Kuinka valmistautua pankkineuvotteluun?

Onko suunnitelmissasi esimerkiksi asuntolaina tai sijoittamisen aloittaminen? Tapaaminen pankin asiantuntijan kanssa saattaa jännittää – mutta turhaan! Tämän jutun luettuasi tiedät, mistä tapaamisessa pankin asiantuntijan kanssa puhutaan ja miten siihen kannattaa valmistautua.

Kuinka-valmistua-pankkineuvotteluihin

Vaikka elämme internetin aikakautta, Säästöpankissa tiedetään, että ei ole kasvokkain tapahtuvan tapaamisen voittanutta. Säästöpankissa asiantuntijamme palvelevat sinua kasvotusten konttoreissa sekä verkkotapaamisessa.

Yleensä pankin asiantuntijan luokse kannattaa suunnata, kun kyse on isommista omaa taloutta koskevista asioista. Asiantuntijan luona asioivat muun muassa pankin vaihtajat, asunto-, remontti-, tai autolainaa hakevat ja sijoittamisesta kiinnostuneet.

– Lainaneuvottelussa kasvokkain kohtaaminen on tärkeää. Vuorovaikutuksessa syntyy luottamuksellinen suhde molemmin puolin sekä asiakkaan että pankin näkökulmasta, kertoo pankin asiantuntija Jaana Ilosalo.

Kun tahdot tulla keskustelemaan lainasta tai säästämisestä ja sijoittamisesta

Kun laina tai muu lisärahoitus on ajankohtaista, sinun kannattaa ennen tapaamista täyttää lainahakemus verkkosivuillamme – näin olemme jo askelta pidemmällä varsinaisessa tapaamisessa.

Myös säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehtoihin ja mahdollisuuksiin voit tutustua etukäteen ennen tapaamista. Esimerkiksi säästölaskurimme avulla voit tutkailla eri vaihtoehtoja suhteutettuna tavoitteisiisi.

Jos sinulla on sijoituksia myös muissa pankeissa ja haluat keskustella niistä, otathan tarvittavat dokumentit lähettyvillesi tapaamisen tullessa ajankohtaiseksi.

Mitä mukaan lainaneuvotteluun?

– Lainan saamiseen eniten vaikuttavia asioita ovat asiakkaan menot, tulot ja tietenkin se, kuinka isolle lainalle on tarvetta. Mitä tarkemmin oma tilanne on tiedossa, sitä helpommin keskustelu sujuu, Ilosalo sanoo.

Koska neuvotteluissa käydään läpi asiakkaan taloutta, kannattaa ennen lainaneuvottelua listata kaikki omat säännölliset ja epäsäännölliset tulonlähteet sekä vakituiset menot kuten laskut ja mahdolliset jo olemassa olevat lainat kuten luottokorttivelat tai opintolainat. Jos omaisuutta on ehtinyt kertyä vaikkapa sijoitusten tai asunnon muodossa, on sekin hyvä pistää muistiin.

Menoista, tuloista ja omaisuudesta on hyvä olla mustaa valkoisella. Ilosalo neuvookin ottamaan mukaan palkkakuitin, tiliotteen ja mahdollisia muita omaan omaisuuteen liittyviä dokumentteja, erityisesti jos asiakkuutesi on jossain toisessa pankissa. Ilosalo muistuttaa, että mukaan kannattaa varata myös virallinen henkilötodistus.

­– Jos tekee lainahakemuksen ennen tapaamista, pankki yleensä muistuttaa tarvittavista papereista etukäteen. Jos dokumentit kuitenkin unohtuvat, se ei kaada maailmaa, sillä ne voi toimittaa pankkiin myös tapaamisen jälkeen, Ilosalo sanoo.

Mistä pankkineuvottelussa puhutaan ja mitä lainaneuvottelussa tapahtuu?

Mitä pankkineuvottelussa sitten tapahtuu? Jännittää ei missään nimessä tarvitse, sillä asiantuntijamme ovat olemassa juuri siksi, että monimutkaisiakin asioita voidaan käydä läpi rauhassa.

Yleensä tapaaminen aloitetaan Säästöpankin Oman talouden tuokiolla, jossa kartoitetaan asiakkaan tilanne, tavoitteet sekä pitkän aikavälin taloussuunnitelmat. Keskustelun tukena voidaan laskeskella yhdessä, mikä kaikki on mahdollista.

Lainanottotilanteessa Oman talouden tuokio selventää yleensä hyvin, minkä kokoista lainaa voi saada ja millaisilla ehdoilla. Tämän jälkeen onkin aika käydä läpi käytännön asioita eli lainan ehtoja. Keskeisimmät lainaneuvottelussa keskusteltavat asiat ovat lainan suuruus ja lyhennystahti, viitekoron valinta Euriborin ja kiinteän koron välillä sekä marginaalin suuruus.

– Teemoihin voi tietenkin tutustua jo etukäteen, mutta yhtään termiä ei tarvitse tietää etukäteen, sillä käymme asiat yhdessä läpi, Ilosalo sanoo.

Pankkineuvotteluissa keskustellaan myös säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehdoista

Lisäksi lainaneuvottelussa keskustellaan paljon pitkän aikavälin suunnitelmista, sillä iso laina sitoo myös silloin kun omassa tai maailmataloudessa tapahtuu muutoksia. Tästä johtuen kannattaa jo lainaa harkitessa miettiä omia suunnitelmia säästämisen ja sijoittamisen suhteen. Se onnistuu helposti, sillä Oman talouden tuokiossa asiakkaalle tehdään oma säästäjä–sijoittajaprofiili, joka antaa osviittaa itselle sopiviin säästämisen ratkaisuihin.

– Monet lainanottajat aloittavat lainaa hakiessaan myös säännöllisen kuukausisäästämisen. Korot ovat tällä hetkellä matalat, ja säästäminen on helppo tapa varautua niiden nousuun. Myös elämän yllättävät tilanteet kannattaa turvata lainaan liitettävällä lainaturvalla, Ilosalo summaa.

Tutustu lainavaihtoehtoihimme

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehtoihimme

Pikavinkit tapaamiseen

  1. Jos tapaaminen tapahtuu konttorilla, varmista tarvitsetko mukaasi passin, vai riittääkö esimerkiksi ajokortti.
  2. Jos tahdot tapaamisessa hoitaa alaikäisen pankkiasioita, tarvitaan molempien huoltajien suostumus. Lue lisää lapsen pankkiasioiden hoitamisesta.
  3. Laina-asioissa täytäthän lainahakemuksen ennen tapaamista, näin olemme jo askeleen pidemmällä varsinaisessa tapaamisessa.
  4. Jos tahdot keskustella sinulle sopivimmista säästämisen ratkaisuista, voit ottaa tapaamiseen mukaan myös esimerkiksi toisessa pankissa olevia sijoituksiasi koskevat dokumentit. 
  5. Yritysasioissa varmistathan, että sinulla on oikeudet toimia edustamasi yhtiön tai yhdistyksen nimissä.
Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista