Epämieluisa testamentti – milloin testamenttia voi moittia?
Vaikka testamentteja tehdessä usein suositellaan avointa kommunikointia perhepiirissä, toisinaan testamentti tulee kuolinpesän osakkaille täytenä yllätyksenä. Mikäli testamentti pienentää omaa osuutta tai kokonaan poistaa sen, saattaa mieleen tulla, että haluaisi jollain tapaa vastustaa testamenttia. Testamentti voidaan kuitenkin julistaa pätemättömäksi vain, jos löytyy selvä moiteperuste.
Yksi yleinen syy testamentin pätemättömäksi julistamiseen on se, että testamenttia ei ole tehty lain säätämässä muodossa. Tämän vuoksi testamentti kannattaisi aina tehdä asiantuntijan avulla, jotta muotovirheitä ei jää.
Muotovirhe ei kuitenkaan ole ainoa syy pätemättömäksi julistamiseen. Testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi myös, jos testamentin tekijä olisi esimerkiksi alaikäisyyden takia ollut kykenemätön määräämään jäämistöstään. Testamentti voi olla pätemätön myös, jos testamentin tekijä on ollut esimerkiksi sairauden vuoksi kykenemätön ymmärtämään testamentin sisältöä. Vastaavasti, jos testamentin tekijä olisi pakotettu tai manipuloitu tekemään tietynlaisen testamentin, pakottaminen johtaisi testamentin pätemättömyyteen.
Erilaisten sairauksien tai mahdollisen ulkopuolisen painostamisen vaikutusta testamenttiin voi kuitenkin olla hyvin vaikeaa arvioida ja osoittaa. Mikäli osakas epäilee tällaista moiteperustetta, kannattaa olla varhaisessa vaiheessa yhteydessä perhe- ja perintöoikeuteen perehtyneeseen asiantuntijaan, joka pystyy arvioimaan tilannetta kaikkine yksityiskohtineen.
Testamentin moittiminen vaatii siis selviä perusteita. Mikäli testamentti on tehty oikein ja asiallisesti, moittimisperusteita ei ole, vaikka testamentin sisältö olisi tietyn osakkaan kannalta epämieluinen.
Aina kun kuolinpesästä löytyy testamentti, testamentinsaajan tulee antaa testamentti tiedoksi kaikille kuolinpesän osakkaille. Samassa yhteydessä osakkailta kysytään, hyväksyvätkö he testamentin vai aikovatko moittia sitä. Mikäli kaikkia asianosaiset hyväksyvät testamentin ja sitoutuvat olemaan sitä moittimatta, testamentti tulee heti lainvoimaiseksi.
Mikäli osakas ilmoittaa, ettei hyväksy testamenttia tai ei vastaa hyväksyykö testamentin, alkaa tiedoksiannosta kulua kuuden kuukauden määräaika. Tällöin perintö voidaan jakaa vasta, kun moiteaika on kulunut umpeen tai mahdollinen moitekanne on käsitelty. Moitekanne tulee toimittaa toimivaltaiselle käräjäoikeudelle. Mikäli moiteperustetta ei löydy, testamentin vastustamisesta ei ole hyötyä, vaikka olisi tyytymätön testamentin sisältöön.
Tässä blogikirjoituksessa on kuitenkin käsitelty pelkkää testamentin hyväksymistä. On hyvä huomata, että myöhemmin tehtävään perinnönjakoon vaikuttaa monta muutakin näkökulmaa, kuten mahdollisten rintaperillisten lakiosaoikeus tai lesken oikeudet. Mikäli perunkirjoitus hoidetaan esimerkiksi pankissa tai muualla asiantuntijan avulla, osakkaat saavatkin heti selvät ohjeet koko testamenttiin liittyvästä prosessista.
- Julkaistu