Opintolaina

Tahdotko opintolainaa? Kun raha-asiat ovat kunnossa, voit täysillä keskittyä opiskeluihisi - ja siten valmistua nopeammin ja päästä tienaamaan! Laina on valtion takaama ja opintolainan hakeminen onnistuu suoraan verkossa.

check

Ei huolta - lainan takaisinmaksu alkaa vasta opintojen päätyttyä.

check

opintolainan takaajana toimii valtio. Et tarvitse muita takaajia tai vakuuksia.

check

Voit saada opintolainahyvitystä Kelalta, jos valmistut tutkintoon ajallaan. 

Valtio takaa opintolainan – et tarvitse muita takaajia ja vakuuksia

Valtio takaa opintolainan kokonaan, eli et tarvitse lainaasi muita takaajia tai vakuuksia. Voit hakea lainaa Säästöpankista sen jälkeen, kun Kela on antanut sille valtiontakauksen. Pankissa sovitaan lainan ehdoista, kuten korosta ja takaisinmaksusuunnitelmasta ja allekirjoitetaan velkakirja.

Kuka voi saada valtiontakauksen opintolainaan? 

Voit saada valtiontakauksen lainaasi, jos täytät jonkun seuraavista kohdista: 

  • Olet korkeakouluopiskelija ja saat opintorahaa. Tällöin sinulle myönnetään valtiontakaus ilman erillistä hakemusta.
  • Saat opintorahaa tai aikuiskoulutustukea Koulutusrahastolta.
  • Olet alle 17-vuotias, etkä asu vanhempiesi luona ja et voi saada opintorahaa, koska olet oikeutettu lapsilisään. Vanhempiesi tulot ovat alle 61 000 euroa vuodessa.
  • Olet 18–19-vuotias, opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa ja et voi saada opintorahaa vanhempiensa tulojen perusteella. 
  • Opiskelet Maanpuolustuskorkeakoulussa tai Raja- ja merivartiokoulussa (rajavartijan peruskurssi) ja et voi saada opintorahaa oppilaitokselta saamansa päivärahan vuoksi.

Kuinka paljon voin saada opintolainaa?

Lainan määrä riippuu iästäsi ja oppilaitoksesta, jossa opiskelet.

Lainan määrä lukuvuodessa:

  • 18 vuotta täyttänyt muu kuin korkeakouluopiskelija: 650 euroa / kk
  • korkeakouluopiskelija: 650 euroa / kk
  • aikuiskoulutustukea saava (kotimaassa opiskeleva): 650 euroa / kk
  • ulkomailla opiskeleva: 800 euroa / kk.

Voit nostaa lainan lukuvuoden aikana yleensä kahdessa erässä. Mikäli opiskelet ulkomailla, suoritat tieteellisiä jatko-opintoja, saat aikuisopintotukea tai jos opintosi kestävät enintään 12 kuukautta, voit nostaa lainan kerralla.

Hae opintolainaa suoraan verkkopankissa  

Kun olet saanut Kelalta päätöksen opintolainasi takauksesta kuluvalle lukuvuodelle, voit hakea lainaa suoraan verkkopankissasi. Täytä hakemus valitsemalla Lainat > Tee opintolainahakemus. Hakemuksesi käsitellään muutamassa pankkipäivässä. 

Ennen hakemuksen täyttämistä, muistathan tarkistaa verkkopankin Omat yhteystiedot -kohdasta, että tietosi ovat ajan tasalla. Pääset katsomaan ja päivittämään yhteystietojasi klikkaamalla omaa nimeäsi verkkopankin yläosassa. 

Jos et vielä ole asiakkaamme, täytä opintolainahakemus tai jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä.

Opintolainan takaisinmaksu alkaa valmistumisen jälkeen

Sinun ei tarvitse murehtia lainan lyhentämisestä opiskeluaikanasi. Ensimmäinen lyhennys on maksettava noin 1,5 vuoden kuluttua valmistumisesta tai opintojen keskeyttämisestä.

Maksat opintolainaasi kuukausittain samansuuruisina tasalyhennyksinä. Lyhennys sisältää sekä korkoa että lyhennystä. Laina-aika ja takaisinmaksutapa sovitaan yhdessä pankin kanssa ja siihen voi tarvittaessa tehdä muutoksia myös myöhemmin. Lainan voit myös maksaa kokonaan pois milloin tahansa kuluitta.

Muistathan myös opintolainahyvityksen!

Valmistumisen jälkeen voit saada lainan lyhennyksistä verotuksessa opintolainavähennystä, jolloin maksat vähennyksen verran vähemmän veroja. Valtio kannustaa opiskelijoita valmistumaan ajoissa. Jos valmistut tavoiteajassa, saatat olla oikeutettu opintolainahyvitykseen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Kela lyhentää lainaa puolestasi.

Se, oletko oikeutettu vähennykseen vai hyvitykseen, määräytyy sen mukaan, milloin olet aloittanut opintosi Opintolainahyvitys: korkeakouluopiskelijoille, joiden ensimmäiset korkeakouluopinnot ovat alkaneet 1.8.2014 tai sen jälkeen. Opintolainavähennys: korkeakouluopiskelijoille, jotka ovat aloittaneet ensimmäiset korkeakouluopinnot ennen 1.8.2014..

Lisätietoa opintotuesta, opintolainavähennyksestäja -hyvityksestä saat Kelan sivuilta.

Miten lainan korot ja kustannukset muodostuvat?

Opintolainan korko muodostuu sovitusta viitekorosta ja pankin marginaalista. Korko sidotaan yleensä euriborkorkoon tai pankin omaan primekorkoon. Korko muuttuu laina-aikana, kun euriborkorko tai pankin oma primekorko muuttuu.

Lainan kustannuksia syntyy yleensä myös pankin toimitusmaksusta ja mahdollisista lyhennyssuunnitelman muutoksista. Mikäli sinulle tehdään yksilöllinen nostosuunnitelma, saattaa nostoeristä ja opintolainan veloituksista myös tulla erillisiä kustannuksia.

Todellinen vuosikorko muodostuu varsinaisen koron lisäksi myös muista lainasta aiheutuvista kuluista. Lue lisää lainan korkojen maksamisesta Kelan sivuilta.

Opiskelu kannattaa aina! Opintolaina auttaa opiskeluajan rahoituksessa 

Tulevaisuutesi on omissa käsissäsi – tahto auttaa eteenpäin opiskeluissasi ja myöhemmin urallasi. Opiskelu ja eläminen maksavat, eivätkä opintoraha ja mahdollinen asumislisä välttämättä riitä kattamaan kaikkia menojasi. Opintolaina on investointi tulevaisuutesi. Kun pystyt panostamaan täysillä opintoihisi, voit valmistua ajoissa ja pääset nopeammin tienaamaan hyvässä ammatissa.

Opintolainan hakeminen on helppoa!

Oletko kiinnostunut opintolainasta? Ota yhteyttä ja kysy lisää tai hae lainaa suoraan verkkopankista.

 

"Opintolaina on edullinen ja lainan takaisinmaksuaika on joustavaa", kertoo taloushallinnon tradenomiksi opiskeleva asiakkaamme Noora.

Rahoitusta elämäsi hankkeisiin

Asuntolaina

Edessä vaihto isompaan tai tavoitteena ihan ensimmäinen oma koti? Hae meiltä lainaa, joka sopii tarpeisiisi ja elämäntilanteeseesi. Asuntolainalaskurin avulla voit kartoittaa tarkemmin lainatarpeesi.

ASP-laina

ASP-laina tarjoaa ensiasunnon ostajalle monia etuja, esimerkiksi edullisen koron ja valtion tukea mahdollisessa koronnousussa.

Kotijousto

Kotijouston avulla vapautat asuntoosi sidottua varallisuutta unelmiesi ja suunnitelmiesi toteuttamiseen.

Remonttilaina

Kaipaako kylpyhuone täysremonttia tai haluatko tehdä keittiöremontin? Pienet ja suuret suunnitelmat saat ripeästi toteen remonttilainalla.

Rakennuslaina

Onko tavoitteenasi oman kodin rakentaminen? Ensimmäisinä vaiheina omaan kotiin ovat realistinen kustannusarvio ja lainan hakeminen rakentamiseen.

Joustoluotto

Remontti, läppäri tai lomamatka – Joustoluotto on jatkuva vararahasto, jolla saat puskuria yllättäviin menoihin ja isompiin kuluihin.

Kulutusluotto

Auton osto, kodin remontit, lomamatka… Säästöpankin joustava kulutusluotto auttaa sinua elämän pienissä ja vähän suuremmissakin hankinnoissa.

Autolaina

Kun autokuume iskee, kysy meiltä juuri sinulle sopivaa ratkaisua auton rahoitukseen. Tutustu myös autolainalaskuriin.

Laina sijoitusasuntoon

Etsitkö rahoitusta asuntosijoittamiseen? Toteuta suunnitelmasi vaurastumisesta ostamalla sijoitusasunto Säästöpankin asuntolainalla.

HINNASTON ja lähipankkisi yhteystiedot saat näkyviin kirjoittamalla kenttään kaupungin, postinumeron tai Säästöpankkisi nimen. 

Valitsemasi konttorin yhteystiedot

Vaihda konttoria
Palvelemme myös asiakaspalvelussa puhelimitse ja chatilla arkisin klo 8-22
...