Näin maksuhäiriöt vaikuttavat elämääsi
Maksamatta jäänyt puhelinlasku, vuokra tai pikavippi. Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa on ikävä seuraus maksamattomista laskuista ja voi vaikeuttaa monia arkielämäsi asioita.
Mikä ihmeen maksuhäiriömerkintä?
Maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menettäminen tarkoittavat samaa asiaa. Maksuhäiriömerkintä on merkki siitä, että luottotietonsa menettänyt henkilö ei ole pystynyt syystä tai toisesta hoitamaan raha-asioitaan tai laskujaan sovitusti.
Maksuhäiriömerkinnän saa maksamattomista laskuista ja veloista. Suurin osa nuorten maksuhäiriömerkinnöistä tulee maksamatta jääneistä puhelinlaskuista, verkko-ostoksista, vuokrista ja kulutusluotoista. Luottotietojen menettäminen vaikeuttaa monia arkielämän asioita, ja siksi onkin todella tärkeää pitää huolta omista raha-asioista. Pahimmassa tapauksessa, kun vanhoja velkoja yrittää maksaa uusilla lainoilla ja ongelmaa lykätään tilanne voi johtaa velkakierteeseen. Erityisesti pikavipit ovat syy monen nuoren velkaantumiseen. Pikavipin helppous voi houkuttaa, mutta raha-asioissa ei ole oikotietä onneen. Nykypäivänä pikavipin suuret summat ja korkeat korot voivat aiheuttaa nuorelle vakavia seurauksia.
Maksuhäiriömerkintä ei koskaan tule yllätyksenä
Mikäli lasku on unohtunut tai jäänyt maksamatta, ei vielä huolta. Maksuhäiriömerkintää ei saa heti maksamatta jääneestä laskusta, vaan yleensä vasta silloin, kun sinulle on lähetetty maksumuistutuksia tai maksu on edennyt ulosottoon asti. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ennen merkinnän saamista sinulle lähetetään useita muistutuslaskuja niin alkuperäiseltä laskuttajalta kuin perintätoimistoltakin.
Käytännössä laskun viimeisestä eräpäivästä menee vähintään kaksi kuukautta, ennen kuin lasku päätyy ulosottoon. Kuitenkin esimerkiksi kulutusluottojen osalta maksuhäiriömerkintä voi tulla heti, kun maksu on ollut myöhässä yli 60 päivää.
Maksuhäiriömerkintä ei näy luottotiedoissa ikuisesti. Luottotietolakiin 1.12.2022 voimaan tulleen muutoksen johdosta maksuhäiriömerkinnät poistuvat luottotietorekisteristä 30 päivän kuluttua siitä, kun tieto velan maksamisesta on rekisteröity Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteriin.
Mihin kaikkeen luottotietojen menetys voi vaikuttaa?
Maksuhäiriömerkintä estää ja vaikeuttaa monia arkielämään liittyviä asioita. Luottotietojen tarkistaminen on yleinen käytäntö, kun esimerkiksi haet uutta lainaa tai vuokra-asuntoa. Myös monet yritykset arvioivat asiakkaan luotettavuutta luottotietojen perusteella.
- Uuden luottokortin saaminen. Mikäli sinulla on jo luottokortti, pankki vaatii sen sinulta takaisin.
- Lainan hakeminen. Lainan myöntämisen edellytys on, että luottotietosi ovat kunnossa.
- Puhelin- tai nettiliittymän ostaminen tai vaihtaminen. Operaattori vaatii usein luottotietojen tarkistamista.
- Asunnon vuokraaminen. Maksuhäiriömerkintä ei ole este vuokra-asunnon saamiselle, mutta vuokranantajalla on oikeus luottotietojesi tarkistamiseen.
- Sähkösopimuksen tai vakuutuksen saaminen. Mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintä, yritykset yleensä edellyttävät sinulta ennakkoon suurempaa rahasummaa sopimusta tehdessä.
- Uuden työpaikan saaminen. Työnantaja saattaa tarkistaa luottotietosi, jos työskentelet rahan kanssa tai työ vaatii muuten erityistä luottamusta.
- Tuotteiden tilaaminen verkkokaupasta laskulla tai osamaksulla. Luottotietojen menetys vaikeuttaa myös nettishoppailua.
Rahasta puhuminen ei ole tabu
Rahasta ja maksuhäiriöistä olisi hyvä puhua avoimesti. Mikäli sinulla on rahahuolia, kannattaa niistä puhua rohkeasti vanhempien ja ystävien kanssa. Kavereiden kesken avoin rahasta puhuminen on suositeltavaa!
Jos kaipaat kuitenkin vielä henkilökohtaista apua raha-asioissa, voit varata ajan pankkiin. Voit varata esimerkiksi verkkotapaamisen Säästöpankin asiantuntijamme kanssa, joka antaa neuvoja ja vinkkejä oman talouden hallintaan.
Miten vältät maksuhäiriömerkinnän – Lue vinkit!
- Pysy kärryillä tuloista ja menoistasi. Älä vähättele menojasi tai liioittele tulojasi.
- Ennakoi tulevia menojasi. Säästöjä on hyvä olla aina varalla.
- Suunnittele rahankäyttöäsi. Voit tehdä esimerkiksi oman budjettisuunnitelman.
- Harkitse kahdesti osamaksulla maksamista. Nyrkkisääntönä: Mikäli ostat osamaksulla, sinun tulisi pystyä säästämään kuukausittain sama summa.
- Vältä pikavippejä. Pikavipit voivat aiheuttaa velkaantumista ja vakavia ongelmia.
- Puhu rahasta rohkeasti! Rahahuolista puhuminen kavereiden ja vanhempien kanssa on suositeltavaa. Somesta löytyy myös keskustelupalstoja, joista voit myös saada tukea.