Trumps tullroulett fortsätter – läs marknadsstrategens kommentar

Sp-Fondbolags marknadsstrateg Kalle Ainala kommenterar marknaden. Samtidigt framhåller han att placering är en långdistansgren och kräver tålamod.

Säästöpankin brändikuva.

USA:s president Trumps tullroulett fortsätter

Den generella tullen på 10 procent och de höjda ömsesidiga tullarna som infördes på ”befrielsedagen” trädde i kraft onsdagen den 9 april. Samma dag meddelade Trump emellertid att han skjuter upp de ömsesidiga tullarna med 90 dagar. Den generella tullen på 10 procent för samtliga länder och den höjda importtullen på 125 procent för Kina kommer dock att förbli i kraft. Den generella tullen på 10 procent som fortsätter gälla är den största höjningen av tullar på årtionden. Osäkerheten kring de ömsesidiga tullarna kommer antagligen att fortsätta, eftersom det är svårt att bedöma hurdana avtal USA skulle anse vara godtagbara. I tvisten mellan USA och Kina syns dessutom inga tecken på att länderna tänker ge efter.

Före Trumps tillkännagivande var stämningen på de europeiska börserna svag på grund av Kinas motangrepp mot USA:s tullar och det tullpaket som EU hade antagit. Efter nyheten om att tullarna uppsköts började den amerikanska börsen stiga kraftigt. Eftersom nyheten nådde marknaden först efter att börserna i Europa och Asien hade stängt, steg börskurserna kraftigt torsdagen den 10 april. Även räntorna på statsobligationer har stigit kraftigt i och med att de värsta farhågorna om recession åtminstone tillfälligt har dämpats och förväntningarna på sänkningar av centralbankernas styrräntor har avtagit. Ekonomerna vid den amerikanska affärsbanken Goldman Sachs hann redan dra tillbaka sin tidigare prognos under samma dag om att USA:s ekonomi är på väg mot en recession. Enligt vår bedömning är aktiemarknadens reaktion på tullnyheterna förståelig, men överdimensionerad. USA:s importtull på 10 procent förblir i kraft, liksom också de tullar som tidigare infördes för stål, aluminium och bilar. Trump har också lovat att inom den närmaste framtiden avisera om sektorspecifika tullar på uppskattningsvis 25 procent bland annat för läkemedelsindustrin och chipp. Genom importtullar på 125 procent för Kina kommer dessutom den genomsnittliga tullnivån i USA oavsett att ligga på omkring 20 procent, eftersom höjningen av de kinesiska tullarna till sin storlek motsvarar de uppskjutna tullarna för alla andra länder.

Ständiga kursomläggningar förlänger osäkerheten

Summa summarum, under trycket från marknaden reagerade Trump genom att till synes ändra taktik. De redan vidtagna åtgärderna utgör dock fortfarande en recessionsrisk såväl för USA som för den globala ekonomin. Importtullarna har en hämmande effekt på den ekonomiska tillväxten medan de höjer inflationen. Om tullarna kvarstår, vare sig det blir recession eller inte, kommer den ekonomiska tillväxten i USA att klart understiga prognoserna från början av året. Ständiga kursomläggningar förlänger osäkerheten och som vi har sett under början av året, har osäkerheten i sig en hämmande effekt på konsumentförtroendet och den ekonomiska tillväxten.

Kom ihåg din placeringsplan

Aktiemarknaden kännetecknas av periodvis kraftiga fluktuationer. Kriserna i världen upphör inte, men orsakerna till dem varierar. Placering är en långdistansgren där tålamod belönas. När det är turbulens i världspolitiken och på placeringsmarknaden är det viktigt att hålla fast vid sin placeringsplan. Sparbankens placeringsrådgivare och placeringsbankirer hjälper till att identifiera en egen riskprofil och välja rätt placeringsobjekt.

Kalle Ainala
marknadsstrateg, Sp-Fondbolag Ab

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare
Marknadsradarn 2025

Intressant just nu