Önskan om en egen häst – så här uppfylldes en livslång önskan
Från en liten flickas hobby till en vuxen kvinnas livsstil
Anne Vaskonen älskade hästar redan som liten flicka. Tiden gick i stallet med att sköta andras hästar och delta i ridlektioner. En egen häst kändes som en önskan som aldrig skulle uppfyllas.
"Pappa sade att akvariefiskar kan du få men inte en häst", skrattar Anne tiotals år senare. "Jag hade en våldsam längtan efter en egen häst. I något skede svalnade viljan som verkade hopplös".
Anne gifte sig, fick tre barn och koncentrerade sig på familjelivet. När familjens yngsta barn Vilma kom, tänkte Anne att hon aldrig skulle föra dottern till något stall, så att hon inte skulle drabbas av samma längtan att bli hästägare.
"Redan som 4-åring önskade Vilma ändå hela tiden att hon skulle få gå och se på hästar. Från det började hon på nybörjarlektioner för ridning med shetlandsponnyn. Och plötsligt vid 8 års ålder var också situationen sådan att vi hyrde åt Vilma i grannstaden en ponny och en häst åt mig och dessutom deltog flickan tre gånger i veckan i ridlektioner. I det skedet konstaterade min man, att en egen häst säkert skulle bli billigare," berättar Anne.
Letandet efter Onni
Vilma och Anne var och såg på flera ponnyer. De hann redan köpa en, som visade sig vara direkt livsfarlig, och returnerade den efter en vecka. Just när det började kännas att en lämplig ponny inte skulle komma emot, hittades också Onni – och detta möte var kärlek vid första ögonkastet.
"Personlig och snäll att sköta, Onni har lärt oss allt om hästar och ridning," så beskriver Vilma och Anne ponnyn Onni, som de köpte för fem år sedan. Samlevnaden började dock inte helt problemfritt för karaktärsfasta Onni testade i början den unga ryttaren ordentligt.
"En vinterkväll försökte Vilma få Onni att galoppera på ridplan och Onni trilskades. Efter att Vilma hade fallit 12 gånger i snödrivan slutade jag räkna – bad bara att vi ger upp. Vilma var dock envis och fick också Onni att galoppera utan hinder – en delseger för Vilma. Vi fick till all lycka hjälp av professionella och Onni besökte hästutbildaren och konstryttaren Marcin Mach för att utbildas."
Efter detta har Vilma utvecklats tillsammans med Onni. Tävlat – och också vunnit – samt lärt sig bli en bättre hästägare. Efter att Onni skadade sin fot, red den potentiella unga ryttaren ett drygt år med andras hästar och tävlade också. Onni rehabiliterades ett drygt år och återhämtade sig, hinder kunde den inte mera hoppa. Här började övertalningen av mor för anskaffning av en ny häst. Ett par år måste vi spara pengar och samla mod, men för ett halvt år sedan hittades Lukas i Ypäjä, en synnerligen potentiell ung häst.
"När jag red första gången med Lukas, tänkte jag genast, att den är underbar. Och det är den fortsättningsvis, Lukas är just en sådan som jag också önskade," berättar Vilma.
Vilma har högt ställda mål. Målet är att utvecklas tillsammans med Lukas för nationella och till och med internationella hinderbanor. Vilmas tränare är övertygade om flickans begåvning och potential.
"Fastän jag älskar att hoppa och rida, betyder hästarna mera för mig, de är en livsstil. Jag tycker om att vara med Onni och Lukas, sköta dem och fördriva tiden," beskriver Vilma sitt förhållande till Onni och Lukas.
Räkna med Excel och konsumtionsval
"Jag hade alltid tänkt, att man inte kan köpa en egen häst förrän bostadslånet är bortbetalt. Jag räknade dock, att jämfört med alla timavgifter, som vi redan då för fem år sedan hade för Vilmas och min ridhobby, skulle en egen häst trots allt bli till och med förmånligare."
Underhållet för två hästar är inte gratis och Vaskonens familj var tvungna att göra flera eftergifter, för att få hästarna anskaffade och deras kostnader betalda.
"Vi avbeställde tidningsprenumerationer, sänkte matkostnaderna och jag följer fortfarande upp inkomster och utgifter noggrant i Excel. Före hästarna reste vi mycket, sådant måste vi naturligtvis glömma, som också överdrivet shoppande," listar Anne.
I gengäld har Anne och Vilma dock fått något större. "Man måste våga göra de saker, som man vill. Att köpa första hästen förskräckte verkligen och jag funderade hur vi skulle klara oss med den. Nu är jag verkligen tacksam för det som vi har. På grund av mitt arbete hade jag alltid på vårarna mycket bråttom och var nästan på gränsen till burnout, men tack vare de egna hästarna förekommer sådant inte mera. Hästarna har förbättrat vår livskvalitet och i stallet kan man så bra koppla av, hästarna är lysande terapeuter. Och den känslan, när pojkarna på betet galopperar till oss och hälsar på oss milt gnäggande," funderar Anne.
På frågan om framtidsplaner och mål skrattar Anne.
"Vi har egen häst så länge som hälsan bara tillåter. Och nog är följande dröm också klar. Vi söker ett nytt hem, som skulle vara en hästgård. Det skulle vara underbart, om hästarna skulle vara på den egna gården.
Målet en egen häst?
Hästarnas prisvariation år mycket stor. Du kan få en för tusen euro eller betala många tiotusentals euro. Månatliga kostnader för djurets underhåll uppstår också. Bland annat utrustningen, stallhyra, veterinärkostnader och hovslagare utgör regelbundna kostnader för hästägaren.
Om du planerar att köpa en egen häst är Sparbankens Sparförsäkring, som är avsedd för långsiktigt sparande, en utmärkt produkt för att nå målet. Med hjälp av försäkringssparande kan du fritt göra upp din sparplan. Du kan spara lite åt gången – till exempel en hundring i månaden – eller öka besparingarna med ett större belopp, enligt din egen ekonomiska situation.
En sparförsäkring är ett skattemässigt förmånligt sätt att börja långtidsspara. I den kan du öka på dina besparingar mot ditt mål. När du nått ett mål kan du fortsätta att spara för nya mål. Du kan lyfta ditt kapital och använda sparförsäkringen som en reservkassa. Placeringsobjektens avkastning beskattas inte under spartiden och när din försäkring upphör, betalar du kapitalinkomstskatt endast på försäkringsbesparingens avkastning.
Du kan få ihop anskaffningspriset för en 5 000 euros häst till exempel genom att spara cirka 80 euro i månaden i fem års tid i fonden Sparbanken Ränta Plus via Sparförsäkringen.
Personens ålder och vald fond inverkar på sparbeloppet och spartiden. Kalkylen är riktgivande och där har använts antagandet att spararen är 35 år. Fondernas historiska avkastning är ingen garanti för kommande avkastning.
- Kategorier
- Hem bostad och vardag