Lisäksi järkevällä perintösuunnittelulla ja hyvin laaditulla testamentilla voidaan säästää merkittävästikin perintöverossa.
Miten testamentti tehdään?
Testamentin tekemiseen kannattaa aina käyttää asiantuntijaa, esimerkiksi pankin lakimiestä. Näin varmistut, että testamentin sisältö varmasti vastaa tahtoasi ja on laadittu lain vaatimusten mukaisesti. Asiantuntijalta voit saada apua myös verosuunnitteluun.
Testamentti kannattaa säilyttää varmassa paikassa, esimerkiksi pankin tallelokerossa. Jo tehdyn testamentin voit myöhemmin esimerkiksi olosuhteiden muuttuessa korvata uudella. Tällöin on tärkeää mainita uudessa testamentissa, että se kumoaa aikaisemmin tehdyt testamentit. Jotta testamentti täyttää lain edellyttämän määrämuodon, sillä tulee mm. olla kaksi 15 vuotta täyttänyttä, esteetöntä todistajaa. Esimerkiksi perillinen tai muu edunsaaja ei voi toimia todistajana.
Testamenttia laatiessa mieti esimerkiksi seuraavia asioita:
- Kenelle haluan omaisuuteni jälkeeni ohjautuvan?
- Haluanko helpottaa sitä, miten perilliseni selviävät perintöveroseuraamuksista? Esimerkiksi säästövakuutuksen kuolintapauskorvaus on mahdollista ohjata edunsaajille ohi kuolinpesän, jolloin he saavat varoja verojen maksuun, vaikka pesä muuten jäisi pitkäksikin aikaa jakamatta.
- Mitä tapahtuu yritykselleni? Kuka sen perii? Lue lisää yrityksen lakiasioista.
Kuka perii, jos testamenttia ei ole?
Ilman testamenttia omaisuus jaetaan perinnönjaossa laissa määrätyn perimysjärjestyksen mukaisesti:
- Jos testamenttia ei ole tehtynä, ensisijaisina perillisinä ovat aina rintaperilliset
- Jos henkilöllä ei ole rintaperillisiä, mutta hän on ollut avioliitossa / rekisteröidyssä parisuhteessa, perillisenä on parisuhteen toinen osapuoli
- Leskenkin kuollessa omaisuus jaetaan lesken perillisten sekä ensin kuolleen puolison toissijaisten perillisten (usein tämän sisarukset tai sisarusten lapset) kesken
- Jos lapsia tai puolisoa ei ole, ensisijaisesti lainmukaisina perillisinä ovat vanhemmat. Seuraavina perimysjärjestyksessä ovat sisarukset ja sisarusten jälkeläiset ja seuraavaksi isovanhemmat ja heidän lapsensa. Lakisääteinen periminen katkeaa setiin, täteihin ja enoihin
- Jos lainmukaisia perillisiä ei ole, perintö menee valtiolle.
Rintaperilliset ovat lähtökohtaisesti aina oikeutettuja lakiosaan, eli puoleen lakimääräisestä perintöosasta. Kaikki muut perilliset on mahdollista sulkea testamentilla perinnön ulkopuolelle.
Kenelle voi testamentata?
Voit testamentata omaisuutesi kenelle tahansa, esimerkiksi ystävälle, kummilapselle tai yleishyödylliselle yhteisölle. Testamentissa voit päättää nimenomaisesti myös esimerkiksi jostain tietystä esineestä tai kiinteistöstä. Testamentteja on monenlaisia ja niiden sisältö on aina yksilöllinen.
Yleistestamentilla testamentataan koko omaisuus tai määrätty murto-osa tietylle henkilölle tai taholle.
Keskinäisellä testamentilla testamentataan omaisuus esimerkiksi puolisoiden välillä. Jos kyse on omistusoikeustestamentista, eloonjäänyt puoliso saa toisen osapuolen kuollessa koko omaisuuden, ja lapset saavat oman osuutensa lesken kuoltua. Lakiosaan lapsilla on kuitenkin lähtökohtaisesti oikeus jo heti ensin kuolleen vanhemman jälkeen.
Keskinäinen testamentti voi olla myös hallintaoikeustestamentti, jolla omaisuuden käyttö- ja hallintaoikeus testamentataan puolisolle ja omistusoikeudesta voi määrätä toisaalle. Tämä voi olla myös yksi osa perintösuunnittelua.
Keskinäisellä testamentilla varmistetaan puolison asema
Keskinäinen testamentti laaditaan yleensä avio- ja avopuolisoiden kesken ja siinä määrätään omaisuuden jakautumisesta eloonjäävän puolison hyväksi. Useimmin keskinäisessä testamentissa ilmaistaan toiveena, että toisen kuollessa eloonjääneelle puolisolle jää omistus- ja hallintaoikeus kaikkeen ensiksi kuolleen omaisuuteen. Tällä pyritään turvaamaan eloonjääneen puolison taloudellinen asema tulevaisuutta ajatellen ja esimerkiksi pariskunnan yhteinen koti. Keskinäinen testamentti voi olla myös ns. hallintaoikeustestamentti. Sitä käytetään yleisesti lesken aseman turvaamiseksi erityisesti silloin, kun leski on jo iäkkäämpi.
Keskinäiseen testamenttiin liittyviä termejä:
Hallintaoikeus: Eloonjäänyt puoliso saa hallita kuolleen puolison omaisuutta oman elinikänsä tai testamentissa määritellyn ajan. Lopulta omaisuus voi kuitenkin siirtyä perillisille, kuten lapsille tai testamentinsaajille. Hallintaoikeuden kautta leski ei omista omaisuutta, mutta hän voi esimerkiksi saada omaisuudesta tulevan tuoton.
Omistusoikeus: Eloonjääneelle puolisolle on mahdollista määrätä testamentilla omistusoikeus koko ensiksi kuolleen puolison omaisuuteen. Tällöin leskellä on myös ilman rajoituksia lupa myydä tai luovuttaa omaisuuttaan ilman rajoituksia. Toki tässäkin tilanteessa rintaperillisillä on oikeus vaatia lakiosuuttaan.
Toissijaismääräys: Keskinäisessä testamentissa voidaan myös määrittää omaisuuden periytyminen sen jälkeen, kun kumpikin testamentin tekijä on kuollut.
Hyvä testamentti auttaa myös perintösuunnittelussa
Perinnöstä voi koitua suuriakin perintöveroja maksettavaksi ja niihin on aika harvoin osattu ennakolta varautua. Kun perintösuunnittelu tehdään huolella, voidaan niillä vaikuttaa perintöverojen määrään. Tavallista on esimerkiksi antaa verovapaita lahjoja jo elinaikana. Mitä suurempi perintö on, sitä suurempi on myös perintöveroprosentti ja perintöveron määrä. Myös sukulaisuus vaikuttaa perintöveroluokkaan - lähisukulaisen perintöveroprosentti on lähtökohtaisesti pienempi.
Testamentilla voidaan keventää perintöverotusta esimerkiksi:
- tekemällä hallintaoikeustestamentti: jos esimerkiksi puoliso saa ainoastaan hallintaoikeuden omaisuuteen, hallintaoikeuden pidätyksen arvo vähennetään omaisuuden kokonaisarvosta perintöveroa laskettaessa. Hallintaoikeustestamenttia käytetään usein esimerkiksi asuntoon. Lesken ei tarvitse maksaa perintöveroa hallintaoikeudesta ja omistajille tulee hallintaoikeuden pidätyksen vuoksi pienempi perintövero maksettavaksi.
- jakamalla omaisuutta useammalle perilliselle: Suomessa käytetään progressiivista perintöverotusta: mitä suurempi on yksittäisen henkilön saama perintö, sitä korkeampi on myös perintöveroprosentti. Jakamalla omaisuutta usealle perilliselle tasaisesti, vero voi jäädä matalammaksi. Tällöinkin tulee muistaa rintaperillisien lakiosaoikeus.
- antamalla verovapaita lahjoja elinaikana. Suomessa voi antaa verovapaan lahjan kolmen vuoden välein. Arvo tulee olla alle 5 000 euroa per lahjan saaja. Tämän avulla perittävän omaisuuden määrää voi helposti vähentää jo elinaikanaan, ja siten pienentää perintöveroa.
- tekemällä testamenttilahjoituksen. Testamenttilahjoituksella voidaan testamentata omaisuutta yleishyödylliselle yhteisölle. Sen ei tarvitse maksaa perintöveroa testamenttilahjoituksesta.
Testamentti saa lainvoiman perittävän kuoltua vasta sen jälkeen, kun perittävän lakimääräiset perilliset ovat saaneet tiedon testamentista ja hyväksyneet sen. Yleensä tämä tapahtuu perunkirjoituksen yhteydessä, joka pidetään kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta.
"Oikea aika testamentin tekemiseen voi olla juuri nyt. Testamenttia voidaan myös muuttaa myöhemmin", kertoo lakimies Piia Jeremejeff. Katso Jeremejeffin haastattelu Studio55.fi-lähetyksestä.