Haluatko miljonääriksi?

Näin kysytään suositussa televisio-ohjelmassa joka viikko useassa eri maassa. Miljoonan saavuttaminen kyseisessä ohjelmassa ei ole helppoa, mutta kuitenkin mahdollista. Konsepti on monelle meistä houkutteleva, sillä me suomalaiset haluamme rikastua mahdollisimman nopeasti sekä helposti.

Haluatko miljonääriksi blogikuva.
Luin pääsiäisen aikaan Helsingin Sanomista artikkelin aiheesta, jonka mukaan suomalaiset laittavat ylimääräiset rahansa mieluummin rahapeleihin kuin sijoituksiin. Artikkelin  mukaan viime vuonna suomalaiset taloudet sijoittivat pörssiosakkeisiin ja rahastoihin 42 euroa nettona henkeä kohden, kun taas Veikkauksen rahapeleihin suomalaiset käyttivät 570 euroa henkeä kohden. Rahapeleistä tuli takaisin voittoina melkein puolet, mutta tappiota jäi noin 320 euroa henkeä kohden! 

Miksi asia on näin? Onko säästämisen ympärille kertynyt myyttejä, joiden vuoksi sen aloittaminen saattaa monista vaikuttaa vaikeammalta, mitä se tosiasiassa on? Tässä blogikirjoituksessa haluan nostaa sijoitusneuvotteluissa usein esiin nousevia ennakkoluuloja, joita säästämiseen ja sijoittamiseen liittyy.

Säästäminen on liian monimutkaista ja sijoittaminen vaikeaa

Säästäminen on helppoa, kunhan on aluksi tehty selkeä säästösuunnitelma, joka ottaa huomioon elämäntilanteen ja säästötavoitteen. Kun pohjatyö on tehty hyvin, loput sujuu itsestään: säästötilille voi esimerkiksi siirtää pienen summan automaattisesti. Suunnitelmaa tehdessä kannattaa ottaa huomioon, että elämäntilanteet voivat muuttua matkan varrella, joten on muistettava joustavuus! 

Säästämisen lisäksi monet uskovat sijoittamisen olevan vaikeaa. Sanoisin, että sijoittamisenkin kohdalla vaikeinta on vain sen aloittaminen. Sijoittamiseen ei ole vain yhtä oikeaa tapaa, joten jokaiselle löytyy varmasti itselle sopivin sijoituskohde. Jos sijoittamisen aloittaminen tuntuu vaikealta, voi aina kääntyä asiantuntijan puoleen. Sijoitusneuvotteluissa mietitään yhdessä asiakkaan sijoitustilannetta, riskihalukkuutta ja aikajännettä. 

Säästän sitten, kun taloudellinen tilanteeni on parempi

Jossittelun sijaan säästäminen kannattaa aloittaa heti, sillä mitä aikaisemmin sen aloittaa, sitä enemmän potti tulee kasvamaan. Täällä Säästöpankissa käymme asiakkaan kanssa yhdessä läpi Oman talouden tuokion, joka ottaa huomioon asiakkaan nykyisen tilanteen ja sen pohjalta katsomme, mitä juuri tällä hetkellä on mahdollista laittaa sijoituksiin. Alkuun voi lähteä vaikkapa sijoittamalla 50 euroa kuukaudessa. Sijoitettavaa summaa voi elämäntilanteiden mukaan muuttaa.

Pienten summien säästäminen on turhaa

Pienistä puroista syntyy isompi virta - niin myös säästämisessä. Pienilläkin valinnoilla on siis merkitystä. Työssäni olen huomannut, että erityisesti nuoret ovat tavoitesäästäjiä. He haluavat useimmiten säästää ulkomaanmatkoihin tai muihin ”extrajuttuihin”. Eräskin nuori asiakkaani halusi säästää Pariisin matkaan varten, joten hän aloitti edellisenä syksynä säästämään kuukausittain 60 euroa. Nyt toukokuussa hän on lähdössä matkalleen. Hän kertoi, että ei aina edes huomannut, kun kuukausittainen summa siirtyi tililtä säästöön. 

Viime syksynä hän oli pohtinut sijoituksiaan, kun kertynyt säästö tuntui laskevan kurssin muutoksen vuoksi. Nyt hän tietää, että se oli hänelle kuitenkin tuottoisin hetki sijoittaa. Kurssit nousevat ja laskevat, mutta jatkuvalla säästämisellä on aina markkinoissa mukana. Pariisin matkarahat ovat hyvinkin koossa ja ylimääräistä rahaa jäi uuden matkalaukun ostamiseen ja shoppailuunkin paikan päällä! Asiakas kertoi nauttivansa siitä tunteesta, ettei matkalla tarvitse koko ajan miettiä riittävätkö rahat.

Vain rikkaat sijoittavat

Usein ajatellaan, että sijoittaminen on mahdollista vain varakkaille. Sijoittamisessa pääsee alkuun jo pienilläkin panostuksilla, jotka ajan kuluessa alkavat muuttua yhä tuottavimmiksi. Tärkeintä on olla pitkäjänteinen ja sijoittaa itselleen sopivin summa sekä valita itselleen sopivin sijoituskohde. Me Säästöpankissa autamme mielellämme tässä asiassa. 

Tuottoa saa vain riskejä ottamalla

Me suomalaiset olemme niin kutsuttua lottokansaa ja pidämme viimeiseen asti kiinni mahdollisuudesta voittaa lotossa. Kuten ehkä jo huomasit, tuottoa saa myös ilman suuria riskejä. Kuten Helsingin Sanomien artikkelissakin tuli ilmi, rahapelit ovat harvoin oikotie onneen. Tuottoihin pääsee varmimmin käsiksi pitkäjänteisyydellä ja suunnitelmallisuudella. 

Ylläolevien ennakkoluulojen lisäksi törmään yleensä siihen käsitykseen, että sijoittamisessa pitäisi olla heti ammattilainen. Jostain täytyy aina aloittaa ja tietoisuus lisääntyy ajan myötä. Näin loppuun haluaisin korostaa vielä, että tärkeintä on valita itselleen sopivin sijoituskohde, sillä vaihtoehtoja on monia. Me Säästöpankissa autamme mielellämme, jos jokin säästämisen tai sijoittamisen aloittamisessa tuntuu hankalalta.

Haluatko miljonääriksi –tv-ohjelman innoittamana kysyn nyt sinulta: haluatko ottaa askeleen lähemmäs omaa miljoonaasi? Ota yhteyttä:

Tarja Fröberg 
Sijoituspäällikkö, Salon ja Kemiönsaaren konttorit, puh. 029 041 2363

Säästämisen ja sijoittamisen tiimi:

Marja Salminen
Sijoituspäällikkö, Someron konttori, puh. 029 041 2324 

Juuso Rytkönen
Sijoitusneuvoja, Salon ja Perniön konttorit, puh. 029 041 2382

Laura Törnblom
Sijoitusasiantuntija, Loviisan konttori, puh. 029 041 2387

 

 
Julkaistu

Ajankohtaista