Urheilua, opintoja ja säästämistä
Olen ollut pienestä pitäen innokas kokeilemaan kaikkia urheilulajeja. Kotipihassa on haastettu vanhempia ja sukulaisia niin sulkapallossa, jalkapallossa kuin hiihdossa. Ala-asteikäisenä aloitin lentopallon pelaamisen urheiluseurassa ja menin mukaan yleisurheilun viikkokisoihin. Kehityin nopeasti, sillä minulla oli intoa harjoitella. Pallottelin kotona seinää vasten sormi- ja hihalyönnein. Jossain kohtaa rakensin myös pituushyppypaikan ja kaivoin varastosta äidin vanhan kuulan, kiekon ja keihään.
Ajauduin moukarinheittoon vahingossa
Heitin ensimmäisen kerran moukaria 12-vuotiaana yleisurheilun viikkokisoissa. Silloin moukari lensi noin 12 m. Vielä silloin ei ura alkanut, mutta osallistuin lajiin aina, kun se oli viikkokisojen ohjelmassa. 14-vuotiaana eräissä viikkokisoissa nykyinen valmentajani Kari Pihkanen oli ohjeistamassa moukarinheittoa ja ilmeisesti tein tuolloin vaikutuksen 26 metrin heitollani. Kari nimittäin jäi juttelemaan minun ja äitini kanssa ja kysyi halukkuuttani tulla mukaan treeneihin. Seuraavana päivänä menin ja sille tielle jäin.
Aluksi harjoittelin muutaman kerran viikossa lentopallon ohella. Pikkuhiljaa aloin heittää useammin ja kävin yleisurheilun fysiikkaharjoituksissa. Lentopallo pysyi kuitenkin mukana lukion loppuun asti. 16-vuotiaana voitin ensimmäisen SM-mitalin ja 17-vuotiaana nousin nuorten maajoukkueeseen. 19-vuotiaana kilpailin nuorten arvokisoissa Italiassa sijoittuen neljänneksi.
Moukarinheittoura eteni vauhdilla ja lukion jälkeen halusin opiskelemaan Tampereelle, sillä siellä oli hyvät mahdollisuudet heittää moukaria. Pääsin pääsykokeiden kautta matemaattisten aineiden DI-opettajakoulutukseen ja muutin Tampereelle syksyllä 2017 ollessani 19-vuotias.
Usko omiin mahdollisuuksiini kannusti treenaamaan
Suurien odotuksien sijaan opintojen alkuvaihe meni urheilun kannalta heikosti. Uusi ympäristö, vastuun kasvaminen omasta arjesta ja perfektionistinen suhtautuminen opintoihin toivat paljon lisäkuormaa, mikä näkyi haasteena mielenterveyteni kanssa ja lukuisina loukkaantumisina. Treenaamisen ilo sekä usko omiin mahdollisuuksiin kannustivat kuitenkin jatkamaan vaikeinakin hetkinä. Läheisten tuki, psykoterapia ja psyykkinen valmennus olivat erittäin tärkeitä tukipilareita, mutta erityisen palkitsevaa oli juuri pienten kehitysaskelien huomaaminen niin arjen hallinnan, opintoihin suhtautumisen kuin kropan kuntoutuksen saralla.
Fyysisistä haasteista suurin oli vuodesta 2017 asti vaivannut vasen akillesjänne, joka vaikutti paljon harjoitteluun. Sitä yritettiin kuntouttaa monta vuotta ja välillä se olikin parempi. Lopulta vuonna 2022 se päädyttiin operoimaan ja jalka kuntoutui hyvin. Nykyään pystyn toteuttamaan juoksu- ja hyppyharjoittelua paljon paremmin. Sitä kautta pystyn kehittämään nopeutta ja voin heittää moukaria entistä pidemmälle.
Tavoitteena edustaa Suomea arvokisoissa
Tätä blogitekstiä kirjoittaessani fiilikseni on hyvin odottavainen tulevaa kesää ajatellen. Olen päässyt harjoittelemaan treeniohjelman mukaisesti ja olen pysynyt terveenä. Vaikka viime vuosina on ollut haasteita monella osa-alueella, niin monella osa-alueella on menty myös eteenpäin ja vastoinkäymisistä on opittu paljon. Koen, että olenkin nyt henkisesti ja fyysisesti paljon vahvempi urheilija kuin ennen loukkaantumisia ja muita haasteita.
Tavoitteenani on heittää moukaria yli 70 m ja edustaa Suomea arvokisoissa. Ei välttämättä vielä ensi kesänä, mutta uskon, että se on mahdollista, kun saan muutaman ehjän harjoituskauden alle. Tavoitteellinen harjoittelu ja urheiluun panostaminen ei kuitenkaan ole mahdollista ilman taloudellista tukea. Haluankin kiittää Someron Säästöpankkia siitä, että olen saanut tehdä pankin kanssa yhteistyötä jo viiden vuoden ajan.
Yhteistyö Someron Säästöpankin kanssa on ollut luontevaa, sillä olenhan ollut pankin asiakkaana jo pienestä pitäen. Pankissa on aina mukava käydä hoitamassa raha-asioita, kun tapaamisissa vaihdetaan kuulumisia ja vallitseva elämäntilanne huomioidaan säästämisen suunnitelmia tehdessä. Lisäksi koen, että Someron Säästöpankissa suhtaudutaan lämpimästi urheiluun ja ollaan muutenkin monessa mukana. Tämä on mielestäni hienoa, sillä säästämisellä on oikeastaan aika paljon yhteistä urheilun kanssa.
Rahastoissa ja osakkeissa pörssikurssit elävät jatkuvasti. Välillä tulee huimaa kasvua ja välillä saattaa olla pitkiä tasaisia jaksoja. Trendi pitkällä aikavälillä on yleensä kuitenkin nouseva. Urheilussa vastaan tulee erilaisia onnistumisia ja kohokohtia, mutta myös vastoinkäymisiä. Joka tapauksessa pitkällä tähtäimellä sekä säästäminen että harjoittelu tuottavat tulosta, mutta pitkäjänteisyyttä molemmat kyllä vaativat.
Johanna Witka, vieraskynä
helmikuussa 2024
Kirjoittajasta: Johanna Witka on somerolainen Tammelan Ryskettä edustava tänä vuonna 26-vuotta täyttävä moukarinheittäjä. Hänen ennätyksensä on 62,70 m. Kesällä 2024 hän tavoittelee entistä pidempiä kaaria.
- Julkaistu