Jos ei heilaa helluntaina... niin en minä avioehtoakaan tarvi.

Säästöpankin brändikuva.

Kuinka moni vanha sananlasku on pitänyt mielestäsi paikkaansa?

”Ei kahta ilman kolmatta”: jos epäonni kohtaa kaksi kertaa, tulee varmasti kolmaskin, mutta tämä sanalasku ei kerro, milloin se tapahtuu. Välissä voi olla kuukausia tai vuosia. Mikä siis lasketaan kolmanneksi ja mikä ensimmäiseksi.

”Ei kysyvä tieltä eksy”
: no minä ainakin olen eksynyt. Sovitaan vaikka niin, että se johtui huonoista ohjeista, jotka vastaaja antoi.

”Jos ei heilaa helluntaina niin ei koko kesänä”: kun aurinko paistaa, loma on alkanut ja mieli on rentoutunut, saattaa silmäkulmaan piirtyä kuva charmantista miehestä tai tyylikkäästä lyylistä. Siinä kun juttua hänen kanssaan aloittaa, niin voi syntyä vuosisadan romanssi. Siksipä tämäkään sananlasku ei pidä paikkaansa. Myytti on murrettu.

Entä jos huuma laantuu ja hääastiastot joutuvat jakoon? 

Mutta vaarana toki kesäromanssissa voi olla se, että mennään pikaisesti naimisiin eli yhtä nopeasti kuin tavattiinkin ja kohta iskee katumus ja avioero. Hieman sama efekti kuin kesäkissan hylkäämisessä. Avioehto on syytä laatia sen varalle, jos huuma vihkimisen jälkeen laantuu ja Ikeasta hankitut hääastiastot joutuvat jakoon. Avioehto on tärkeä, jotta osapuolet tietävät, miten omaisuus jaetaan vaikeassa tilanteessa mahdollisimman sopuisasti.

Esimerkki elävästä elämästä: avioehtosopimus kuntoon ennen kumppanin löytymistä 

Eräs nuori herrasmies oli kerran minuun yhteydessä koskien avioehtosopimuksen laatimista. Hän oli hyvin tietoinen asiakirjan merkityksestä ja aloimme käydä yksityiskohtia läpi. Kun tuli kohta ilmoittaa puolison nimi, hän oli vaitonainen. Hetken hiljaisuuden jälkeen hän tiedusteli minulta olisiko se kohta mahdollista jättää vielä avoimeksi, koska hänellä ei ole vielä edes tyttöystävää. Hän oli päättänyt avioitua vuoden sisällä ja halusi, että avioehtosopimusluonnos on jo valmiina odottamassa. Hän oli siis ”Tahdon”-asialla ja suuntaviivat olivat jo hyvinkin selvät. Avioehtosopimusta laadittaessa tulee kuitenkin muistaa, että se on pariskunnan yhteinen päätös ja sisällöstä keskustellaan usein pitkäänkin. Kukaan meistä ei siis voi yksin siitä päättää ja rekisteröidä asiakirjaa maistraattiin vain omissa nimissään. Sen takia voi jopa tulla tilanteita eteen, että häitä pitää siirtää, koska toinen osapuoli ei avioehtoon suostu.

Halpaa tulevaisuuden suunnittelua muutaman sadan investoinnilla

Avioehtosopimus on osa oman varallisuuden hoitamista ja oman omaisuutensa ns. vakuuttamista. Se on halpaa tulevaisuuden suunnittelua muutaman sadan euron investointina. Nykyisin käytetään hääpäivään helposti rahaa 10.000 – 20.000 euroa. Välillä hääpäivän kustannuksien osalta joudutaan jopa turvautumaan pikavippeihin, jotta kaikki hääkustannukset saadaan maksettua. Muistakaa kuitenkin, että pikavipit eivät kannata ja parempi vaihtoehto on hakea pankista luottoa. Usein kuulen sanottavan, että avioehto on kallis. Sanoisin, että riippuu mihin vertaa, sillä 10.000 – 20.000 euroa on todella paljon yhtä ainoaa päivää varten. Toisaalta taas muutaman sadan euron hintainen avioehto on voimassa useita kymmeniä vuosia. Siitäkin huolimatta jotkut parit näkevät avioehdon huomattavana kustannuksena hääbudjetissaan. Tällöin kannattaa kenties laskea avioehdolle arvo per päivä. Sanoisin, että avioehdon hinta on pikkuraha hääpäivän kustannuksiin verrattuna. Ja kuinka suuri merkitys avioehdolla on siinä tilanteessa, jos avioero on väistämätön vaihtoehto. Tällöin kyseinen asiakirja on kultaakin kalliimpi. 

Rakkaus voi yllättää kulman takaa 

Jos et itsellesi heilaa helluntaina vielä löydä, niin älä heitä kirvestä kaivoon. Jatka elämääsi pilke silmäkulmassa ja positiivisin mielin. Kyllä se rakkaus vielä jostain nurkan takaa yllättää ja niin halutessasi hääkellot vielä joku päivä soivat. Mutta muista – ei ehdolla millä hyvänsä! Siispä lisää avioehto elämäsi ”To do” -listalle. 

 
Piia Jeremejeff
 
Kirjoittaja toimii varainhoidon lakimiehenä pääkaupunkiseudun Säästöpankeissa.
 

Piian 3 x tahdon: 

Kun en ole töissä, tahdon… katsoa Salkkarit ja lukea Aku Ankkaa. Kyllä, juristikin voi relata. =) Ja voihan sitä hetken istua aviopuolisoni kainalossa. Toki myös haluan pitää itsestäni huolta ja liikkua.

Kun tilillä on ylimääräinen satanen, tahdon… soittaa ystäville ja mennä heidän kanssaan kahville tai tehdä jotain muuta mukavaa heidän kanssaan. Toki järkevää olisi sijoittaa rahavaroja tulevaa matkaa varten, mutta elämästä pitää myös nauttia ja antaa aikaa myös ystäville ja läheisille. Välillä saa vähän tuhlatakin.

Ennen kuin jään eläkkeelle, tahdon…matkustella mahdollisimman paljon ja nauttia elämästä. On sitten asioita, mitä ”mummona” muistella ellei dementia yllätä. Jotta voi matkustella, täytyy kuitenkin tehdä järkeviä sijoituksia ja säästää.


Haluatko kuulla lisää varallisuudenhoidosta tai muusta säästämiseen tai sijoittamiseen liittyvästä? 
Varaa aika ja keskustellaan lisää!

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki
Lue lakipalveluista

Ajankohtaista