Ärlighet är viktigast med pengar – med tips från ekonomicoach balanserar du inkomster och utgifter
”Det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna.” Finns det någon sanning i detta råd? Ärlighet är viktigast när du vill sätta den egna ekonomin i ordning. Du kan också lära dig att undvika överraskande fallgropar. Med dessa tips kan du balansera dina inkomster och utgifter och sluta lura dig själv.
"Jag har inte råd att spara." ”Allt som kommer, går.” ”Det blir aldrig något kvar.” Det finns många förklaringar till ens dåliga ekonomiska situation. Sparbankens ekonomicoach Tanja Wickström har hört dem alla.
"Vi är bra på att lura oss själva. Vi har tiotals olika förklaringar till varför vi inte kan spara – eller ens leva ett hälsosamt liv. Problemet är inte att vi inte vet vad vi borde göra. Problemet är att vi inte gör det”, säger Wickström.
Att sluta lura sig själv är det första man ska göra om man vill balansera sin ekonomi. ”Många tror att man inte har ”något extra”, trots att de spenderar stora summor pengar i butikens matavdelning på fredagar. Om en människa är ärlig mot sig själv, kommer hon att se att hon i verkligheten spenderar mycket pengar på impulsköp,” säger Wickström.
En annan vanlig förklaring är att ”man måste ge upp allt det roliga" om man ska spara. ”Det stämmer inte. Man behöver inte ge upp allt det roliga. Man kan minska på något eller göra vissa saker mer sällan. Man kan till exempel halvera sina fredagsinköp – den här veckan köper jag det här, nästa vecka det där”, säger Wickström.
En tredje förklaring är att vi ser ekonomin som en separat ”klump" som inte har något att göra med vårt övriga välbefinnande. Pengar är ändå en mycket viktig del av välbefinnandet. "Pengar är ofta det som stressar oss först och mest. Till exempel handlar en stor del av grälen i förhållanden om pengar. Upprepade gräl kan ha en inverkan på hälsan om man börjar drömma om penningbekymmer, och en trött person blir sjuk lättare. Finanserna påverkar hela vårt liv”, påpekar Wickström.
Om du vill må bättre överlag, ta ditt ekonomiska välbefinnande på allvar. Så här lyckas du:
1. Tråkigt men nödvändigt: Budgetera!
"Jag vet ju vart mina pengar går" räcker inte om du vill få din ekonomi i ordning. Du måste ha en ärlig uppfattning om var dina pengar kommer ifrån och vart de går. Därför är det första tipset att börja med veckovis budgetering. Om du vill ha ett praktiskt verktyg, använd Sparbankens budgetkalkylator.
2. Ta ett aktivt grepp om dina egna handlingar!
Om din ekonomi går på minus varje månad måste något förändras. Du kan inte fortsätta som hittills. ”Få ekonomier är så effektiva att alla stenar redan har vänts. Om man inte lyckas spara något räcker det inte med att följa sin ekonomi, utan man måste ändra på något”, säger Wickström. Börja spendera mindre.
3. Betala dig själv först och andra sedan
När du sparar pengar, gör det samma dag som du får din lön – inte bara om något blir kvar. Ett bra mål är att spara 20 % av din nettoinkomst på lång sikt. "Om du sparar först om något blir kvar, är det mer sannolikt att du spenderar allt och ingenting blir kvar", säger Wickström. Genom att spara ökar du din ekonomiska buffert. 2–3 månaders nettoinkomst är en bra buffert.
4. Undvik överraskande fallgropar!
Många människor betalar sin sommarlovsresa med kreditkort, och sedan efter sommaren undrar de vart alla pengar går.
Ett bättre alternativ är att spara först och sedan betala för resan med kort, eftersom det är den säkraste betalningsmetoden till exempel vid avbokningar. Eftersom pengarna redan är sparade kan man sedan betala för resan genast efter resan – och inte med ränta under hela resten av året.
5. Känn dig själv!
Känn dig själv och vet hur du agerar i olika situationer, till exempel på en fredagskväll. När du känner till dina egna svagheter är det bra att veta färdigt vad du ska göra när frestelsen slår till. Du kan till exempel lämna ett meddelande på din telefon att när denna frestelse slår till, gör detta istället. Så lär du dig ett nytt beteendemönster samtidigt som du sparar pengar.
6. Större inkomster eller mindre utgifter?
Man kan oftast påverka sina utgifter snabbare än inkomsterna. Man kan be om mer lön, men den positiva effekten av en löneökning på den egna ekonomin kan vara över snabbt, om inte det egna beteende har förändrats. "Även med höga inkomster kan ekonomin gå på minus om man inte vet hur och var man ska använda sina pengar", säger Wickström. Frasen ”det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna” stämmer alltså fortfarande.
7. Skaffa experthjälp
Det är även möjligt att erhålla extern hjälp för budgetering och ekonomikontroll. Sparbanken erbjuder till exempel sessioner om det egna ekonomiska välbefinnandet, där man kartlägger hela den egna ekonomin och dess möjligheter. Läs mer om Ekonomistunden och ta kontakt – vi hjälper.
Ekonomicoach Tanja Wickström från Sparbanken i huvudstadsregionen. Här kan du läsa mer om Tanja’s tip.
Du kan få experttips om hur du kan bli förmögnare och förbättra ditt ekonomiska välbefinnande genom att titta på Sparbankens finskspråkiga Kasvaako rahapuu-webbinarium.
Sparbanksgruppen har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.
- Skriven
- Typ
- Nyhet
- Utgivare