Suomalaiset eivät ole varautuneet riittävän hyvin asumistalouden muutoksiin

Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti ja Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ovat huolissaan suomalaisten huonosta varautumisesta asumisen kustannusten nousuun sekä kiinteistöjemme ja kotiemme koko ajan kasvavasta valtavasta korjausvelasta. Jokaisen kotitalouden ja taloyhtiön tulisi säästää puskuria nousevien asuinkustannusten, hintojen ja remonttien varalta.

Säästöpankin brändikuva.

– Sanon nyt suoraan, Suomessa ollaan varauduttu surkeasti asumistalouden muutoksiin. Korjausvelkamme on kasvanut valtavaksi, niin omakotitaloasujilla kuin taloyhtiöilläkin. Ylipäänsä asumistalouden suunnittelu on meillä lapsenkengissä. Sen arvoa kiinteistön ja oman omaisuuden arvon positiiviselle kehitykselle ei ymmärretä riittävästi, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Vähän provosoiden voisin väittää, että Suomessa eletään ja asutaan yhä liian paljon kädestä suuhun -mentaliteetilla ja jopa yli varojen, nimenomaan taloyhtiöissäkin. Taloudessa pitäisi aina olla puskuria ja joustovaraa pahan päivän varalta, eikä asumisen kustannuksia kannata koskaan mitoittaa liian tiukalle.

– Asuntokaupankin näkökulmasta asumisen isoihin kustannuksiin ja ikäviin yllätyksiin varautuminen on ensiarvoisen tärkeää. Asumistalouden muutoksiin varautuminen parantaa aina myös myytävyyttä. Käytännössähän tämä tarkoittaa, että kiinteistöä tai taloyhtiötä on ylläpidetty ja hoidettu hyvin, toteaa myös Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Se edellyttää sekä omakotitalojen omistajilta että taloyhtiöiltä asumistalouden jatkuvaa suunnittelua, PTS:n noudattamista, hyvää isännöintiä ja selkeää ajantasaista kirjanpitoa. Tänä päivänä myös energiatehokkuuden huomioon ottaminen ja energiaremontteihin varautuminen on välttämätöntä, toteavat Jäntti ja Rantanen.

Kaikki tulee maksamaan entistä enemmän

– Kaikki tietävät, että yllättäviä menoja tulee aina. Lisäksi tämänhetkiselle turbulenssille ajalle ole näköpiirissä loppua. Olemme nyt nähneet voimakkaan ja nopean nousun energian, ruuan, polttoaineiden ja rakennusmateriaalien hinnoissa. Myös korkojen nousu nostaa asumisen kustannuksia ja vetää monissa kodeissa talouden entistäkin tiukemmalle. Tämä kaikki vain korostaa varautumisen merkitystä.

– Sen lisäksi, että hinnat ja korot ovat nousussa, suurimmalla osalla tavallisista palkansaajista myös tuloissa saattaa tapahtua odottamattomia heilahduksia. Säästöjä ja joustovaraa täytyy olla, jotta selviää yllättävissä tilanteissa pahimman yli ilman ylitsepääsemättömiä hankaluuksia, sanoo Rantanen.

– Nyt valitettavasti monet ovat jo siinä tilanteessa, etteivät pärjää nousseiden kustannusten kanssa. Kun säästöjä ja puskuria ei ole, on pakko miettiä, täytyykö omasta asumisen laadusta tinkiä ja vaihtaa nykyinen asunto edullisempaan, kertoo Jäntti. – Pk-seudulta löytyy tarjontaa kaikille. Täällä on viihtyisiä asuinalueita, joissa asuntojen hinnat ovat vielä kohtuullisen edullisia, lähipalveluja on hyvin saatavilla ja julkiset liikenneyhteydet toimivat erinomaisesti.

– Kannattaa myös muistaa, että vaikka nyt esimerkiksi sähkön hinta on ennätyksellisen korkealla, se ei pysy tapissa ikuisesti. Hinnan odotetaan olevan on jo ensi kesänä huomattavasti matalammalla kuin nyt. Näin käy kaikkien kustannusten kanssa. Hinta saattaa heittelehtiä voimakkaastikin, mutta yleensä aina jollakin aikavälillä kustannus kohtuullistuu, sanoo Rantanen.

Asunnonostajat etsivät nyt sopivankokoisia asuntoja – lisäneliöistä tingitään

– Kohonneet kustannukset näkyvät myös asuntomarkkinoilla. Nyt etsitään omaan, tämänhetkiseen tarpeeseen optimikokoista asuntoa. Ylimääräisistä neliöistä ja huoneista tingitään, jotta saadaan pidettyä asumiskustannukset kurissa, kertoo Rantanen. – Uskon, että tästä johtuen omakotitalojen kauppamäärä on laskenut meillä eri asuntotyypeistä eniten tammi–kesäkuun aikana vuodentakaiseen verrattuna.

– Se, että nyt haetaan sopivankokoista asuntoa, ei ole asuntokaupalle huono juttu. Tämähän tarkoittaa, etä ihmiset vaihtavat aktiivielämänvaiheessa asuntoa useammin. Vielä hetki sitten kolmekymppiset ensiasunnon ostajatkin ostivat omakotitaloja sillä ajatuksella, että hankkivat kodin pariksi vuosikymmeneksi eteenpäin.

– Nyt on se aika, kun jokaisen meistä kannattaa laittaa rahaa sukanvarteen ja aloittaa viimeistään nyt jatkuva säästäminen, asuipa sitten omakotitalossa, pientalossa tai kerrostalossa, muistuttaa Jäntti. – Taloyhtiöissä taas vastikkeet kannattaisi pitää koko ajan vähän korkeammalla kuin mitä todelliset kulut ovat, silloin säästöön kertyy valmiiksi varoja tuleviin remontteihin.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti

Esa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
040 038 3348
esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
Säästäminen ja sijoittaminen Varaa aika

Ajankohtaista