Var femte finländare uppskattar att de lever över sina tillgångar

Överkonsumtion är ofta förknippat med tanken på att leva i nuet. Man funderar nödvändigtvis inte på de framtida konsekvenserna av konsumtionsbeslut, utan de får bli morgondagens bekymmer. Där överkonsumtion skapar en ekonomisk belastning för framtiden, kan tankemodellen också vändas med hjälp av en förutseende ekonomi: Lista för dig själv vilka större inköp du kommer att göra inom den närmaste framtiden eller vilka upplevelser du vill möjliggöra för dig själv. Ju tidigare man börjar förbereda sig för kommande kostnader, desto mindre ansträngning krävs för att spara till dem.

Säästöpankin brändikuva.

Budgetering lönar sig

Man håller bäst kontroll över sin egen ekonomi när man budgeterar den. Genom att räkna ut sina månatliga inkomster och utgifter på ett ärligt sätt vet man vart pengarna verkligen går. Det finns enkla verktyg för detta, till exempel funktionen Min ekonomiska situation i Sparbanken Mobil, där man enkelt kan följa upp inkomster och utgifter per kategori och skapa egna budgetar.

Det bästa sättet att undvika penningsvårigheter och överkonsumtion är att spara. Om utgifterna i vardagen är så höga att det inte finns något spelrum för att spara, lönar det sig att diskutera alternativen med en expert. Effekten ränta på ränta förstärks över tid och därför lönar det sig att också vid sidan av lånebetalningen börja spara så tidigt som möjligt, till exempel med små belopp. Det är bättre för din ekonomi att du har en skuldfri bostad om 25 år och 100 000 euro i placeringar än att du har en skuldfri bostad om 20 år och då börjar placera från noll.

Hälften av finländarna har en balanserad ekonomi – en femtedel lever över sina tillgångar

Vi lät genomföra en enkätundersökning i Sparbanksgruppen som visade att många finländare har en välbalanserad ekonomi: 49 procent har en sparbuffert som motsvarar ungefär två månaders inkomster för oväntade utgifter, och 46 procent kan också spara varje månad. Nästan en femtedel av finländarna uppskattar emellertid att de för närvarande lever över sina tillgångar och 9 procent av respondenterna berättade att de inte i år har kunnat betala hyran eller bostadslånet i tid varje månad.

Det finns många olika orsaker till de ekonomiska utmaningarna. Externa förhållanden, såsom de senaste årens betydande kriser, från corona till Rysslands anfallskrig och stigande räntor och levnadskostnader, har varit en utmaning i många finländska hushåll. Egna val och färdigheter inom ekonomihantering spelar också en viktig roll.

Enligt statistik som publicerats av Suomen Asiakastieto Oy hade cirka 361 700 finländare en betalningsanmärkning i slutet av juni 2024. Enligt Sparbankens enkät har 10 procent av finländarna använt sig av snabblån en gång i livet, och hela 19 procent har tagit snabblån flera gånger. Snabblån var vanligare än andra i åldersgruppen 30–39 år, varav upp till 28 procent uppgav att de hade tagit flera snabblån.

45 procent av dem som fått en betalningsanmärkning berättade att de fått kreditupplysningarna återställda och återfått kontrollen över ekonomin. 7 procent av respondenterna bedömde dock att de riskerar att få en ny betalningsanmärkning, trots att kreditupplysningarna återställts efter den tidigare anmärkningen.

Att bryta den onda cirkeln är inte lätt, utan kräver envis planering och övning i nya konsumtionsvanor. Om man vill få sin ekonomi i balans är det första steget att räkna ut de egna inkomsterna och utgifterna på ett ärligt sätt. I enkäten visste 5 procent av de respondenter som har konsumtionskrediter inte beloppet på den egna konsumtionsskulden. För att kunna hantera den egna ekonomin måste man först veta vart pengarna går och hur mycket pengar man använder.

Det är också fortfarande svårt att prata om ekonomiska svårigheter, eftersom en tredjedel av respondenterna inte skulle våga berätta för sina närstående om sina egna ekonomiska utmaningar. En fjärdedel uppgav att de skäms över sin ekonomiska situation. Ekonomiska bekymmer hör fortfarande också samman med en kultur där man ska klara sig själv, nästan en tredjedel av respondenterna berättade att de vill hitta lösningar på ekonomihanteringen på egen hand, utan hjälp från närstående eller yrkespersoner. Vi i Sparbanksgruppen vill främja en öppen diskussion om ekonomiska frågor och är huvudsamarbetspartner i programmet Raharemontti som visas på Nelonen, där vanliga människor i ekonomiska svårigheter med hjälp av en expert får sin ekonomi i balans.

 

Programmet Raharemontti kan ses på Nelonen och Ruutu tisdagar kl. 20, från och med 10.9. Enkäten genomfördes som en webbenkät 16–19.8.2024 och 1 005 personer besvarade den. Undersökningen genomfördes av YouGov Finland.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu