Perniö halusi säästöpankin
Perniössä toimi vielä 1980-luvun lopulla vakavarainen ja perinteikäs Perniön Säästöpankki. Paikkakunnalla oli vahva säästöpankkiperinne, jota paikallisesti jatkamaan tuli Someron Säästöpankki kolmekymmentä vuotta sitten. Silloisella perniöläisellä konttoritoimikunnalla oli merkittävä rooli ja vaikutus siihen, että säästöpankkiaatteen mukainen pankkitoiminta 90-luvulla jatkui Perniössä.
Salon ja Perniön konttorin väkeä käveli kesällä 2024 Salosta Perniöön. Ko. välimatkaa on mitattu koko konttorin olemassaoloajan.
Ennen Someron Säästöpankin tuloa Perniöön, Perniön Säästöpankki oli liittynyt Salon Aluesäästöpankkiin. Säästöpankkifuusiot olivat tuohon aikaan yleisiä ja aika vähän asiasta käytiin keskustelua pankin asiakkaiden keskuudessa. Säästöpankkitoiminnan loputtua Perniössä aktiiviset perniöläiset ja konttoritoimikunta miettivät saataisiinko somerolaiset perustamaan konttori Perniöön. Someron Säästöpankki oli pysynyt pankkikriiseissä itsenäisenä ja oli jo perustanut uudet konttorit Saloon, Forssaan ja Urjalaan.
Uusi konttori aukeaa
Someron Säästöpankin hallitus käsitteli asiaa huhtikuussa 1994, ja päätti avata välittömästi perniöläisille oman tulosyksikön Salon konttorin yhteyteen. Yksikön vastuuhenkilöksi valittiin Ritva Grönholm. Oma tulosyksikkö oli askel eteenpäin, mutta se ei tyydyttänyt perniöläisiä. Tavoitteena oli saada oma konttori paikkakunnalle, sillä ammattitaitoista ja perniöläisille ennestään tuttua säästöpankkilaista henkilökuntaa oli käytettävissä. Keskusteluja jatkettiin oman konttorin saamiseksi paikkakunnalle. Someron Säästöpankin hallitus teki elokuussa 1994 päätöksen konttorin perustamisesta Perniöön ja joulukuun 20. päivänä 1994 Perniön kunnanhallituksen puheenjohtaja Bruno Blomqvist avasi konttorin fanfaarien säestämänä entisen Jukantorin tiloissa. Samassa tilassa toimi mm. linja-autoasema, nimismies ja apteekki. Konttorista vastasi aluksi Salon konttorinjohtaja Matti Kupari ja Salon konttorin Perniön osastolta siirtynyt Ritva Grönholm. Reino Laine valittiin konttorinjohtajaksi helmikuussa 1995. Konttorinjohtaja Laineen siirryttyä muihin tehtäviin valittiin hänen tilalleen 1.11.1997 Perniön ”oma poika” Mika Leikkonen, joka tunsi alueen, asiakkaat ja hallitsi paikallisen murteen. ”Ritva Grönholmin, Maila Vänskän, Sirpa Lindholmin ja Liisa Loimulahden roolit olivat merkittäviä uuden konttorin juurruttamisessa perniöläisten uuteen säästöpankkielämään”, toteaa rahoituspäällikkö Leikkonen.
Mika Leikkonen aloitti säästöpankissa 1990-luvulla ja palasi takaisin pankkiin 2020-luvun alussa. Mika tuntee maaseudun ja sen ihmiset, ja haluaa panostaa kaiken kokemuksensa maa- ja metsätalousasiakkaisiin sekä yksilöllisiin pankkipalveluihin.
Yrityskauppoja ja takapihan myynti
Huhtikuussa 2000 Someron Säästöpankki osti Suomi-yhtiöltä Perniön Linja-autoasema- ja Pysäkkipaikka-nimiset tilat, joilla oli osin kaksikerroksinen 1981 rakennettu liike- ja toimistorakennus. Tilat ostettiin Kiinteistö Oy Perniön Ykköskulman lukuun. Omistuksen siirryttyä kiinteistö remontoitiin ja keskustelut eri yrittäjien kanssa tilojen vuokraamisesta alkoi. Kiinteistössä oli liiketilaa noin 1500 neliötä. Vuonna 2005 kiinteistössä toimi 12 yritystä. Toukokuussa 2002 säästöpankki myi Perniöstä jo pitkään liiketilaa hakeneelle Salon Seudun Osuuskaupalle 4500 neliömetrin määräalan tontista, johon valmistui saman vuoden jouluksi S-market. Isojen hankkeiden toteuduttua Someron Säästöpankin todettiin olevan uskottava toimija perniöläisessä elinkeinoelämässä. Alkuvuosien isojen projektien jälkeenkin Perniön konttorin panos paikallisessa asuntorakentamisessa on ollut merkittävä. Konttori on ollut mukana Perniön viimeisimmän pienkerrostalon ja useiden rivitalohankkeiden rahoituksessa.
Pankki aktiivisesti mukana paikallisessa arjessa
Perniön konttori on ollut aktiivinen osa perniöläisten arkea kolmen vuosikymmenen ajan. Pankki on osallistunut paikallisjärjestöjen kokouksiin ja parhaimpina aikoina yhdistysten tapaamisia konttorin tiloissa mahdollistettiin parikin kertaa viikossa. ”Pankki tarjoaa tänäkin päivänä konttorin kokoustiloja paikallistoimijoiden kokouskäyttöön”, vinkkaa rahoituspäällikkö Petteri Elo.
Pankki tukee ja sponsoroi alueen harrastustoimintaa sekä järjestää tapahtumia perniöläisille. Lapsille suunnatut tapahtumat ovat suosittuja. ”Lauri Vuorinen-hiihtoleirejä ja Sp-hiihtokisoja järjestettiin vielä muutama vuosi sitten mutta niistä luovuttiin lumen epävarmuuden vuoksi. Nykyään järjestettävistä tapahtumista näkyvin on jokakesäiset yleisurheilun Sp-kisat. Lasten tapahtumat keräävät edelleen keskimäärin 100 osallistujaa/tapahtuma”, kertoo rahoituspäällikkö Sabine Raita.
Sp-kisat on kilpailuhenkisyydestään huolimatta iloinen kesätapahtuma, johon osallistuu keskimäärin 100 lasta. Pankin maskotti Osmo viihdyttää kisakansaa.
Säästöpankki on aktiivinen osa perniöläisten arkea. Kuva Laurin Markkinoilta.
Bioenergiaa etsimässä jo 90-luvun lopussa ja muita asiakasmatkoja
Asiakasmatkat ja erilaiset pankin järjestämät kerhot olivat suosittuja 90-luvulla ja vielä 2000-luvun alussa. Pankin oma Ykkösklubi oli aktiivinen yhteisö yli 50 vuotta täyttäneille. Lapsille oli oma Milli-kerho. Molemmille ryhmille järjestettiin teatteri- ja virkistysmatkoja sekä muuta ohjelmaa ja tekemistä.
Asiakasmatkat suuntautuivat joskus myös ulkomaille. ”Näistä ehkä mieleenpainuvin ja edistyksellisin oli maaseutuyrittäjien matka Ruotsiin”, muistelee Mika Leikkonen. ”Taisimme olla jo silloin aikaamme edellä, sillä lähdimme kahden täyden bussilastillisen voimin etsimään bioenergiaa länsinaapurista. Nyttemmin hyvinkin ajankohtainen aihe”, naurahtaa Leikkonen.
Miksi matka Salosta Perniöön on pidempi kuin matka Perniöstä Saloon?
Välimatkaa Salosta Perniöön ja Perniöstä Saloon on vuosikymmenten aikana mitattu monta kertaa. Mittaustulos on aina sama: matka on yhtä pitkä, vaikkakin matka Salosta Perniöön tuntuu usein pidemmältä kuin toisinpäin. Vuonna 1995 Someron Säästöpankkiin tullut Petteri Elo muistelee yritysten tekemää haastetta kulkea Salo-Perniö välinen matka jokaisen parhaaksi katsomallaan tavalla. Yritysten haasteet julkaistiin Perniönseudun Lehdessä ja haasteen vastaanottaneen yrityksen koko henkilökunta liikkui haasteen mukaisesti. ”Kantatiellä nähtiin mm. pyöriä, rullaluistimia ja traktoreita. Taidettiinpa matka taittaa jopa jalan”, sanoo Elo ja jatkaa kertomalla, että hän, Eveliina Vaanela ja Sabine Raitakin ovat pyöräilleet Salosta Perniöön töihin.
Välimatkaa mitattiin myös kuluvan vuoden kesällä (2024), kun Salon konttorin henkilökunta päätti Tuukka Alangon johdolla kävellä aamulla Salosta Perniöön!
Kaikki on muuttunut ja mikään ei ole muuttunut
Asiakkaan perustarve pankkiasioinnille ei ole muuttunut. Viranomaisten ja EU:n tuoma sääntely ja määräykset ovat tuoneet paljon uutta työtä pankkilaisten arkeen. Työtä, joka asiakkaan suuntaan on pääsääntöisesti näkymätöntä. Vaikka pankkityö, valuutta, välineet ja tuotteet ovat ajansaatossa muuttuneet, asiakkaan perustarve pankkiasioinnille ei ole muuttunut mihinkään. ”Myös 30 vuotta sitten haettiin lainaa, säästettiin ja käytettiin päivittäispalveluja. Asiakas halusi silloin ja haluaa nykyäänkin jutella omista talousasioistaan asiantuntijan kanssa. Asiakkaan tapaaminen on edelleen Someron Säästöpankissa pankin tärkein tapaaminen”, sanoo Perniön konttorin nykyinen konttorinjohtaja Petra Peltola. ”Tapaamiskanava on vuosien saatossa muuttunut. Tänä päivänä tapaamiskanavan valitsee asiakas. Pankissa palvellaan kasvokkain konttorilla tai digisti verkkoneuvottelussa. Päivittäisasioita asiakas hoitaa itse verkossa, tai tuo asiat asiantuntijan hoidettavaksi pankkiin”, jatkaa Peltola.
Uhka pankkiryöstöille on vuosikymmenien aikana pienentynyt tai hävinnyt kokonaan. Rikollisuus on siirtynyt pankkisaleista verkkoon ja ryöstön kohteina ovat kaikkien henkilökohtaiset varat. Pankit ja viranomaiset tekevät jatkuvaa ennaltaehkäisevää ja varoittavaa muistutustyötä verkkorikollisuuden estämiseksi sekä kuluttajien valppauden ja tietoisuuden nostamiseksi verkko-ostosten ja kalasteluviestien viidakossa. Pankkilaiset muistuttavatkin jokaista huolehtimaan omasta digiturvallisuudestaan.
Perniön konttorinjohtajana toimii nykyään Petra Peltola. Peltolan vastuulla ovat myös Salon, Kemiönsaaren ja Marttilan konttorit.
Täyden palvelun pankkikonttori
Tänä päivänä Perniön konttorissa asiakkaita palvelevat pankin kaikki liiketoiminta-alueet. Palvelua saa päivittäisasioissa, henkilö- ja yritysrahoituksen asioissa, maa- ja metsätalouden pankkipalveluissa, säästämisen ja sijoittamisen asioissa, varainhoidossa ja yksityispankkipalveluissa. Someron Säästöpankin sisällä toimii kustannustehokas lakiasiainpalvelujen tiimi. Lakiasiainpalvelut ovat kaikkien saatavilla pankkisuhteesta riippumatta.
Pyöreitä juhlitaan kahvitarjoilun merkeissä
Perniön konttorin pyöreitä vuosia juhlitaan Laulu-Miesten (L-M) Joulumaa-konsertin myötä maanantaina 16.12.2024 Perniön Pyhän Laurin kirkossa sekä kahvitarjoilun merkeissä Perniön konttorilla perjantaina 20.12.2024.
Someron Säästöpankki kuuluu Säästöpankkiryhmään. Säästöpankkiryhmä täytti 200 vuotta vuonna 2022. Säästöpankkiryhmä on Suomen vanhin pankkiryhmä. Ensimmäinen säästöpankki perustettiin Turkuun yli 200 vuotta sitten. Someron Säästöpankki on perustettu vuonna 1880, ja se täytti tänä vuonna 144 vuotta.
Blogiteksti sisältää lainauksia Someron Säästöpankki 125 vuotta juhlajulkaisusta Pitäjänpankista maakuntien pankiksi.
- Julkaistu