Kun rakkaus loppuu – näin selvisin avioeron tuomista taloushuolista

Vaikka kahden ihmisen välinen rakkaus loppuisi, eivät laskut lakkaa juoksemasta. Avioero on tiukka paikka niin tunteissa kuin taloudessakin. Sen koki omakohtaisesti Ulla, jonka yllätysero pisti perheen raha-asiat uusiksi.

Avioero on tiukka paikka niin tunteissa kuin taloudessakin.
Miten minä tulen selviämään? Se oli ensimmäinen ajatus, kun kolmekymppinen Ulla* sai kuulla miehensä haluavan avioeron. 

Vaatimus tuli puun takaa. Pariskunnan kaksi lasta olivat vielä pieniä. Viimeiset vuodet arki oli kulunut yösyöttöjen, vauvanruokasoseiden ja kodin remontin värittämässä perherumbassa. Merkit suhteen toimimattomuudesta olivat jääneet kaikessa kiireessä huomaamatta. 

Nyt ne lävähtivät päin kasvoja. Shokin hälventyessä Ullan pää täyttyi vastaamattomista kysymyksistä. Saanko surra rauhassa, vai pitääkö alkaa valmistautua muuttoon? Kuuluuko nyt hankkia asianajaja? Kenen luottokortilta kaapelikanavien maksu menikään?

Lopulta iski taistelutahto. 
– Päätin, että tästä mennään läpi itkunkin keskellä. Asiat piti saada järjestymään, jotta pääsisin elämässä eteenpäin, Ulla sanoo.  

Avioliitto on myös taloudellinen sopimus

Oman talouden kannalta avioeron mahdollisuuteen kannattaa varautua – ainakin miettimällä, miten raha-asiansa järjestäisi, jos tilanne sattuisi omalle kohdalle. Se on järkevää myös tilastojen valossa: viimeisen 50 vuoden aikana suomalaisten avioerojen määrä on lähes kolminkertaistunut

Niin sanotuista ”ensimmäisen kierroksen” avioliitoista noin 40 prosenttia päättyy eroon. Reilulla puolella eroavista on myös lapsia

Monet parit elävät nykyään myös avoliitossa. Taloudellisesta näkökulmasta liiton virallistamisella on kuitenkin väliä: avioliitossa puolisoille muodostuu toistensa omaisuuteen avio-oikeus, joka konkretisoituu liiton päättyessä. Siinä missä avoliitosta voi kävellä pois omat tavarat taskussa, avioerotessa yhteinen omaisuus menee yleensä puoliksi, ellei parilla ole avioehtoa.  

Asianajajasta puolueetonta tukea

Ullalla ei ollut avioehtoa. Pitkästä yhteiselosta huolimatta avioliittoa oli takana vasta muutama vuosi, ja vaikka avioehdon solmiminen oli ollut suunnitelmissa, se oli siirtynyt tehtävälistassa eteenpäin muiden kiireiden alta. 

Muuten raha-asiat olivat suhteellisen selkeällä tolalla. Pariskunnalla ei ollut yhteistä asuntoa lukuun ottamatta juurikaan varallisuutta, ja asuntolainan velkaosuudet oli jaettu selkeästi. Yksi ensimmäisistä yhteisistä eron jälkeisistä päätöksistä oli, että Ulla ottaisi asuntolainan nimiinsä ja ostaisi miehensä ulos asunnon todellista arvoa pienemmällä summalla. 

– Päätimme, että jään yhteiseen kotiin lasten kanssa ainakin siihen asti, että tilanne rauhoittuu. Mies tuli tässä taloudellisesti vastaan. Vaikeidenkin tunteiden keskellä halusimme ajatella lasten parasta ja päädyimme myös yhteishuoltajuuteen, Ulla kertoo. 

Avioeroon liittyvä tunnemyrsky toi omat haasteensa talousasioista sopimiseen. Ulla oli loukkaantunut ja vihainen. Siksi hän otti omaisuuden jakoon avuksi lakimiehen. Puolueeton ulkopuolinen toi malttia keskusteluihin, eikä omaisuudesta tarvinnut riidellä. Perheen ja sukulaisten kautta saadut muistoesineetkin jaettiin sovussa. 

Siitä huolimatta jotain olisi voinut tehdä toisin. 

– Taloudellisesti ero on harvoin kannattava. Jälkiviisaana suosittelisin kaikkia tekemään avioehdon heti naimisiin mennessä. Parikymppisenä ei osaa olla inhorealisti, Ulla nauraa. 

Lopulta kaikki järjestyy

Eroon asti Ulla oli ollut kotiäitinä lasten kanssa. Nyt arki piti miettiä uusiksi. Vaikka lapsilisät ja elatusmaksut tulivat Ullalle, piti hänen palata töihin suunniteltua aikaisemmin. Vuorotyön ja äidin roolin yhteensovittamisessa apuna olivat oma perhe ja laaja ystäväpiiri. 

–Pääsin työn kautta matkustamaan ja sain muuta ajateltavaa vaikean elämäntilanteen keskelle. Jos olisin jokaisen hankalan työvuoron kohdalla joutunut maksamaan lastenhoitajalle, olisin varmasti mennyt vararikkoon, Ulla kiittelee.

Jatkossa piti tulla toimeen aiempaa pienemmillä tuloilla. Suunnittelemattomat ostokset ruokakaupassa saivat jäädä, ja Ullasta tuli kirpputorien ja alennusmyyntien asiantuntija. Vaikeasta tilanteesta huolimatta lapset eivät jääneet taloudellisesti mistään vaille – ylimääräisiä kenkiä ei voinut shoppailla, mutta kotia ei tarvinnut myydä ja harrastuksiin löytyi rahaa. 

Nyt erosta on kulunut vuosia. Huolen ja shokin tilalle on tullut tasapainoinen arki, johon iloa tuo uusi miesystävä. 

– Enää minun ei tarvitse miettiä, miten selviän. Loppujen lopuksi ero sai minut elämään enemmän oman näköistä elämää. Rahan takia ei kannata sinnitellä yhdessä, sillä lopulta kaikki aina järjestyy, Ulla summaa.

*Haastateltavan nimi on muutettu.

Käytkö läpi avioeroa tai haluatko varautua huomiseen? Ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä, miten talousasiat kannattaa jatkossa  järjestellä.

Lue lisää, kannattaako yhteinen vai erillinen asuntolaina

Lue vinkit asunnon myyntiin

 
Kategoriat
Koti, asuminen ja arki
varaa aika oman talouden tuokioon

Ajankohtaista