Fick du inget sommarjobb? Så här sysselsätter du dig själv och kan börja spara
Att hitta ett sommarjobb kan vara utmanande, särskilt för ungdomar under 15 år, och allt fler ungdomar sysselsätter sig dessutom själva med snuttjobb. Christian, som gick i högstadiet, bestämde sig för gå från tanke till handling för att spara pengar till en moped.
Sommarjobb som snuttjobb
Särskilt ungdomar i högstadieåldern, och varför inte också yngre, vill ha egna pengar och sommarjobb. Under våren sökte Christian arbete genom bland annat verksamheten Lär känna arbetslivet och tjäna pengar, men Christian hittade inget jobb. Nu sysselsätter han sig genom att göra snuttjobb för flera olika arbetsgivare: han har fått i uppdrag att måla en terrass, klippa gräsmattor, stapla ved och dela ut flygblad.
Ett sommarjobb är en bra möjlighet att tjäna egna pengar och få arbetslivserfarenhet. I bästa fall ger sommarjobben dig nya färdigheter och du lär känna dig själv, dina styrkor och utvecklingsområden. Den feedback som arbetsgivaren ger är värdefull och gör det lättare att få nästa jobb.
Ett konkret mål för sparandet motiverar
För ungdomar är ett sommarjobb ofta en möjlighet att samla pengar till ett större inköp. Man bör diskutera användningen av pengar med föräldrarna, som kan hjälpa till att utarbeta en förnuftig sparplan. Visst ska man njuta av pengarna, men det är också smart att blicka längre in i framtiden.
Christians mål är att tjäna pengar till en moped och ett mopedkort. Han ansåg att det i slutändan inte var särskilt svårt att få ett jobb. Han tar emot snuttjobbet så att han på plats kontrollerar vilken typ av arbete det är, så att han bättre kan förbereda sig för arbetsuppgiften.
Tips för sommar- och snuttjobb
Många ungdomar gör snuttjobb för bekanta och halvbekanta om de inte kan hitta ett jobb i företag. I de flesta fall är arbetsgivaren en privatperson. Man bör upprätta ett skriftligt avtal om snuttjobb, oavsett om arbetsgivaren är en privatperson eller ett företag.
En lönespecifikation ska göras för arbete som utförs av en person under 16 år och uppgifterna ska lämnas in till inkomstregistret. Förskottsinnehållning behöver inte göras om den unga personens inkomst är mindre än 10 000 euro för hela året. Sjukförsäkringsavgift ska betalas för en arbetstagare över 16 år och arbetspensionsförsäkringspremie ska betalas för en arbetstagare över 17 års ålder. Arbete som utförs av en person under 16 år är därför lönsamt för både den som utför jobbet och för beställaren.
1. Skapa en lista över dina färdigheter
Be dina vänner, föräldrar och andra närstående att hjälpa dig sätta ord på ditt kunnande. Tänk på vilka praktiska färdigheter du har och vilka sociala färdigheter eller relevanta erfarenheter du har, till exempel via dina egna intressen eller hobbyer.
2. Berätta om vilka jobb du gillar
Var så konkret som möjligt: "Jag gör allt för alla" fungerar inte i en jobbsökning. I slutändan är få människor redo att göra allt.
3. Nätverka och skapa efterfrågan
Fråga om dina potentiella kunder har några trädgårdsjobb som inte är klara eller en bokhylla som behöver sättas i alfabetisk ordning. Det finns en hel del dolda arbeten på marknaden och man hittar inte alltid någon som vill utföra dem.
4. Gör ett arbetsavtal
Arbetsavtalet ska åtminstone innehålla arbetsgivarens och arbetstagarens kontaktuppgifter, arbetets startdatum, avtalets längd/sluttid, prövotiden, arbetsplatsen, arbetsuppgifterna, tillämpat kollektivavtal, lönen och löneperioden, arbetstiden, fastställandet av semester, uppsägningstiden eller grunden för fastställandet av den.
5. Kom överens om löneutbetalning
Löner betalas för utfört arbete och kan baseras på tid (tim- eller månadslön) eller på utförandet och resultatet av arbetet. Lönen och dess beräkningsgrund ska antecknas i arbetsavtalet. Utöver lönen kan arbetsgivaren erbjuda personalförmåner, till exempel lunchkuponger, motions- och kulturkuponger eller en personalbiljett.
6. Ta hand om viloperioder
Arbetstiden för en 15-åring får inte överstiga arbetstiden för en 18-åring med samma arbete. Om arbetstiden är längre än fyra och en halv timme ska den unga personen ges minst en paus på minst en halvtimme under sitt skift, under vilken tid han eller hon får lämna arbetsplatsen. Arbetstiden ska vara mellan kl. 06.00 och 22.00.
7. Begär referenser
För ett väl utfört arbete lönar det sig att be om en skriftlig rekommendation. Rekommendation kan till exempel vara några fraser som du kan använda för att marknadsföra dig själv.
8. Marknadsför
Det som är bra och dåligt med snuttjobb är att du måste sälja dina tjänster om och om igen och marknadsföra dig själv varje gång du behöver fler jobb. Fundera på vilken kanal som når din målgrupp. De flesta kommuner har en öppen Facebookgrupp där du kan marknadsföra fritt, men ta hänsyn till målgruppen. Ungdomars arbetssökande ses vanligtvis som något positivt, så var djärv och aktiv.
9. Begär ett arbetsintyg
Det är en bra idé att be om ett arbetsintyg även för små snuttjobb, eftersom du alltid är berättigad till det och att det gör det lättare för dig att få ett jobb i framtiden. Arbetstagaren kan välja om arbetsintyget ska vara kort eller omfattande. Om arbetstagaren så önskar, kan han eller hon också välja om han eller hon vill ha orsaken till uppsägningen av det anställningsförhållande som anges i arbetsintyget, ett bedömningsutlåtande eller bara endera. Innehållet i ett kort arbetsintyg: anställningens längd (t.ex. start- och slutdatum) och arbetsuppgifter. Innehållet i ett omfattande arbetsintyg: anställningsförhållandets varaktighet, arbetsuppgifter, orsaken till anställningsförhållandets upphörande och en bedömning av arbetstagarens arbetsförmåga och arbetsbeteende.
10. Spara pengarna från sommarjobbet
När du har färdighet och möjlighet att tjäna pengar, se om du har uthållighet att spara pengar. Inget belopp är för litet för att spara. Tänk på vilken typ av sparbelopp som skulle vara lämpligt för dig och vad du vill spara till. Ett konkret sparmål motiverar och belönar dig när du har uppnått det.