Pidä taloutesi tasapainossa maksuhäiriömerkinnästä lannistumatta
Uusi luottotietolaki on astunut voimaan 1. joulukuuta 2022 ja sen myötä maksuhäiriömerkintöjen säilytysaika on jatkossa lyhyempi. Maksuhäiriömerkintään ei kuitenkaan tule suhtautua kevyemmin, vaan jatkossakin on syytä pitää huolta, että raha-asiat pysyvät hallinnassa.
Maksuhäiriömerkintä poistuu nyt luottotietorekisteristä 30 päivän kuluttua siitä, kun merkinnän aiheuttanut velka on ilmoitettu maksetuksi luottotietoja ylläpitävälle taholle. Muutoksella kannustetaan velallista ottamaan oma talous hallintaan ja maksamaan velat, vaikka niistä olisi jo syntynyt maksuhäiriömerkintä.
Maksuhäiriömerkintä ei ole tabu, mutta luottotietoihin pitää suhtautua vakavasti. Maksuhäiriömerkintöjä kannattaa jatkossakin välttää, sillä merkintä vaikeuttaa monia arkielämään liittyviä asioita mm. luoton saantia, osamaksusopimuksen tekoa sekä vuokra-asunnon ja vuokranantajan yleensä edellyttämän kotivakuutuksen saantia. Puhelinliittymä- ja vakuutussopimuksissa luottotiedottomalta voidaan vaatia vakuutta tai ennakkomaksua. Myös työpaikan saanti vaikeutuu erityisesti, jos työtehtävään liittyy taloudellista vastuuta. Maksuhäiriömerkinnästä huolimatta velallisella säilyy kuitenkin oikeus peruspankkipalveluihin, kuten verkkopankkitunnuksiin.
Miten vältyn maksuhäiriömerkinnältä ja säilytän luottotietoni?
Oman talouden hallinta on kaiken a ja o. Maksamalla laskut eräpäivänä ja välttämällä pikavippejä pääsee jo pitkälle. Kun oman talouden tulot ja menot ovat tasapainossa, luottotiedotkin pysyvät kunnossa. Maksuhäiriömerkintää ei saa sillä, että maksaa laskunsa hieman eräpäivästä myöhässä. Kun henkilö menettää luottotietonsa, lasku on tyypillisesti ollut maksamatta useamman kuukauden. Tässä vaiheessa laskuttaja on lähettänyt useamman kuin yhden maksumuistutuksen. Lisäksi perintätoimisto on lähettänyt ainakin kaksi maksuvaatimusta eli perintäkirjettä.
Kokosimme vastauksia kysymyksiin maksuhäiriömerkinnöistä ja luottotiedoista:
Kuka ylläpitää luottotietoja?
Luottotietoja Suomessa ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy sekä Dun & Bradstreet Finland Oy (ent. Bisnode Finland Oy). Molempien luottotietoja ylläpitävien yritysten listassa on pääosin samat tiedot, mutta joskus velka voi näkyä vain toisen yrityksen rekisterissä. Luottotiedot voi tarkistaa kerran vuodessa maksutta.
Miten omat luottotiedot voi tarkistaa?
Omia luottotietoja koskevat kyselyt tehdään Suomen Asiakastieto Oy:n tai Dun & Bradstreet Finland Oy:n (ent. Bisnode Finland Oy) asiakaspalvelusta. Omien luottotietojen tarkastuspyynnön voi tehdä maksutta kerran vuodessa ja sen jälkeen tarkistaminen maksaa n. 20 €/krt.
Milloin saa maksuhäiriömerkinnän?
Yleisimmin maksuhäiriömerkinnän saa, kun tuomioistuin antaa velasta maksutuomion tai velallinen todetaan ulosotossa varattomaksi. Merkinnän voi saada myös muun muassa silloin, kun lasku on ollut maksamatta vähintään 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä. Myös näistä saat tiedon etukäteen.
Kenellä on oikeus tarkistaa luottotietoja?
Luottotiedot eivät ole julkista tietoa. Laki säätelee sitä, kuka voi tarkistaa tiedot ja missä tilanteessa. Kukaan ei siis voi uteliaisuuttaan katsella tietoja vaan tavallisimpia tilanteita, joissa luottotiedot tarkistetaan ovat
- lainaa tai vuokra-asuntoa hakiessa
- osamaksusopimuksella ostaessa
- puhelinliittymää hankkiessa
- työpaikkaa hakiessa tietyillä aloilla kuten rahoitusalalla.
Mitä luottotietoraportti sisältää?
Luottotietoraportista näet, mikä taho on ilmoittanut tiedot luottotietorekisteriin, mistä päivästä ja mihin asti merkinnät ovat voimassa, minkälainen merkintä on kyseessä ja mistä velasta tai laskusta maksuhäiriömerkintä on tullut. Lisäksi raportista velallinen voi nähdä, ketkä ovat tarkistaneet luottotietoja viimeisen 12 kuukauden aikana.
Miten ”saatava maksettu” -merkinnän saa rekisteriin?
Tieto maksuhäiriömerkinnän perusteena olevan saatavan maksamisesta tulisi ensisijaisesti tulla luottotietorekisteriin velkojalta, johon velallisen kannattaa heti olla yhteydessä, kun haluaa keskustella velan maksamisesta. Jos tämä ei ole mahdollista, velallisen kannattaa itse olla asiassaan aktiivinen. Tiedon rekisteröiminen edellyttää riittävää todistetta maksun suorituksesta.
Mitä tietoa maksutodisteessa tulee olla?
Maksukuitti, josta käy ilmi velkojan ja velallisen nimet, viitenumero (maksuhäiriössä oleva asianumero, diaarinumero tai maksuhäiriön rekisteröimispäivä), maksettu summa ja maksusuorituksen päivämäärä. Merkinnän poistumiseen johtava 30 päivän aika alkaa, kun maksutieto on rekisteröity Suomen Asiakastieto Oy:n tai Dun & Bradstreet Finland Oy:n (ent. Bisnode Finland Oy) luottotietorekisteriin.
Jos kaipaat henkilökohtaista apua raha-asioissa, varaa aika asiantuntijamme kanssa esimerkiksi verkkotapaamiseen, jossa saat neuvoja ja vinkkejä oman talouden hallintaan. Et ole yksin.