Sparbankens fonder
Tro inte på tur eller ödet. Var och kan bli framgångsrik – också du. Sparbankens fonder ger dig en god möjlighet ett bli förmögen.
Bästa fond med kort ränta i norden: sparbanken kortränta (lipperfund awards 2024).
Finland-aktier, den bästa fonden i norden: sparbanken småföretag (lipper fund awards 2022).
Fondköp och avtal om månadssparande är enkla att göra själv via mobil- och nätbanken
Placera i fonder – varför lönar det sig?
De som sparar är lyckligare. Det visar Sparbankens Sparbarometer. Det lönar sig alltså att spara, men för vilket ändamål sparar du?
Resa runt i världen, angenämare pensionärsdagar, sabbatsledigt … för att nå sina mål behöver man ofta pengar. Och för att samla ihop pengarna lönar det sig att göra en plan. En fond är ett enkelt placeringsobjekt för placerare eftersom där är det placeringsproffsen, portföljförvaltarna som väljer placeringsobjekten och följer marknaden för dig. Med fondsparande är man ute efter en bättre avkastning än när pengarna bara ligger på kontot. Läs om fördelarna med fondsparande.
Fonder är ett bra sätt att spara, men det är också en god idé att ta en titt på försäkringssparande. Försäkringar är ett bra objekt för dig som vill spara med hjälp av en flexibel och skatteeffektiv lösning.
Vilket slag av fond passar dig?
När du ska välja en lämplig fond ska du börja med dina mål: varför vill du spara? Och vilken tidtabell har du för att nå ditt mål? Hur stor risk kan och vill du ta? Särskilt för den nya placeraren kan det vara svårt att ha en klar bild av den egna risktåligheten och också där är vi till din hjälp. Våra placeringsexperter har goda redskap för att kartlägga saken och med dem hittar vi tillsammans en placeringslösning som beaktar ditt sparobjekt, spartiden och din risktålighet. Boka tid till en Ekonomistund.Placera en större summa på en gång i en fond eller en mindre summa regelbundet – du bestämmer
Det är lätt att spara i fonder och passar in i vardagen. Du bestämmer om du vill spara en större summa på en gång eller en mindre summa till exempel varje månad på lönedagen.Kom ihåg att ju tidigare du börjar placera desto längre tid har dina pengar att växa. Regelbundet fondsparande jämnar ut risken.
Tips: Håll huvudet kallt då marknaden fluktuerar
Vi lever i en exceptionell tid och det sker stora fluktuationer på marknaden. Marknadssituationen kan vara oroväckande, men kom ihåg att efter nedgångar kommer högst sannolikt uppgångar. Historien har visat, att kriser skapar möjligheter: när marknaden är låg, får du fler fondandelar till samma pris, och när kurserna stiger, drar du nytta av det som investerare.Morningstar har gett fulla fem stjärnor* till flera av våra fonder
Undrar du vilken fond som fungerar bäst för dig? Nedan hittar du några tips som hjälper dig i dina funderingar. Tänk ändå på att exemplen inte är några placeringsrekommendationer, utan var och en ska själv överväga huruvida en fond lämpar sig för honom eller henne.Prisbelönta Sparbankens fonder
Vårt urval omfattar ränte-, bland- och aktiefonder. Vi har fått flera priser för våra fonder.Vad vill du veta om fonder? Läs våra vanliga frågor.
Vad är en fond? Och vilka risker är den förknippad med? Läs våra vanliga frågor.
Är du redo? Boka tid och börja din resa mot att bli förmögen.
Såhär kan du göra fonderteckningar med den nya mobilapplikationen
- logga in i mobilbanken. Mobilbanken hittar du i mobilens applikationsbutik med namnet ”Sparbanken mobilapplikation”
- fortsätt till sidan Medel
- välj Marknader > Fonder > namnet på önskar fond
- välj Köp eller Teckna ett fondsparavtal och fortsätt enligt instruktionerna i mobilbanken.
Såhär gör du fondteckningar i nätbanken
- logga in i nätbanken
- fortsätt vidare till Medel
- välj Fonder > namnet på önskad fond
- fortsätt enligt instruktionerna i nätbanken. I nätbanken kan göra såväl enskilda fondteckningar som ingå fortlöpande fondsparavtal.
Kolla in våra experters aktuella publikationer
Aktieportföljförvaltares blogginlägg: Dit försvann besparingarna – eller gjorde de?
Hur ser marknaden ut nu? - Den senaste marknadskommentaren från Sb-Fondbolaget
Sparbanksgruppens chefekonom Henna Mikkonen: Hur kontrollera nerverna, när marknaden är orolig?