Siivoa taloutesi kuntoon – näin saat rahat riittämään
Tili tuli, tili meni? Arjen pienillä valinnoilla on yllättävän isoja vaikutuksia talouteesi pitkällä tähtäimellä. Kokosimme avuksesi kahdeksan helppoa vinkkiä taloutesi siistimiseen ja arjen rahareikien paikkaamiseen.
1. Astu rohkeasti hellan ääreen
Tämä Martoiltakin tuttu perusvinkki on helppojen säästövinkkien ykkönen. Monella meistä menee lähes päivittäin rahaa esimerkiksi ravintolalounaisiin, kalliisiin välipaloihin tai juomiin. Vaiva ruokien tekemisestä on kuitenkin pieni: kun teet kerralla vähän isomman satsin kotiruokaa, saat lounaseväät pariksi päiväksi töihinkin.2. Maksa laskut ajoissa ja vältä turhat myöhästymismaksut
Automatisoi kaikki toistuvat laskusi ja laita ne menemään e-laskuna. Näin säästät muistutusmaksujen lisäksi myös omaa aikaasi. Yksittäisten laskujen kohdalla taas kannattaa aina maksaa lasku pois heti kun sen saat.3. Älä maksa turhaan kalliita korkoja
Rahapulassa – tai hienon, mutta liian kalliin tavaran kohdalla – saattaa tuntua houkuttelevalta turvautua luottokorttiin tai muihin lainoihin. Tässä voit kuitenkin ajaa itsesi ansaan joutuessasi myöhemmin maksamaan ostoksistasi selvästi kalliimman hinnan korkojen muodossa. Mikäli rahapula yllättää, kannattaa tarttua rohkeasti puhelimeen ja neuvotella laskuttajalta lisää maksuaikaa – tämä voi onnistua yllättävän helposti.
Luottokortti ei ole missään nimessä turhake, vaan voit käyttää sen tarjoamaa maksuaikaominaisuutta esimerkiksi isompien ostosten kanssa: yleensä tämä tarkoittaa, että saat noin kuukauden korotonta maksuaikaa ostoksellesi.
4. Vertaile ja osta käytettynä
Melkein aina on hetki aikaa vertailla ja etsiä, löytyisikö tuotetta jostain edullisemmin. Yleensä löytyy. Lisäksi mieti uutta ostaessasi, onko tuote ihan pakko saada suoraan pakasta vetäistynä. Käytettynä ostaessa voit helposti säästää puolet hinnasta.
5. Pienillä valinnoilla on isoja vaikutuksia talouteesi
Tätä seikkaa ei voi korostaa liikaa: pienet asiat, kuten rutiiniksi muodostunut päivittäinen take away -kahvi tai suklaapatukka kauppareissun yhteydessä, eivät ostohetkellä tunnu isoilta ostoksilta, mutta vuositasolla nekin muodostavat merkittäviä summia. Esimerkiksi joka toinen päivä nautittu kahden ja puolen euron kahvilakahvi tekee kuukaudessa 37,5 euroa ja vuodessa 450 euroa.
Kun kiinnität huomiota pieniin päivittäisiin rahanmenoihin, voit itse harkita, mitkä ovat tärkeitä rutiinejasi ja voisitko karsia jostain. Pienissä asioissa voit säästää ilman, että sillä on suurempaa merkitystä elämänlaatuun.
6. Lopeta turha laajakaista
Tarvitsetko erillisen laajakaistan, vai riittäisikö kännykästä jaettu nettiyhteys ihan yhtä hyvin? Mobiiliverkot kehittyvät koko ajan entistä nopeammiksi ja yhteydet toimivat hyvin jo suurimmassa osassa Suomea. Yleensä laajakaistan hinta on vähintään 20 euroa kuukaudessa eli 240 euroa vuodessa. Voit aina testata ennen lopullisen päätöksen tekemistä: käytä kuukauden ajan kännykästä jaettua nettiä ja jos huomaat sen riittävän, voit vetää laajakaistan irti seinästä.
7. Kuntosalilla ei kannata olla kannattajajäsenenä
Ota syyniin kerhot, klubit, kuntosalit, maksu/luottokortit ja jäsenyydet, joista peritään palkkioita. Monelta löytyy esimerkiksi erilaisia maksuaika- ja luottokortteja, joiden pelkkä vuosimaksu voi olla jopa 100 euroa, vaikka et edes käyttäisi koko korttia. Laske, kannattaako kuukausijäsenyys kuntosalilla vai tuleeko omilla käyntimäärilläsi kertamaksut edullisemmiksi.
8. Huomaa piilokulut
Piilokuluihin kuuluvat muun muassa tilaus- ja toimitusmaksut, joten nettikaupoista tilatessa kannattaa aina pyrkiä hyödyntämään ilmainen toimitus -kampanjoita. Lisäksi eri maksutavoista veloitetaan eri lailla, joten maksutapakin kannattaa valita pienimpien kulujen mukaan. Jos nostat käteistä automaatista, sinulla on yleensä käytettävissä muutama ilmainen nosto kuukaudessa, minkä jälkeen pankki alkaa veloittaa tämän ylittävistä nostoista. Huomaamattomia kuluja löytää siis mitä moninaisimmista paikoista ja tarkkaavaisuudella niistäkin saa nipistettyä euroja säästöön.
Hyvää matkaa vauraampaan huomiseen!
Oletko miettinyt säästämisen aloittamista? Tutustu säästämisen vaihtoehtoihimme tai ota yhteyttä, niin etsitään sinulle sopivin ratkaisu.