Det ekonomiska året 2025 – osäkerhet eller stabilitet, eller kanske ändå båda?

Året börjar närma sig sitt slut och bilden av den ekonomiska utvecklingen 2024 klarnar så småningom, trots att vi ännu ett tag får vänta på de officiella BNP-siffrorna. Världsekonomins tillväxt torde landa på omkring tre procent, det vill säga ungefär samma tillväxttakt som i fjol. Det innebär en något mer återhållsam tillväxt än långtidsmedelvärdet.

Henna Mikkonen.

När man tänker på allt som har hänt i världen i år, har den ekonomiska utvecklingen på global nivå varit till och med överraskande jämn. Kriget i Ukraina fortsätter, läget i Mellanöstern är explosivt, USA gick till val, vi har ett överhängande hot om handelskrig och i Europa har regeringar i stora länder fallit. Trots allt detta har världsekonomin vuxit i ganska normal takt. OECD:s senaste ekonomiska översikt har därför enligt min åsikt en träffande rubrik: ”Resilience in uncertain times” (Resiliens i osäkra tider).

Givetvis bubblar det under den stora ekonomiska ytan och utvecklingen har sett olika ut i olika områden. Som en positiv överraskning kan nämnas USA:s ekonomi, med en fortsatt stark ekonomisk tillväxt. En stor besvikelse utgjorde å andra sidan den svaga situationen i industrin i Europa och särskilt i Tyskland. Där har vi ännu inte sett tecken på återhämtning trots de sjunkande räntorna.

Ett år av spirande återhämtning i Finland

Finlands ekonomiska år 2024 kan kallas ett år av spirande återhämtning. I slutet av fjolåret gick Finlands ekonomi in i en recession, men i år har ekonomin vuxit under varje kvartal jämfört med föregående kvartal. Tillväxten har visserligen varit svag, men i alla fall på plus. Också bostadsmarknaden som länge har varit lidande visade tydliga tecken på uppsving under årets andra hälft.

Efter svåra år har de finländska konsumenternas ekonomi börjat bli bättre: köpkraften ökar åter, prisstegringen har avtagit och de skuldsatta hushållen drar nytta av att räntorna sjunker. Detta syntes också i vår Sparbarometers index för ekonomisk nöd, som äntligen började gå i en sjunkande riktning jämfört med året innan. Hushållens ekonomiska svårigheter har alltså minskat. En anledning till besvikelse var emellertid situationen på arbetsmarknaden, där utvecklingen har varit sämre än väntat.

Ekonomin är anpassbar – även år 2025

Hur ser det då ut på den ekonomiska fronten nästa år? Det är alltid svårt att förutspå ekonomin, eftersom det är en komplex helhet där ”allt påverkar allt”. Men är det något som verkar säkert, så är det åtminstone att osäkerheten är stor. En viktig källa till osäkerhet är Trump och vilken ekonomisk politik han de facto kommer att driva.

Trump tycks nu dominera alla ekonomiska prognoser och USA är givetvis en så stor aktör i världsekonomin att det har betydelse. Å andra sidan sker det samtidigt också många andra saker, om än lite mindre dramatiska. Den gröna omställningen framskrider, den artificiella intelligensen utvecklas och den tas i bruk i större utsträckning. Människor lever sin vardag, hushållen konsumerar och företagen snurrar, och allt detta upprätthåller den ekonomiska aktiviteten.

Finlands ekonomi har också goda förutsättningar att fortsätta återhämta sig. Räntesänkningarna stöder Finlands räntekänsliga ekonomi. Vi förväntar oss att Finlands ekonomiska tillväxt accelererar till 1,6 procent. I global skala är detta visserligen smått, men med hänsyn till Finlands utgångspunkt är det en rätt så hyfsad tillväxt.

Det sker hela tiden miljoner saker i ekonomin och lyckligtvis kan Trump inte påverka dem alla. Det är mycket möjligt att världsekonomin än en gång visar prov på sin resiliens och anpassar sig till de omgivande osäkerheterna. Till exempel OECD förutspår att världsekonomin kommer att fortsätta sin redan bekanta tillväxt på ungefär tre procent år 2025. Det finns dock skäl att förbereda sig på överraskningar.

Hur är det med din ekonomiska resiliens?

Om världsekonomins utveckling har varit stabil trots osäkerheterna, vore det önskvärt också för vars och ens egen ekonomi. Det lönar sig att förbereda sig på överraskningar, vare sig de dyker upp i det egna livet eller på marknaden. Vår Sparbarometer visar att de människor som sparar/placerar är nöjdare med sin ekonomiska situation och känner att deras ekonomiska framtid är tryggare. Det om något anser jag vara värdefullt i dessa instabila tider.

 

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Artikeln publicerades tidigare i Kauppalehti blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu