Sparande är kopplat till lycka – tips och överraskande sanningar
Sparande är ett ämne som det pratas mycket om – i år fyller ju också den internationella sparsamhetsdagen 100 år. Varför är det viktigt att spara och varför borde det vara en fast del av vardagen? Vi berättar överraskande sanningar om ämnet och ger tips om hur alla kan göra sparandet enkelt.
Internationella sparsamhetsdagen 100 år
Den internationella sparsamhetsdagen fick sin början år 1924 och målet har sedan dess varit att främja sparsamhet i familjerna. Sparandet ses som en hörnsten för ekonomisk välfärd, som är för alla oavsett livssituation.
Det finns ett bevisat samband mellan sparande och (ekonomiskt) välbefinnande
Sparande är inte bara ett viktigt verktyg för att främja ekonomisk välfärd, utan också ett sätt att förbättra det långsiktiga övergripande välbefinnandet – besparingar gör det möjligt för var och en av oss att leva mer fritt, planera vår egen framtid och förbereda sig för pensioneringen. När man inte för varje investering behöver tänka på om pengarna räcker till, minskar oron.
Sparande är också tydligt kopplat till lycka, vilket framgår av Sparbanksgruppens årliga Sparbarometer.
– Frågan om hur lyckliga respondenterna är upprepas varje år i barometern. Och intressant nog kan det varje år finnas en tydlig koppling till att människor som sparar också är lyckligare. Detta är säkert en mer komplex fråga, eftersom dessa sparsamma människor också planerar sin egen ekonomi bättre – det vill säga att deras egen ekonomihantering är i ett bättre läge. Enligt barometer skapar förmågan att påverka sin egen ekonomiska situation överlag tillfredsställelse, säger Henna Mikkonen, chefsekonom för Sparbanksgruppen.
Innan du börjar spara är det bra att samla in en sparbuffert på bankkontot, cirka ett par månadslöner, som lätt kan lyftas om det behövs. Enligt Mikkonen lönar det sig inte att ha större belopp på kontot under långa perioder, eftersom pengarna förlorar sin köpkraft.
Sparande är ett verktyg för att förbättra välbefinnandet på lång sikt – med hjälp av besparingar kan alla planera sin framtid, förbereda sig för pensioneringen och över huvud taget drömma, säger Mikkonen.
Känn din ekonomi – låt inte utgifterna vara en svart låda
Att börja spara kan kännas krävande, därför är det en bra idé att ta emot hjälp från din bank. Först och främst är det bra att vara medveten om din egen ekonomiska situation, eftersom du behöver gå igenom dina egna inkomster och utgifter omsorgsfullt innan du börjar spara.
– Idealsituationen skulle förstås vara att det skulle finnas mer inkomster än utgifter. I banken stöter vi ofta på det faktum att människor vet varifrån deras inkomster kommer, men inte alls är medvetna om sina egna utgifter. Utgifterna kan vara lite som en svart låda – pengarna bara försvinner någonstans, ler Mikkonen.
Det är viktigt att titta på den egna ekonomin som helhet, med hänsyn till inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Samtidigt är det bra att hitta ett lämpligt sätt att följa upp inkomsterna och utgifterna. Du kan till exempel använda budgeteringsfunktionen i Sparbanken Mobil eller den nedladdningsbara budgetkalkylatorn. Redan ett par månaders granskning hjälper till att bättre förstå den egna situationen.
Innan du börjar spara är det bra att samla en ekonomisk buffert på bankkontot, ungefär ett par månaders lön som enkelt kan tas ut vid behov. Enligt Mikkonen lönar det sig inte att ha större belopp liggande på kontot under långa perioder, eftersom pengarna förlorar sin köpkraft. Här är tid pengar och spararens bästa vän.
Effekten av fenomenet ränta på ränta ökar med tiden
Ränta på ränta är ett trendigt fenomen som enligt Mikkonen inte utan orsak har väckt entusiasm. Detta innebär att när du sparar pengar genom att investera i en fond, kommer det över tiden att generera avkastning ovanpå det ursprungliga beloppet. Med andra ord växer placeringens kapital år för år, utan att spararen behöver göra någonting.
– I sin enkelhet fungerar fenomenet ränta på ränta så att om du lägger 100 euro i placeringar för vilka du får en årlig avkastning på 10 procent, kommer du följande år att äga 110 euro. Om två år är det belopp du äger 121 euro, om tre år 133 euro, och varje år ökar avkastningens belopp. Effekten är icke-linjär. Beloppet känns inte genast så högt, men när vi talar om årtionden visar det en överraskande uppgång.
Många människor utnyttjar detta fungerande fenomen inte bara för att främja sin egen ekonomiska situation, utan också för familjen. Ett exempel på detta är att spara åt ett barn.
– Om till exempel barnbidragen har sparats i diversifierade fonder varje år, kan barnet redan ha en trevlig summa egna medel när han eller hon når myndighetsåldern. Det är just tiden som är det magiska ordet för fenomenet ränta på ränta, det vill säga fenomenets effekt förstås först på längre sikt, när beloppets tillväxt börjar accelerera, säger Mikkonen.
Fonder är särskilt lämpliga för dem som inte aktivt vill följa med marknaden. Det som är bra med fonder är att de är mycket diversifierade och därmed säkrare än enskilda aktier, säger Mikkonen.
Tips för att börja spara
- Fatta beslut om att spara och var aktiv. Ett konkret sparmål kan fungera som motivation!
- Börja med att kartlägga din situation, dvs. med budgetering.
- Gör sparandet till en del av din månadsbudget och automatisera det.
- Spara mångsidigt – lägg inte alla dina ägg i en korg, utan sprid dina placeringar.
- Stressa inte, även om det förekommer fluktuationer på marknaden. Den tidsspridning som månadssparandet möjliggör utjämnar risken på lång sikt.
Läs mer om alternativen och börja spara
Kom ihåg att en utomståendes syn på din egen ekonomi kan hjälpa dig att se dina egna möjligheter när du känner att de inte finns. Boka tid hos en expert på banken