Ansöka om lån, begäran om att ändra lån … Läs mer om ofta ställda frågor
Ett lån består av många olika skeden. Som hjälp har vi sammanställt ofta ställda frågor i anslutning till lån.
Ansöka om lån
Om du ännu inte är vår kund kan du börja med att fylla i en ansökan om bolån eller en allmän låneansökan på vår webbplats.
Om du redan är vår kund rekommenderar vi att du fyller i låneansökan som inloggad i nätbanken eller mobilbanken. En låneansökan förpliktigar dig inte till någonting.
Stig till låneansökan i nät- och mobilbanken:
I nätbanken: I övre balken Lån > under rubriken Ansökningar punkten ”Ansök om lån” eller ”Ansök om studielån”.
I mobilbanken: Avsnittet Medel > Be om lån. Av de ovan nämnda alternativen rekommenderar vi att du fyller i ansökan i nätbanken: med en ansökan via nätbanken ger du de uppgifter som behövs för låneansökan på en noggrannare nivå och när du har fyllt i ansökan har du alltså kommit längre på väg med din ansökan.
Du kan skydda ditt lån från överraskande livssituationer eller svängningar i den globala ekonomin.
Till exempel är Sparbankens låneskydd ett återbetalningsskydd för överraskande och oförväntade situationer och hjälper till att säkra balansen i den egna ekonomin.
En fast ränta hjälper till att förutse dina räntekostnader och det kan tas under hela lånetiden eller bara en del av lånetiden. Räntan förändras inte under den avtalade tiden, fastän marknadsräntorna skulle fluktuera. Om räntorna stiger kan fast ränta vara ett förmånligare alternativ. Om räntorna däremot sjunker kan fast ränta bli dyrare än rörlig ränta.
Du kan skydda räntan på ditt lån också med en räntekorridor. Räntan binds till 12 månaders euriborränta och till den läggs den marginal du har förhandlat med banken. En räntekorridor, dvs. en maximi- och minimiränteprocent för ditt lån, som gäller 5 eller 7 år överenskoms med dig.
Läs mer om frågan: Ränteskydd för lån – lönar det sig att skydda bolånet mot stigande räntor?
Säkerheter för lån
För den resterande delen behövs en extra säkerhet som kan vara egna besparingar, en bostad, värdepapper eller från en annan person given säkerhet. Lånet kan även sökas med statsborgen.
Om dina egna och främmande säkerheter inte räcker till att täcka det lån du ansöker om eller om du inte vill använda främmande säkerhet (till exempel dina föräldrars bostad) som säkerhet för ditt lån kan du höra dig för om Garantias lånegaranti.
Försäkringsaktiebolaget Garantia ger ditt bolån en tilläggssäkerhet, med vilken du kan få mera lån, än med bara bostadssäkerheten. Garantias tilläggssäkerhet möjliggör också att du inte nödvändigtvis behöver använda alla dina besparingar för att köpa bostaden utan du kan ha kvar besparingar också för framtida behov.
Du kan ansöka om Garantias lånegaranti för att köpa en egen bostad och också för att köpa en investeringsbostad. Garantias garanti är en enkel lösning för bostadsköparen. Om du redan är kund hos oss kan du via nätbanken be om en lånegaranti från Garantia.
Köp av första bostad
Ja, befrielsen från överlåtelseskatt för första bostad har slopats från och med den 1 januari 2024.
Läs mera om överlåtelseskatten på Skatteverkets sidor.
Ändringar i lånet
Via nätbanken kan du göra små ändringar till ditt bolån, så som att ansöka om amorteringsfrihet eller byta lånets betalkonto eller betaldag. Vi kan sköta låneändringarna helt digitalt. Du behöver inte komma till banken för att komma överens om detta eller skriva under några dokument.
Vid större ändringar ta vänligen kontakt med din bank.
Om du har skött dina låneärenden klanderfritt har banken i regel inga begränsningar för amorteringsfrihet. Under månaderna med amorteringsfrihet betalar du endast räntorna.
Du ansöker enklast om amorteringsfrihet med en ändringsbegäran via nätbanken. Om banken kan bevilja amorteringsfrihet gör vi en ändring och skickar dig ett ändringsavtal till din nätbank. Du behöver inte besöka banken. Om den amorteringsfrihet du ansöker om inte kan beviljas som sådan kontaktar vi dig och kommer överens om saken. Därefter skickar vi dig ett ändringsavtal till din nätbank för underskrift.
Om ditt lån har statsborgen, borgenärer eller beviljare av tredjemanspant kontrollerar vi begränsningarna i anslutning till dessa och behovet av samtycke.
Det positiva kreditupplysningsregistret är ett nytt register som samlar in uppgifter om privatpersoners kredit och inkomst. Kreditgivare, såsom Sparbanken, har en lagstadgad skyldighet att till det positiva kreditupplysningsregistret anmäla uppgifter om de krediter som de beviljat samt förändringar i krediterna. Banken kan också hämta uppgifter ur registret då den bedömer kreditsökandens betalningsförmåga. Registret togs i bruk den 1 april 2024 och upprätthålls av Skatteförvaltningen.
Syftet med registret är bland annat att bekämpa hushållens överskuldsättning. Registret ger konsumenten möjlighet att enkelt se en övergripande bild av sin egna kredit på ett ställe och, om hen vill, införa ett frivilligt kreditförbud mot sig själv.
Liksom alla kreditgivare är Sparbanken skyldig att anmäla uppgifter till registret
- Uppgifter om nya lån eller krediter till privatkunder, till exempel bostadslån, studielån, kreditkort och konsumtionskrediter
- Uppgifter om förändringar i privatkunders befintliga lån och krediter, till exempel låneamortering eller upphörande av kreditavtal.
- Uppgifter om betalningsdröjsmål, om betalningen fördröjs med mer än 60 dagar. Anteckning om betalningsdröjsmål raderas när betalningen i fråga har betalats i sin helhet.
Uppgifterna syns vanligtvis i kreditupplysningsregistret inom två kalenderdagar från det att den nya krediten har överenskommits eller krediten har amorterats.
Sparbanken har rätt att beställa ett kreditregisterutdrag med dina uppgifter när du ansöker om ny kredit hos Sparbanken eller ändrar ditt kreditavtal. Vi använder informationen för att bedöma kreditsökandens kreditvärdighet. Banken kan beställa registerutdrag endast i följande situationer:
- personen ansöker om en ny kredit
- personen ansöker om en sådan ändring av ett befintligt kreditavtal som kräver en bedömning av kreditvärdigheten
- personen avser att ställa borgen för annan persons lån
Vem som helst kan inte se dina uppgifter i det positiva kreditupplysningsregistret. I lagen om ett positivt kreditupplysningsregister anges exakt vem som har rätt att få ta del av uppgifterna i registret. I huvudsak har finansinstitut och myndigheter rätt att se uppgifterna, men de behöver också en motiverad orsak att göra det.
Privatpersoner kan inte att se varandras uppgifter. Om du har ett gemensamt lån eller gemensamma krediter med en annan person, till exempel ett gemensamt bostadslån, kommer ni båda att kunna se den övergripande situationen för ert gemensamma lån i era uppgifter.
Förklaringar till lånetermer
Med ett lån med jämna rater förblir månadsraterna oförändrade under hela lånetiden. Månadsraten innehåller amortering och ränta. Om ränteprocenten på ditt lån stiger ökar räntans andel av månadsraten och amorteringen minskar: i detta fall avkortas lånet långsammare och lånetiden förlängs. Om ränteprocenten på ditt lån sjunker avkortas ditt lån snabbare och lånetiden blir kortare.
Med ett lån med jämna amorteringar är amorteringens andel densamma under hela lånetiden, men räntans andel sjunker allt eftersom lånekapitalet minskar. Om ränteprocenten på ditt lån stiger förblir amorteringens belopp av månadsraten densamma, men räntans andel ökar: i detta fall är månadsraten större än månadsraten innan. Om åter ränteprocenten på ditt lån sjunker förblir amorteringens andel av månadsraten densamma, men räntans andel minskar och månadsraten är mindre än månaden innan.
Primeräntorna, till exempel Sparbankens Sb-Prime, är bankernas egna referensräntor. De ändras på beslut av banken och följer den allmänna ränteutvecklingen.
Ett husbolag kan ta ett banklån, ett husbolagslån, när man i husbolaget gör till exempel stambyte eller fasadrenovering. När det avtalade arbetet är gjort fördelas banklånet på lägenheterna till lån per lägenhet, bolagslåneandelar.
Du kan betala din andel av bolagslånet med dina egna pengar eller med ett personligt banklån eller amortera på lånet månatligen med finansieringsvederlaget utöver skötselvederlaget. Din andel av bolagslånet kan du betala också senare vid en tid som anges i husbolagets bolagsordning.