Suomalaisten tarve taloudelliselle neuvonnalle on kasvanut lyhyessa ajassa

Inflaatio ja korkojen nousu saavat nyt ihmiset tulotasosta riippumatta pohtimaan oman taloutensa kestävyyttä. Talousvalmennusten määrä on yli tuplaantunut muutamassa kuukaudessa viime vuodesta. Myös talousvalmennuksen digitaalisten apuvälineiden, kuten budjettilaskurin ja erilaisten verkkovalmennusten, käyttö ovat kasvaneet 50 prosenttia.

Säästöpankin brändikuva.

– Henkilökohtaiselle talousvalmennukselle näyttää nyt olevan suomalaisten keskuudessa todella suurta tarvetta – kaikenikäisten keskuudessa, sukupuolesta ja varallisuudesta riippumatta. Monet ovat nyt hyvin lyhyessä ajassa heränneet oman talouden suunnittelun, hallinnan ja turvaamisen tärkeyteen ja halunneet meiltä talouden asiantuntijan sparrausta ja apua, kertoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Olemme ainoa pankki Suomessa, joka tarjoaa kaikkien pankkien asiakkaille henkilökohtaista talousvalmennusta rahaongelmien ennaltaehkäisyyn sekä oman talouden turvapuskureiden ja varallisuuden kasvattamiseen.

– On selvää, että ihmiset ovat huolissaan toimeentulostaan ja pärjäämisestään tänä aikana, kun Euroopassa soditaan, taantuma uhkaa ja elin- ja asumiskustannukset nousevat hurjaa vauhtia. Korkojen, ruoan ja sähkön hintojen nousu aiheuttavat jo nyt tuntuvan loven jokaisen kukkaroon, Jäntti jatkaa.

– Viime vuonna teettämämme tutkimuksen* mukaan suomalaiset ovat heikosti varautuneita yllättäviin talouden tilanteisiin. On todella huolestuttavaa, että kaksi viidestä työssäkäyvästä 18–65-vuotiaasta suomalaisesta pärjää korkeintaan kuukauden, jos tulot loppuvat. Lähes puolet työssäkäyvistä suomalaisista elää siis ilman minkäänlaista taloudellista puskuria yllättävien menojen ja ikävien yllätysten varalta.

Oman talouden "personal trainer" kiinnostaa yhä useampaa

– Viidestä viikosta kuuteen kuukauteen kestävien henkilökohtaisten talousvalmennustemme määrä on kesän ja alkusyksyn aikana yli tuplaantunut viime vuoteen verrattuna. Myös kaikkien asiakkaidemme käytössä olevia talouden maksuttomia neuvontapalveluja sekä talousvalmennuksen erilaisia digitaalisia apuvälineitä käytetään nyt selvästi aiempaa enemmän, kertoo Nooa Säästöpankin henkilöstö- ja asiakaskokemusjohtaja Reetta Tuomala. – Nyt on selvästi herätty siihen, miten tärkeää henkilökohtaisen hyvinvoinnin kannalta on saada myös oma talous tasapainoon ja hyvään kuntoon.

Talousvalmennus ei ole velkaneuvontaa, vaan taloudellista hyvinvointia ja hallinnan tunnetta lisäävää personal trainer -tyyppistä henkilökohtaista valmennusta. Talousvalmennuksen asiakkaat ovat taustoiltaan hyvin erilaisia. Osalla voi olla merkittävää varallisuutta kiinni asunnoissa ja muissa sijoituksissa, mutta tilillä ei ole minkäänlaista varapuskuria kasvaviin kuluihin ja yllättäviin menoihin. Monet haluavat oppia budjetoimaan omaa talouttaan tai uusia toimintatapoja kuluttamiseen, säästämiseen, sijoittamiseen ja varallisuuden kasvattamiseen pitkäjänteisesti. Osalla tulot ja menot ovat kroonisesti epätasapainossa.

– Talousvalmennuksen asiakkaina on myös paljon nuoria, joilla on kovat tavoitteet taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi jo nelikymppisenä. Asiakkainamme on myös pariskuntia, joilla on vaikeuksia sovittaa rahankäyttötapoja yhteen tai ylipäänsä puhua yhdessä rahasta sekä asiakkaita, jotka tarvitsevat tukea selviytyäkseen esimerkiksi erilaisista kulutuslainoista.

Myös yritykset ovat nyt heränneet henkilöstön talousneuvontaan

– Myös yrityksissä kiinnostus henkilöstölle suunnattua talousneuvontaa kohtaan on kasvanut. Yritysten yhteydenotot ja kyselyt työntekijöille henkilöstöetuna tarjottavasta talousneuvonnasta ovat lisääntyneet merkittävästi lyhyessä ajassa, kertoo Jäntti.

– Näyttää siltä, että nyt vihdoinkin yrityksissä on alettu ymmärtää, miten iso vaikutus fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin lisäksi myös taloudellisella hyvinvoinnilla on työntekijän työssä jaksamiselle ja työn tuottavuudelle sekä sitä kautta yrityksen liiketoiminnalle, kilpailukyvylle ja menestymiselle.

– Olemme saaneet asiakkailtamme talousneuvonnastamme yksinomaan positiivista palautetta. Kun oma talous ja raha-asiat ovat hallinnassa, ihminen voi ja jaksaa kokonaisvaltaisesti paremmin. Pysyvä muutos on mahdollista saavuttaa asiantuntijan avulla ja tuella. Se vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja harjoittelua, sillä omien kulutustottumusten ja rahankäyttötapojen pysyvä muutos vie aikaa, sanoo Tuomala.

Tutustu talouden valmennuksiimme.

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja talousvalmennuksistamme tai keskustella aiheesta lisää:

Esa JänttiEsa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
0400 383 348, esa.jantti@saastopankki.fi

 

 

 

* YouGov Finland toteutti tutkimuksen sähköisenä kyselynä 9.3.–14.3.2021 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluivat 18–65-vuotiaat suomalaiset palkansaajat ja yrittäjät. Lähtöotos oli satunnaisotos työelämässä mukana olevista, ja lopullinen otos painotettu sukupuolen mukaan tasan. Kokonaistuloksissa (N=100) keskimääräinen virhemarginaali on noin +- 3 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla). Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää talousasioiden vaikutusta toimintakykyyn työssä ja vapaa-ajalla sekä vastaajien kiinnostusta talouden neuvontapalveluihin.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista