Nuorten usein kysytyt kysymykset raha-asioista
Mikä ASP-tili on? Milloin säästäminen kannattaa aloittaa? Entä miten luottokorttia haetaan? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.
Säästäminen ja sijoittaminen
Voit säästää rahaa säännöllisesti säästötilillesi, esimerkiksi kuukausittain, kvartaaleittain tai voit sijoittaa isomman rahasumman kerralla. Voit myös sijoittaa esimerkiksi rahastoihin tai säästövakuutukseen.
Kaikkeen sijoittamiseen liittyy riksi. Riski on epävarmuutta sijoituskohteen tulevasta arvosta.
- Käytännössä riski siis tarkoittaa sitä, että sijoituksen arvo voi olla vähemmän tai enemmän kuin hankintahetkellä.
- Erityisesti lyhyellä aikavälillä sijoituksen arvo voi vaihdella paljonkin, mutta pitkä aika tasaa riskiä ja pitkällä aikavälillä tuotto-odotus toteutuu varmemmin.
Tilit, kortit ja maksaminen
Luottokortin saamisen edellytyksenä ovat säännölliset tulot ja että olet hoitanut pankkiasiasi hyvin. Opiskelijana voit hakea korttia 2000 euron luottorajalla, kun opiskelupaikka kotimaisessa korkeakoulussa on varmistunut. Jos olet ASP-säästäjä ja täyttänyt 18 vuotta, voit saada Visa Credit/Debit -kortin 2000 euron luottorajalla, kun vähintään 7000 euron ASP-talletusmäärä on täyttynyt. ASP-säästäjiltä ei edellytetä säännöllisiä tuloja.
Luottotiedot kertovat maksukyvystä. Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa luottotietojen menettämistä ja se hankaloittaa elämää, sillä luottotiedot tarkistetaan, kun haet esimerkiksi
- opinto-, kulutus- tai asuntoluottoa
- pankki- tai luottokorttia tai olet ostamassa osamaksulla
- vuokra-asuntoa
- työpaikkaa
- puhelinliittymää.
Ennen maksuhäiriömerkintä pysyi tiedoissa 2-4, jopa kymmenen vuotta. Uusi luottotietolaki astui voimaan 1. joulukuuta 2022 ja sen myötä maksuhäiriömerkintöjen säilytysaika on nyt lyhyempi. Maksuhäiriömerkintään ei kuitenkaan tule suhtautua kevyemmin, vaan jatkossakin on syytä pitää huolta, että raha-asiat pysyvät hallinnassa.
Lainat ja luotot
Usein lainan saamista varten tarvitaan joko vakuuksia tai takaus. Lainan vakuuksille on monta eri vaihtoehtoa. Reaalivakuutena voi olla esimerkiksi asunto, tontti, metsää tai omakotitalo. Takaus voi olla esimerkiksi valtion takaus, Garantian takaus tai henkilötakaus.
Esimerkiksi asuntoa ostaessa, ostettava kohde takaa lainasta vain tietyn osuuden. Loppuosaan tarvitaan reaalivakuutta, säästöjä tai takaajaa. Opintolainassa valtio takaa lainan, joten lisävakuuksia ei itse tarvitse miettiä. Vakuuksien tarkoitus on turvata lainan takaisinmaksu, jos jostain syystä sinä lainansaajana et kykene maksaa lainaa takaisin.
Opiskeluaikana opintolainan korot pääomitetaan, eli korkojen osuus lisätään lainan kokonaismäärään. Lainan korot eivät siis tule vielä opiskeluaikana maksettavaksesi.