Sparbanksgruppen undersökte: Var femte finländare uppskattar att de för närvarande lever över sina tillgångar

I Sparbanksgruppens färska enkätundersökning utreddes finländarnas situation och inställning till ekonomiska svårigheter. För majoriteten är den ekonomiska situationen i balans och sparbufferten i ordning, men samtidigt uppskattar 19 procent av finländarna att de lever över sina tillgångar. Sparbanksgruppen vill främja en öppen diskussion om ekonomiska svårigheter och är under hösten huvudsamarbetspartner i Nelonens nya program Raharemontti.

Resultaten av enkäten visar många olika situationer. Många finländare har en välbalanserad ekonomi: 49 procent har en sparbuffert som motsvarar ungefär två månaders inkomster för oväntade utgifter, och 46 procent kan också spara varje månad. Nästan en femtedel av finländarna uppskattar emellertid att de för närvarande lever över sina tillgångar och 9 procent av respondenterna berättade att de inte i år har kunnat betala hyran eller bostadslånet i tid varje månad.

"Det finns säkert många olika orsaker till de ekonomiska utmaningarna. Externa förhållanden har en inverkan, och de senaste årens betydande kriser, från corona till Rysslands anfallskrig och stigande räntor och levnadskostnader, har varit en utmaning i många finländska hushåll. Även egna val och färdigheter inom ekonomiförvaltning spelar en viktig roll", kommenterar Martti Hakala, affärsverksamhetsdirektör för privatkundverksamheten vid Sparbankscentralen.

Över en fjärdedel av trettioåringarna har tagit flera snabblån

Enligt statistik som publicerats av Suomen Asiakastieto Oy hade cirka 361 700 finländare en betalningsanmärkning i slutet av juni 2024. I Sparbankens enkät kartlades det egna livets historia när det gäller betalningsanmärkningar och snabblån. 11 procent av respondenterna uppgav att de fått en betalningsanmärkning en gång och 15 procent uppgav att de fått flera betalningsanmärkningar. Dessutom har 10 procent av finländarna använt sig av snabblån en gång, och hela 19 procent har använt snabblån flera gånger. Snabblån var vanligare än andra i åldersgruppen 30–39 år, varav upp till 28 procent uppgav att de hade tagit flera snabblån i sitt liv.

"Utifrån resultaten kan man se att en betalningsanmärkning eller ett snabblån ofta leder till en annan. Andelen fall som har stannat vid en gång är mindre än andelen som har hamnat i samma situation upprepade gånger", konstaterar Hakala.

45 procent av dem som fått en betalningsanmärkning berättade att de fått kreditupplysningarna återställda och återfått kontrollen över ekonomin. 7 procent av respondenterna bedömer dock att de riskerar att få en ny betalningsanmärkning trots att kreditupplysningarna återställts efter den tidigare anmärkningen.

"Att bryta den onda cirkeln är inte lätt, utan kräver envis planering och övning i nya konsumtionsvanor. Om du vill få din ekonomi i balans är det första steget att räkna ut dina egna inkomster och utgifter på ett ärligt sätt. I enkäten visste 5 procent av de respondenter som har konsumtionskrediter inte beloppet på den egna konsumtionsskulden för närvarande. För att kunna hantera den egna ekonomin måste man först veta vart pengarna går och hur mycket pengar man använder", tillägger Hakala.

Sparbanksgruppen medverkar i programmet Raharemontti som främjar öppet prat om pengar

Enligt enkäten vågar 30 procent av respondenterna inte berätta för sina närstående om sina egna ekonomiska utmaningar och 24 procent uppgav att de skäms över sin egen ekonomiska situation. Ekonomiska bekymmer hör fortfarande också samman med en kultur där man ska klara sig själv, eftersom nästan en tredjedel (31 %) av respondenterna berättade att de vill hitta lösningar på ekonomihanteringen på egen hand, utan hjälp från närstående eller yrkespersoner. Att klara sig på egen hand var en klart vanligare önskan hos män (36 %) än hos kvinnor (27 %).

Ekonomiska svårigheter är alltså fortfarande ett ämne som det inte är lätt att prata om. Sparbanksgruppen vill lyfta fram ämnet till diskussion och är i höst huvudsamarbetspartner i programmet Raharemontti som visas på Nelonen och som hjälper människor som kämpar med olika ekonomiska utmaningar. Genom programmet strävar Sparbanken efter att främja en öppen diskussion om ekonomiska svårigheter och uppmuntrar alla att ta kontroll över sina egna penningfrågor.

"Från inspelningarna av programmet minns jag särskilt de modiga deltagare som vi fick träffa på inspelningarna. De har med sitt exempel visat hur man kan prata öppet om pengar och även be om hjälp på förändringsresan mot en balanserad ekonomi. Det har varit ett nöje att vara med och hjälpa dem mot en vardag där pengarna räcker till och sparandet är en del av ekonomin", berättar Joni Rintamaa, som är Sparbanksgruppens expert i programmet.

Programmet Raharemontti kan ses på Nelonen och Ruutu tisdagar kl. 20, från och med 10.9.

Enkäten genomfördes som en webbenkät 16–19.8.2024 och 1 005 personer besvarade den. Undersökningen genomfördes av YouGov Finland.

Mer info och intervjuer:

Martti Hakala 
affärsverksamhetsdirektör, privatkunder 
martti.hakala@saastopankki.fi
+358 50 3952439  

Sparbanksgruppen har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Vi donerar en del av vårt resultat för att stödja den lokala välfärden. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu