Asuntokaupassa ammattilaisten arvo ymmärretään usein vasta kantapään kautta

Asuntokaupan ja talouden ammattilaisten asiantuntijuuden hyödyntäminen on nyt entistäkin tärkeämpää asunnonostajalle, kun inflaatio kurittaa kaikkien kukkaroa ja korot, hinnat ja asumisen kustannukset ovat kovassa nousussa. Asuntokaupassa kannattaa turvautua ammattilaisten apuun ja minimoida kaupan jälkeisten ikävien yllätysten riski – niin kaupan kohteeseen kuin omaan talouteenkin liittyen.

Säästöpankin brändikuva.

–Asuntokaupan ammattilaiset tunnistaa siitä, etteivät he lupaa myydä kotiasi päivässä. Asuntokauppojen tekeminen päivässä on käytännössä mahdotonta, vaikka ostajalla olisi rahat tilillä valmiina – jos välittäjä noudattaa välitysalan eettisiä ohjeita, hyvää välitystapaa ja selonottovelvollisuuttaan, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Kiireestä ei seuraa yleensä mitään hyvää asuntokaupassa, varsinkin jos haluaa saada asunnosta mahdollisimman hyvän hinnan tai vakuusarvon pankilta. Tämä on sekä myyjän että ostajan hyvä tiedostaa, Jäntti jatkaa. – Ammattitaitoinen, vastuullisesti toimiva kiinteistönvälittäjä tuo turvaa asuntokauppaan.

– Kiinteistönvälittäjiemme antama hinta-arvio perustuu aina useisiin asuntokohtaisiin tekijöihin. Hinta-arvioon vaikuttavat kohteen kunto, taloyhtiön tai kiinteistön mahdollinen korjausvelka ja tulevat kustannukset, alueen markkinatilanne, vastaavantyyppisten asuntojen hintataso sekä toteutuneet kauppahinnat, kertoo Sp-Kodin kenttäjohtaja Jussi Hurme.

– Aina on heitä, jotka yrittävät houkutella välittäjiä arvioimaan asuntonsa arvon joko selvästi ala- tai yläkanttiin omien toiveidensa ja tarpeidensa pohjalta, esimerkiksi avioero- ja kuolinpesätapauksissa. Vastuullisesti toimiva välittäjä ei kuitenkaan mene näihin puhutuksiin, vaan hän määrittää hinnan saamiinsa tietoihin ja omiin selvityksiinsä perustuen, Hurme jatkaa.

– Ymmärrän hyvin esimerkiksi avioerojen ja kuolinpesien kohdalla ihmisten erilaiset intressit asuntojen myynnin ja hintapyyntöjen suhteen ja että meiltä välittäjiltä toivotaan tukea omien etujen ajamiseen. Myyjien elämäntilanteet eivät kuitenkaan vaikuta arviointeihimme. Se on aina lopulta myyjienkin etu.

Hinnoittelussa ei kannata hutiloida. Ylihinnoiteltu ja ylihintaan myyty kohde saattaa tulla välittäjälle uudelleen myyntiin vain kuukausia kaupanteosta, esimerkiksi avioeron tai työn perässä ulkomaille muuton takia. Kukaan ammattilainen ei halua joutua tilanteeseen, jossa hän joutuu sanomaan asiakkaalleen, että maksoit muuten asunnosta aivan liikaa puoli vuotta sitten, kertoo Hurme.

Toisen kiireinen pakkomyynti voi olla toiselle erinomainen ostopaikka

– Asumista koskevat suuret päätökset tuntuvat syntyvän usein kesäloma-aikaan. Ollaan päätetty erota, vaihtaa työpaikkaa ja kotia toiselle paikkakunnalle tai muuttaa ulkomaille. Halutaan putsata pöytä ja myydä nykyinen koti mahdollisimman nopeasti, kertoo Hurme.

– Toiveet pikaisista myynneistä ovat ymmärrettäviä, mutta asuntokauppoja ei kannata koskaan tehdä hätiköiden. Viimeiset pari vuotta ovat olleet todella hurjia tietyillä asuinalueilla Helsingissä ja Espoossa. Asuntokauppoja on tehty myyjien ja ostajien välillä, tunneissa, kovilla hinnoilla, ilman kuntotarkastuksia ja perehtymistä asunnon ja taloyhtiön todelliseen kuntoon ja mahdolliseen korjausvelkaan. Tästä seuraa varmuudella monille ikävää jälkipyykkiä, toteaa Jäntti.

– Sama kuuma ostobuumi koski myös vapaa-ajan asuntojen kauppaa. Ihmiset ostivat koronavuosina mökkejä hetken mielijohteesta, kun ulkomaille matkustaminen ei ollut mahdollista, kertoo Hurme. – Nyt on jo nähtävissä, että monilla asunto- tai mökkikuume karkasi käsistä koronan aikana ja he saattavat joutua nyt inflaation ja korkojen nousun myötä maksamaan hintaa siitä.

– Pk-seudullakin pakkorealisoinnit saattavat laskea asuntojen hintoja syksyllä, toteaa Jäntti.

Pankki auttaa oman talouden suunnittelussa ja turvaamisessa

– Monet arkailevat turhaan raha-asioistaan puhumista jopa oman pankkinsa kanssa, vaikka meidän tehtävämme on nimenomaan auttaa asiakkaitamme heidän oman taloutensa suunnittelussa ja turvaamisessa sekä varautumisessa muuttuviin tilanteisiin, muistuttaa Jäntti.

– Autamme asunnonostajaa uuden kodin valinnassa talouden ja maksukyvyn näkökulmasta, niin että tuleva hankinta on realistinen ja omaan talouteen jää riittävästi pelivaraa tulevan varalta.

– Meidän välittäjien tehtävänä on taas selvittää asiakkaan asumiseen ja asunnonostoon liittyvät motiivit ja intressit sekä auttaa häntä löytämään näitä vastaavia sopivia vaihtoehtoja – huomioiden erityisesti myös asiakkaan talouden raamit, kertoo Hurme.

– Nooa Säästöpankki ja Sp-Koti tekevät tiivistä yhteistyötä pk-seudulla. Asiakastutkimustemme mukaan asiakkaamme arvostavat yhteistyötämme, paikallistuntemustamme sekä erityisosaamistamme ja -palveluitamme korkealle.

 

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jussi Hurme
Kenttäjohtaja, Sp-Koti Oy
040 519 9951
jussi.hurme@spkoti.fi

 

Esa Jäntti

Esa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
040 038 3348
esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista