10 vinkkiä säästämiseen

Mitä jo Einstein tiesi säästämisestä? Se ja 9 muuta erinomaista säästövinkkiä, joiden avulla onnistut tavoitteissasi, löytyvät tästä jutusta.

Säästöpankin brändikuva
Mitkä ovat parhaat vinkit säästämiseen ja mihin varat kannattaisi sijoittaa?

1. Aloita jo säästäminen!

Jo Albert Einstein liputti korkoa korolle -efektin puolesta. Mitä aikaisemmin aloitat säästämisen, sitä enemmän korkoa säästöjesi tuotot ehtivät kerryttää. Kannattaa siis aloittaa säästäminen heti, vaikka pienellä summalla – pääasia, että säästät ja annat ajan tehdä tehtävänsä! Kun säästämistä ei lykkää turhaan, siitä tulee nopeasti luonnollinen osa elämää. Aloita heti ja varaa aika. 

2. Mihin minun kannattaa sijoittaa - pistä munat moneen koriin

Rahasto, säästövakuutus, asunto… Eri omaisuuslajien välillä on eroja. Riskien minimoimiseksi erilaisia sijoitustuotteita kannattaa yhdistellä rohkeasti. Myös maantieteellinen hajauttaminen kannattaa. Yhdistelmärahasto on helppo tapa hajauttaa omistuksia, mutta parhaiten itsellesi räätälöidyn lopputuloksen löydät keskustelemalla tavoitteistasi Säästöpankin asiantuntijan kanssa. 

3. Tee suunnitelma ja pysy siinä

Säästätkö ensi vuoden talvilomaa vai eläkepäiviä varten? Sijoituksen tavoite ja aikajänne vaikuttavat siihen, kuinka paljon riskiä kannattaa ottaa. Kun tavoite on selvillä, voit miettiä, kuinka paljon pystyt sijoittamaan säännöllisesti. Sopiva summa löytyy, kun käyt läpi tulot, menot ja tavoittelemasi elämäntyylin. Säästöpankin Oman talouden tuokio on loistava tapa kartoittaa omia tavoitteita ja mahdollisuuksia asiantuntijan kanssa. 

4. Säästäminen arjessa - käytä aikaa avuksesi

Säännöllinen kuukausisijoittaminen on järkevää, sillä se takaa ajallisen hajautuksen. Kun pistät säännöllisesti rahaa sivuun esimerkiksi rahastoon, vältät markkinoiden heilahtelusta riippuvat tappiot ja kerrytät tasaista tuottoa. 

5. Huomioi verotus sijoittamisessa

Pääomatulojen verotuksen suhteen pärjäät parilla peukalosäännöllä: Veroja tarvitsee maksaa vasta, kun nostat varoja ulos esimerkiksi rahastosta. Vero kohdistuu tuottoon – jos esimerkiksi tonnin sijoitus on noussut 1500 euroon, maksat veroa 500 euron osuudelta. Pääomatulojen veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 %, sitä ylittävältä osuudelta 34 %. 

Kannattaa myös muistaa tonnin sääntö: jos vuoden aikana myytyjen arvopaperien tai muun omaisuuden yhteenlasketut myyntihinnat ovat enintään 1 000 euroa, voitto on verovapaa riippumatta siitä, miten paljon voittoa sijoittaja on saanut. Tappiot sen sijaan voi hyödyntää – lunastuksessa syntyneen tappion saa vähentää verovuoden ja viiden seuraavan vuoden aikana syntyvistä luovutusvoitoista.

6. Punnitse käteistarpeesi ajoissa

Sijoituksen likviditeetti tarkoittaa sitä, kuinka helposti omaisuuslajin saa muutettua rahaksi: siinä missä sijoitusasunnon myynnissä saattaa kestää kuukausia, rahastosta nostetut varat ovat tilillä parissa päivässä. Valitse sopivan likvidi sijoituskohde tavoitteeseesi nähden, niin et joudu pinteeseen, jos yhtäkkiä tarvitsetkin käteistä.

7. Pidä pitkä pinna ja muista korkoa korolle

Säästämisen parhaat valtit ovat aika, säännöllisyys ja suunnitelmallisuus. Välillä säästäminen saattaa tuntua tylsältä, mutta pikavoittojen sijaan kannattaa tavoitella tasaista tuottoa – silloin saa nukkua yönsäkin rauhassa. 

8. Seuraa markkinoita

Talousuutiset, pörssikatsaukset ja Säästöpankin markkinakatsaukset ovat helppo tapa pysyä kärryillä markkinoiden muutoksista. Liikaa ei kuitenkaan tarvitse pingottaa tai hätiköidä – jos sijoitat Säästöpankin rahastoihin, salkkuasi hoitaa ammattilainen, joka seuraa markkinoita jatkuvasti ja tekee sijoituspäätökset kokemuksella puolestasi. 

9. Tunne itsesi

Onko järjestelmällisyys hyveesi vai pidätkö luovasta kaaoksesta? Oletko nopeatempoinen riskinottaja vai harkitsetko päätöksiäsi pitkään? Säästäminen ja sijoittaminen sopivat kaikenlaisille persoonille, mutta omaan käyttäytymiseen liittyvät säästämisen sudenkuopat on helpointa selättää, kun tunnet itsesi ja tapasi toimia. 

10. Älä panikoi

Kurssimuutoksia ei kannata pelätä liikaa, sillä vaihtelu on markkinoiden luonnollinen tila. Vaikka kurssit laskisivat, ei kannata pelästyä. Muista: tappio ei ole tappio ennen kuin sen lunastaa ulos. Lue lisää osakesijoittamisesta.

 

Tahdotko aloittaa vaurastumisen jo tänään? Ota yhteyttä ja kysy neuvoa.

Vinkit antoi sijoituspäällikkö Hanne Siira.

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista