Miten päästä eroon pikavippikierteestä?

Korkeakorkoiset pikavipit ja osamaksulainat saattavat aiheuttaa suuria kuluja, sillä lyhennyksestä iso osa on pelkkää korkoa, jolloin varsinainen pääoma ei juuri lyhene. Talousvalmentaja Tanja Wickström Säästöpankista kertoo, miten pikavippikierteestä pääsee eroon ja miten oman talouden voi ottaa jälleen hallintaan.

Säästöpankin brändikuva.
Pikavippi on vakuudeton laina, jolle on tyypillistä pieni lainasumma, lyhyt takaisinmaksuaika sekä suuri korko. Osamaksu on suosittu maksuvaihtoehto etenkin verkkokaupoissa ja osamaksulla maksaminen saattaa madaltaa ostokynnystä, vaikka ostokseen ei taloudellisesti olisi välttämättä varaa.

Maksuttoman budjettilaskurin avulla alkuun

Omaa taloutta kannattaa tarkastella kriittisesti jo siinä vaiheessa, kun joutuu turvautumaan pikavippiin. Tanja Wickström suosittelee ensimmäiseksi selvittämään oman talouden menot ja tulot. Esimerkiksi Säästöpankin maksuton budjettilaskuri on erinomainen työkalu talouden seurantaan.

”On tärkeää selvittää, mitä kaikkia lainoja on maksettavana, mikä on velkasaldo, kuukausierä, todellinen vuosikorko ja takaisinmaksuaika”, neuvoo Tanja.

Lainoja voi myös yhdistää, mutta joka tapauksessa lainoja on hyvä saada lyhennettyä nopeammin. Yksi keino on vyöryttäminen. Vyöryttämisen tärkein lähtökohta on, että keskitytään vain yhteen lainaan kerrallaan ja pyritään lyhentämään lainaa suuremmalla summalla. Tämän aikana muut lainat maksetaan sovitulla kuukausimäärällä. Kun yksi velka on maksettu, siirretään edellisen maksuerän sekä ekstra lyhennyserän summa seuraavaan lainaan.

“Esimerkiksi jos 300 euron suuruisesta lainasta normaali kuukausierä on 40 euroa, pyritään nostamaan lyhennyserää, jotta laina saadaan nopeammin maksettua. Mitä pienempi laina, sitä suuremmat kulut siinä yleensä ovat. Tämän jälkeen sama toistetaan ja siirrytään seuraavaan lainaan”, neuvoo Tanja.

Tanjan toinen vinkki on, että pikavippejä vältetään kokonaan. On hyvä pyrkiä kartuttamaan varapuskuria yllättävien ekstrakulujen varalle.

“Lainojen yhdistäminen on vain hetkellinen ratkaisu, eikä se auta muuttamaan toimintatapoja. Tärkeintä on tarkastella omia kulutustottumuksia ja miettiä, voisiko jotakin toimintatapaa muuttaa ja sillä tavalla kasvattaa esimerkiksi säästösummaa kuukaudessa”, neuvoo Tanja.

Pienet askeleet merkitsevät talouden hallinnassa

Helposti ajatellaan, että lainoista eroon pääsyyn tai säästämisen aloittamiseen liittyy isoja askeleita tai suuria elämänmuutoksia. Talouteen liittyvät asiat saattavat automaattisesti herättää negatiivisia tunteita.

”Kannattaa muistaa, että kaikki pienetkin teot merkitsevät. Voit suunnitella kauppareissut etukäteen ja pyrkiä vähentämään heräteostoksia tietoisesti. Tällä pääsee jo pitkälle”, neuvoo Tanja.

Taloudenhallintaan voi suhtautua positiivisesti ja innostuen. Tärkeintä on ottaa aktiivinen asenne tämänhetkistä tilannetta kohtaan. Muutoksia ei voi tehdä, jos ei tiedä todellista tilannetta.

”Loppujen lopuksi säästämisessä ja sijoittamisessa on kyse siitä, että taloudellinen stressi pienenee ja elämänhallinta paranee”, Tanja summaa.

Aina voi myös opetella uutta, eikä kannata antaa häpeän tunteen olla esteenä asioiden parantamiselle. Esimerkiksi sijoittamista kohtaan saattaa liittyä epävarmuuden tunteita häpeää, jos ei tiedä valmiiksi kaikkea. Kannattaakin siirtää ajatukset epävarmuudesta kiinnostukseksi ja mahdollisuudeksi, sillä uuden oppiminen on innostavaa.

Jos säästämiseen ja talouden hallintaan liittyvät asiat tuntuvat liian hankalilta, pyydä niihin rohkeasti apua. Kun taloustilanne mietityttää, varaa aika Säästöpankin asiantuntijalle – me autamme. Säästöpankki tarjoaa vastuullisesti asiakkailleen vakuudetonta kulutusluottoa, joka on huomattavasti pienikorkoisempi kuin kalliit pikavipit.

Varaa aika asiantuntijalle

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki
me autamme – varaa aika tilaa ilmainen budjettilaskurimme

Ajankohtaista