förtroende och minska missförstånd. När man diskuterar konsumtionsvanor och ekonomihantering redan i början av ett parförhållande är det lättare att planera den gemensamma framtiden och undvika friktion på grund av ekonomiska frågor senare. Att diskutera pengar och ekonomi är en kontinuerlig dialog som anpassar sig efter situationer och livsskeden. Det är viktigt att diskutera ämnet regelbundet och uppdatera situationen och målen tillsammans, påminner Laura.

Själva lönen eller skillnaderna i inkomstnivåer är inte nödvändigtvis ett problem, utan i stället hur man använder sina pengar, vilka ekonomiska saker man strävar efter i livet och på vilket sätt, samt vilka slags kompromisser man är beredd att göra.

Betalar båda alltid hälften av utgifterna, även om den ena tjänar mer? Väljer man det gemensamma semestermålet så att det passar bådas budget eller tänjer man på den andras plånbok för att bevara hemfriden?

Det är viktigt att komma ihåg att ett gemensamt liv inte baseras på vem som hämtar mest pengar till hushållet, utan på vilken typ av gemensamt liv båda förbinder sig till att bygga och enligt vilka värderingar man vill leva. Ekonomisk jämställdhet innebär inte lika inkomst, utan ömsesidig förståelse och uppskattning för det som är viktigast i samlivet.

Att stärka de egna värderingarna

Värderingarna styr vårt konsumtionsbeteende och att identifiera och stärka våra egna värderingar hjälper oss att fatta beslut som ökar känslan av lycka.

- Det är viktigt att stanna upp och reflektera över sina egna värderingar och fundera över vilka saker som verkligen är viktiga för dig i livet och vad du eventuellt kan avstå ifrån. Om du märker att du konsumerar pengar på sådant som inte passar in i dina värderingar är det ofta ett exempel på att ditt konsumtionsbeteende styrs mer av miljön än av dina egna värderingar. När du lär dig att säga nej till socialt tryck hittar du mer tillfredsställelse och ekonomisk balans, uppmuntrar Laura.

Konsumtionens sociala dimension är stark, men att identifiera och hantera den kan hjälpa dig att leva mer i enlighet med dina egna värderingar. Fråga dig själv: lever jag efter min egen eller mina närståendes inkomstnivå? Svaret på den frågan kan vara nyckeln till ett mer balanserat och nöjdare liv.

Vi på Sparbanken uppmuntrar alla till att prata mer öppet om pengar. På så sätt kan vi i god tid identifiera faror och förebygga överkonsumtion och skuldsättning. Oro är ingen skam, tveka inte att ta kontroll över din ekonomi – vi hjälper dig!

Sparbanksgruppen är samarbetspartner i programserien Raharemontti, där man ger verktyg och hjälper människor som kämpar med olika ekonomiska utmaningar. Programmets mål är att främja öppen diskussion om ekonomiska svårigheter och hjälpa deltagarna att hitta en väg ut ur en svår situation. Målet är en hållbar lösning för hanteringen av den egna ekonomin och den ekonomiska välfärden. Artikeln är skriven för att stödja de ämnen som behandlades i seriens sjätte avsnitt.

Kategorier
Hem bostad och vardag
Budgetkalkylator Tips från ekonomicoach

Intressant just nu