Miksi testamentti kannattaa laatia?
Testamentti on tärkeä asiakirja olla olemassa. Jokaisen olisi hyvä pysähtyä miettimään, olisiko testamentti tarpeellinen omassa tilanteessa. Mikäli testamenttia ei ole laadittu, perintö jakautuu perintökaaren mukaisesti perittävän lähimmille perillisille.
Testamentintekijän oikeutta määrätä testamentilla omaisuudestaan rajoittaa kuitenkin rintaperillisen oikeus lakiosaan. Lakiosa on puolet siitä perintöosasta, joka kuuluisi rintaperilliselle, mikäli testamenttia ei olisi tehty. Jos perittävällä ei ole lainkaan perintökaaren mukaisia sukulaissuhteisiin liittyviä perillisiä, eikä hän ole tehnyt testamenttia, omaisuus menee perintönä valtiolle. Mikäli omaisuuden haluaa tällaisessa tilanteessa periytyvän muualle kuin valtiolle, testamentin laatiminen on ainoa vaihtoehto vaikuttaa perintöoikeuteen. Testamentti on myös oiva tapa varmistaa omien arvojen toteutuminen. Testamentilla voi määrätä omaisuuden periytymisestä esimerkiksi itselle tärkeään hyväntekeväisyyskohteeseen, järjestöille tai yhdistyksille.
Testamentti on myös hyvä perintösuunnittelun väline ja järkevästi tehdyllä testamentilla voi vaikuttaa perillisten perintöveron määrään. Perintöverotus lähtee 20.000 eurosta. Hajauttamalla perintö osittain tai kokonaan useammalle perinnönsaajalle tai esimerkiksi sukupolven yli lapsenlapsille, perillisten perintöveron määrä pienentyy. Toisinaan voi olla järkevää testamentata hallinta- ja omistusoikeus esimerkiksi kiinteistöihin tai asunto-osakkeisiin eri henkilöille. Tällöin omistusoikeuden saaja maksaa omaisuudesta perintöveron, mutta saa perintöverotukseensa hallintaoikeuden arvoa vastaavan vähennyksen. Hallintaoikeuden saaja ei puolestaan maksa saamastaan hallintaoikeudesta lainkaan perintöveroa. Hallintaoikeus voidaan testamentata henkilölle tietyksi määräajaksi tai eliniäksi.
Testamentti on myös hyvä tapa turvata aviopuolison asema. Mikäli avioparilla on lapsia sekä täysi avio-oikeus puolin ja toisin, leski ei peri ensiksi kuollutta puolisoaan, mutta hän on tällöin oikeutettu avio-oikeuden perusteella avio-osaansa. Vainajaa vähemmän omistavana leski voi siten osituksessa olla oikeutettu omaisuuteen kuolinpesän varoista. Mikäli aviopuolisolle haluaa jättää perintöä, voi tästä määrätä testamentilla. Myös avopuolison aseman turvaaminen testamentilla voi olla tarpeen, sillä avopuolison asema on aviopuolisoon nähden huomattavasti turvattomampi. Avopuoliso ei ole millään tavalla perillisasemassa. Lisäksi avopuolisoilla ei ole aviopuolisoiden kaltaista avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Aviopuolisolla on oikeus jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon aviopuolison kuoleman jälkeen, mutta avopuolisolla ei puolestaan ole tällaista vastaavanlaista oikeutta. Avopuolisolle voikin testamentata omaisuuden lisäksi esimerkiksi hallintaoikeuden yhteiseen kotiin.
Uusperhetilanteet ovat nykyään yleisiä ja ne voivat aiheuttaa pahimmillaan mutkikkaita tilanteita. Perheeseen voi kuulua yhteisten lasten lisäksi vielä puolisoiden omat lapset aiemmista suhteista. Tämän tyyppisissä tilanteissa testamentti voi helpottaa perinnönjakoa. Usein myös avioehto voi olla tarpeellinen. Testamentilla voidaan selkiyttää tilanteita esimerkiksi, kun perintöä haluaa jättää omien rintaperillisten lisäksi myös puolison lapsille.
Testamentilla voidaan sulkea perillisten eli esimerkiksi lasten nykyiset tai tulevat aviopuolisot perinnön ulkopuolelle. Perillisen aviopuolisolla on avio-oikeus perittyyn omaisuuteen, mikäli perillinen ei ole tehnyt avioehtoa, jolla perintö on suljettu avio-oikeuden ulkopuolelle. Tällä tavoin testamentintekijä voi varmistua, että perintö pysyy omassa suvussa.
Testamentti on monitahoinen asiakirja ja se olisikin tärkeää laatia asiantuntijan kanssa. Internet on täynnä erilaisia pohjia testamenteille, mutta jokaisen oma tilanne erilainen. Valmis naapurin käyttämä pohja ei välttämättä sovellu omaan tilanteeseen. Aiheeseen valveutuneen asiantuntijan kanssa voi yhdessä varmistua, että testamentin sisältö on mahdollisimman tarkoituksenmukainen ja omaan tilanteeseen paras mahdollinen. Lisäksi testamenttia sitoo tiukat muotovaatimukset, joiden tulee täyttyä, jotta testamentti on pätevä ja voi saada lainvoiman.
- Julkaistu