Fusion och regeländring gällande fonder som förvaltas av Sp-Fondbolag

Till andelsägare som äger Sparbankens och POP:s andelsserier i specialplaceringsfonden Sparbanken Asien och specialplaceringsfonden Sparbanken Tillväxtmarknader

Specialplaceringsfonden Sparbanken Asien (Asien-fonden) fusioneras med specialplaceringsfonden Sparbanken Tillväxtmarknader (Tillväxtmarknader-fonden). Finansinspektionen har beviljat tillstånd för fusionen den 21 december 2023 och fusionen genomförs den 22 mars 2024. Handeln med andelar i Asien-fonden upphör den 21 mars 2024 kl. 15.00.

Styrelsen för Sp-Fondbolag Ab beslutade den 18 oktober 2023 att man i samband med fusionen förvandlar specialplaceringsfonden Tillväxtmarknader (AIF) till en placeringsfond (UCITS). I detta avseende har styrelsen beslutat att reglerna ska ändras. Finansinspektionen fastställde regeländringarna den 18 januari 2024. De centrala ändringarna i 1 § och 2 § i de fondspecifika reglerna om verksamhet som fondbolag gäller fondens namn samt syftet med fondens placeringsverksamhet och placering av medel.

Fusionens bakgrund

Sp-Fondbolag utvecklar sitt fondutbud och strävar efter att minska antalet fonder som liknar varandra. Genom fusionen undanröjs partiella geografiska överlappningar i fondutbudet och andelsägare i de fonder som fusioneras erbjuds placeringsobjekt som enligt oss har förutsättningar till bättre avkastning på lång sikt. Dessutom är det motiverat att fusionera fonder som har delvis liknande placeringsstrategier och geografiska områden till en fond för att förbättra den administrativa effektiviteten, och en större fond tryggar fondens kontinuitet.

Asien-fonden är en aktiefond som placerar sina medel via en mottagarfond huvudsakligen i asiatiska bolags aktier, dock inte i japanska bolags aktier. Tillväxtmarknader-fonden placerar sina medel via en mottagarfond huvudsakligen på aktiemarknader på tillväxtmarknader, exempelvis i Asien och Stillahavsområdet (exklusive Japan), Östeuropa, Latinamerika, Mellanöstern och Afrika.

Enligt faktabladen har båda fonderna riskklassen 5 på skalan 1–7 och båda fonderna är en fond enligt artikel 8 i förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn (SFDR).

Konsekvenser för andelsägarna

Fusionen och regeländringen förutsätter inte några åtgärder av andelsägarna och medför inte några kostnader.

De medel och ansvar som hör till den fusionerade fonden överförs i sin helhet till den mottagande fonden, och den fusionerade fonden upplöses. Andelsägare som äger andelar i Sparbankens andelsserie i den fusionerade Asien-fonden kommer i samband med fusionen att få andelar i Sparbankens andelsserie i Tillväxtmarknader-fonden som fusionsvederlag. Andelsägare som äger andelar i POP:s andelsserie kommer i samband med fusionen att få andelar i POP:s andelsserie i Tillväxtmarknader-fonden som fusionsvederlag till det belopp i euro som motsvarar marknadsvärdet för kundens fondandelar i Asien-fonden på fusionsdagen.

Tillväxtmarknader-fondens förvaltningsavgift och löpande kostnader (0,90 % / 1,52 %) är mindre än förvaltningsavgiften och de löpande kostnaderna för Asien-fonden (1,00 % / 1,73 %). Ovan nämnda förvaltningsavgifter för fonder debiteras utöver förvaltningsavgifterna för de fonder som är placeringsobjekt.

Fusionen och regeländringen för den mottagande fonden kommer i praktiken inte att medföra någon betydande ändring av placeringspolicyn för Tillväxtmarknader-fonden.

Fusionen kommer inte att få några skatterelaterade konsekvenser för allmänt skattskyldiga i Finland. Om kunden löser in sina fondandelar eller byter dem mot en annan fond före fusionen, uppstår eventuellt en överlåtelsevinst eller -förlust för kunden i beskattningen.

Särskilda rättigheter som fusionen medför för fondandelsägarna

Aktieägare i fonden som fusioneras och den mottagande fonden kan välja att avgiftsfritt lösa in eller byta sina andelar i ovan nämnda fonder till en annan fond som förvaltas av Sp-Fondbolag Ab. I detta fall ska uppdraget ges Sp-Fondbolag senast den 21 mars 2024 kl. 15.00, varefter det inte längre är möjligt att teckna, lösa in eller byta andelar i Asien-fonden.

Mer information om fusionen samt förvaringssamfundets och revisorernas utlåtanden

Andelsägare i Asien-fonden rekommenderas att före fusionen bekanta sig med den mottagande Tillväxtmarknader-fondens faktablad, som finns på Sparbankernas och POP Bankernas kontor, hos Sp-Fondbolag samt på internet på adressen www.sp-rahastoyhtio.fi.

Fondprospektet och fondernas stadgar finns på ovan nämnda platser. Förvaringssamfundets och revisorernas utlåtanden om fusionen fås från Sp-Fondbolag. Revisorernas utlåtande blir dock tillgängligt först när det faktiska bytesförhållandet för fondandelarna har klarnat.

Sp-Fondbolag ger gärna mer information om fusionen, tfn 010 436 6500

 

Sb-Fondbolag Ab
Styrelsen

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu