Lyckas du inte spara pengar? Så här balanserar du inkomster och utgifter

Sparbankens ekonomicoach Tanja Wickström listade tips med vilka du kan balansera dina inkomster och utgifter

Sparbankens varumärke bild.
Pengar är en mycket viktig del av vårt välbefinnande. Om du tar ditt ekonomiska välbefinnande på allvar, mår du bättre överlag. Sparbankens ekonomicoach Tanja Wickström listade tips med vilka du kan balansera dina inkomster och utgifter.

1. Tråkigt men nödvändigt: Budgetera!

"Jag vet ju vart mina pengar går" räcker inte om du vill få din ekonomi i ordning. Du måste ha en ärlig uppfattning om var dina pengar kommer ifrån och vart de går. Därför är det första tipset att börja med veckovis budgetering.

Sparbankens ekonomicoach rekommenderar att du skriver ner alla inkomster och utgifter, även om många nätbanker ger dig tillgång till data om din användning av pengar.

Konkret kan hanteringen av dina egna ekonomiska siffror hjälpa dig att bättre förstå problemen och möjligheterna i din ekonomi.

Så här budgeterar du:

  • Använd ett kalkylprogram som Microsoft Excel och mata in alla inkomster och utgifter du ser i din nätbank från den senaste veckan.
  • Om du vill ha ett praktiskt verktyg, använd Sparbankens budgetkalkylator.
  • Var så specifik som möjligt. Skriv ner alla inkomster och utgifter: varifrån det kom pengar och hur mycket.
  • När du budgeterar regelbundet en gång i veckan tar det bara en kvart.
  • Analysera: Lyckades du bättre än förra veckan? Vad kunde du avstå från?
  • Dröm. Vart är du på väg? Hur ser framtiden ut nästa månad?

    Med budgetering får du en positiv upplevelse av att aktivt påverka din ekonomi och vara på toppen av din ekonomi – och inte tvärtom.

2. Ta ett aktivt grepp om dina egna handlingar!

Om din ekonomi går på minus varje månad måste något förändras. Du kan inte fortsätta som hittills. ”Få ekonomier är så effektiva att alla stenar redan har vänts. Om man inte lyckas spara något räcker det inte med att följa sin ekonomi, utan man måste ändra på något”, säger Wickström.
Börja spendera mindre på vad din kropp inte behöver. I detta ingår bland annat godis och olika godsaker. Det betyder inte att du inte får köpa något alls. Kom ihåg att du kan skära ner, halvera och minska.

”Var inte ett offer, ta ett aktivt grepp om dina egna handlingar!”, säger Wickström.

Man kan göra sparandet till ett projekt för hela familjen.

"Om vi säger nej till ett köp, säger vi ja till besparingar. Lyckas vi spara kan vi åka på semester på sommaren. På så sätt kan sparande bli en inspirerande – och pedagogisk - sak för hela familjen.”

3. Betala dig själv först och andra sedan

När du sparar pengar, gör det samma dag som du får din lön – inte bara om något blir kvar. Ett bra mål är att spara 20 % av din nettoinkomst på kort eller lång sikt. "Om du sparar först om något blir kvar, är det mer sannolikt att du spenderar allt och ingenting blir kvar", säger Wickström.

Genom att spara ökar du din ekonomiska buffert. 2–3 månaders nettoinkomst är en bra buffert. ”Börja med en liten summa. Sedan, när besparingarna är på en säker nivå, kan du spara lite mer åt gången. 50 euro i månaden räcker för att börja spara i fonder”, fortsätter Wickström.

Börja att spara

4. Loppisfynd - undvik överraskande fallgropar!

En annan överraskande fallgrop kan hittas på loppmarknader. Återvinning är ekologiskt, men det är värt att notera att man inte bör köpa onödiga saker bara för att det är "billigt".

”En allmän förklaring är, ”Jag sparade just hundra euro, i butiken skulle dessa ha kostat mer än två hundra, och nu betalade jag bara 100 euro.” I verkligheten har du spenderat hundra euro på saker som du inte nödvändigtvis behöver”, påpekar Wickström.

Genom att sälja saker som glömts längst bak i garderoben kan man också tjäna pengar. Man bör ändå se upp på webbloppisar, eftersom bedrägeriförsök helt tydligt har blivit vanligare på webbloppisarna. Läs tips för lönsam och säker handel på marknadsplatser online.

5. Känn dig själv!

Känn dig själv och vet hur du agerar i olika situationer, till exempel på en fredagskväll.

"Chips, nätbutiker, vin... om du vet att det är ditt sätt att koppla av, ge dig själv en påminnelse om att göra något annat! Ta till exempel och läs en bok. Eller titta på en film", föreslår Wickström.

När du känner till dina egna svagheter är det bra att veta färdigt vad du ska göra när frestelsen slår till. Du kan till exempel lämna ett meddelande på din telefon att när denna frestelse slår till, gör detta istället. Så lär du dig ett nytt beteendemönster samtidigt som du sparar pengar.

6. Större inkomster eller mindre utgifter?

Man kan oftast påverka sina utgifter snabbare än inkomsterna. Man kan be om mer lön, men den positiva effekten av en löneökning på den egna ekonomin kan vara över snabbt, om inte det egna beteende har förändrats.

"Även med höga inkomster kan ekonomin gå på minus om man inte vet hur och var man ska använda sina pengar", säger Wickström.

När du budgeterar, minskar onödiga och återkommande utgifter och är ärlig mot dig själv, får du din ekonomi i balans. Om din ekonomi ständigt går neråt trots allt, är det dags att tjäna lite extra inkomst.

”Om ekonomin redan är så effektiv att man borde börja äta mindre, har man nått punkten där man måste börja tänka på extra inkomster”, säger Wickström.

Du kan till exempel tjäna extra pengar genom att hjälpa åldringar eller rasta grannskapets hundar. Du kan också erbjuda din egen hjälp i olika livssituationer via nätet.

Frasen ”det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna” stämmer alltså fortfarande.

7. Skaffa experthjälp

Det är även möjligt att erhålla extern hjälp för budgetering och ekonomikontroll. Sparbanken erbjuder till exempel sessioner om det egna ekonomiska välbefinnandet, där man kartlägger hela den egna ekonomin och dess möjligheter.

Ta kontakt – vi hjälpar

Du kan få experttips om hur du kan bli förmögnare och förbättra ditt ekonomiska välbefinnande genom att titta på Sparbankens finskspråkiga Kasvaako rahapuu-webbinarium.

Kategorier
Hem bostad och vardag ungdomar
Sparbankens budgetkalkylator Börja att spara

Intressant just nu