Jatkuva epävarmuus talouden kehityksestä ja kauppasodan uhka vaikuttavat kuluttajien luottamukseen ja asuntokaupan piristymiseen
Asuntokaupan toipuminen kolme vuotta kestäneestä taantumasta on haasteellista. Kuluttajien luottamus ei ole lähtenyt nousuun, vaikka korot ovat laskeneet ja inflaatio hidastunut selvästi. Levoton maailmanpoliittinen tilanne sekä mahdollisen kauppasodan ja tullien vaikutukset Suomen talouteen huolestuttavat suomalaisia ja uhkaavat myös vilkastuvaa asuntokauppaa.

– Asuntokauppa on vilkastunut vuoden ensimmäisellä kvartaalilla koko Suomessa. Asuntomarkkinamme toipuvat pääkaupunkivetoisesti. Kauppamäärien kehityksessä on kuitenkin ollut koko alkuvuoden poikkeuksellisen suurta heilahtelua viikkotasolla. Kuluttajien luottamus on pysynyt erittäin alhaisella tasolla eivätkä jatkuvat huolta herättävät uutiset maailmalta, esimerkiksi jokaisen suomalaisen talouteen vaikuttava uhka kauppasodasta ja korkeista tulleista, sitä nosta, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.
– Huoli ja epätietoisuus siitä, mitä maailman johtajat seuraavaksi keksivät ja miten heidän päätöksensä vaikuttavat vientiimme, talouteemme tai työllisyystilanteeseemme, pitää luottamusta alhaalla siitäkin huolimatta, että korot ovat jo laskeneet merkittävästi ja niiden odotetaan laskevan edelleen. Valitettavasti asuntomarkkinoiden näkökulmasta lunta tulee niin sanotusti koko ajan tupaan kuluttajien luottamuksen vahvistumisen esteeksi.
– Olemme alkuvuoden aikana nähneet jo melko koviakin kasvulukuja asuntokaupassa pääkaupunkiseudulla. Onneksi moni asia myös tukee asuntokaupan vilkastumisen jatkumista. Korot tulevat vielä laskemaan. EKP joutunee tekemään vielä ainakin kaksi koronlaskua, mistä asuntovelalliset ja asunnonostoa suunnittelevat ovat varmasti iloisia. Lisäksi jo solmitut työehtosopimukset vahvistavat suomalaisten ostovoimaa palkankorotusten myötä, jatkaa Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.
– Kauppasota uhkaa vilkastuvaa asuntokauppaa, se on selvää. Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkosen kanssa tälle vuodelle tekemämme kasvuennuste vanhojen asuntojen 8–10 prosentin kauppamääräkehityksestä voi valitettavasti uhkien toteutuessa osoittautua liian optimistiseksi, hyvästä ensimmäisestä kvartaalista huolimatta, sanoo Rantanen.
Asuntokauppoja on tehty huhtikuussa maaliskuun tahtiin
– Huhtikuussa kauppa on käynyt Sp-Kodissa aika lailla maaliskuun tahtiin, kun tyypillisesti normaalissa markkinatilanteessa huhtikuu on aina maaliskuuta parempi kauppakuukausi, kertoo Rantanen.
– Vaikka asuntonäytöillä käy paljon väkeä, ostopäätöksiä tehdään huolellisesti harkiten. Monet tuntuvat olevan jälleen odottavalla kannalla. Tässä voi hyvin käydä taas niin, että ne joilla ei ole akuuttia tarvetta ostaa tai vaihtaa kotia, jäävät pariksi kuukaudeksi seuraamaan tilanteen kehittymistä esimerkiksi kauppasodan ja tullien osalta.
– Ostajat ovat erittäin hintatietoisia ja yrittävät varoa, etteivät vahingossakaan tule maksaneeksi liikaa asunnosta. Itse en kuitenkaan usko, että asuntojen hinnat tästä vielä laskisivat. Se pelko on mielestäni turha. Sen sijaan jollakin aikavälillä hinnat lähtevät väistämättä ja varmasti nousemaan, Rantanen toteaa.
– Asunnonostajan kannalta tämänhetkinen tilanne on erinomainen taloudellisesti kannattaville kaupoille. Asuntojen hinnat eivät ole vielä lähteneet nousuun, korot ovat laskeneet ja ostovoima vahvistunut. Vielä toistaiseksi on mahdollista ostaa asunto kohtuullisempaan hintaan myös pääkaupunkiseudulta, komppaa Grönlund.
Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:
Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi
Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija