Säästämisellä on yhteys onnellisuuteen – vinkit ja yllättävät totuudet
Säästäminen on aihe, josta puhutaan paljon – täyttäähän kansainvälinen säästäväisyyspäiväkin tänä vuonna 100 vuotta. Miksi säästäminen on tärkeää ja miksi sen pitäisi olla kiinteä osa arkea? Kerromme aiheesta yllättäviä totuuksia ja vinkkejä, miten jokainen voi tehdä säästämisestä helppoa.
Kansainvälinen säästäväisyyspäivä 100 vuotta
Perinteinen säästäväisyyspäivä sai alkunsa vuonna 1924 ja sen tavoitteena on siitä asti ollut edistää perheiden säästäväisyyttä. Säästäminen nähdään taloudellisen hyvinvoinnin kulmakivenä, joka kuuluu kaikille elämäntilanteesta riippumatta.
Säästämisellä ja (taloudellisella) hyvinvoinnilla tutkittu yhteys
Säästäminen on paitsi tärkeä väline taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseksi, se on myös keino parantaa pidemmän ajan kokonaisvaltaista hyvinvointia – säästöjen avulla meistä jokainen pystyy elämään vapaammin, suunnittelemaan omaa tulevaisuuttaan ja varautumaan eläkeaikaan. Kun jokaiseen investointiin ei tarvitse miettiä rahojen riittävyyttä, huoli vähenee.
Säästämisellä on myös selkeä yhteys onnellisuuteen, mistä kertoo Säästöpankkiryhmän vuosittainen Säästämisbarometri.
– Barometrissa toistuu vuosittain kysymys siitä, kuinka onnellisia vastaajat ovat. Ja mielenkiintoista kyllä, joka vuosi siellä voidaan havaita selkeä kytkös sen suhteen, että ihmiset, jotka säästävät, ovat myös onnellisempia. Kyseessä on varmasti monisyisempi asia, sillä nämä säästeliäät myös suunnittelevat omaa talouttaan paremmin – eli sitä kautta oma taloudenhallinta on paremmalla tolalla. Ylipäänsä mahdollisuus vaikuttaa omaan taloudelliseen tilanteeseen luo barometrin mukaan tyytyväisyyttä, avaa Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.
Tunne taloutesi – älä anna menojen olla musta laatikko
Säästämisen aloittaminen voi tuntua haastavalta. Ensin on hyvä olla perillä omasta taloudellisesta tilanteesta, sillä aloittaminen vaatii omien tulojen ja menojen tarkan läpikäynnin.
– Usein pankissa törmäämme siihen, että ihmiset tietävät tulonsa, mutta eivät ole ollenkaan tietoisia omista menoistaan. Menot saattavat olla vähän niin kuin musta laatikko – rahat vain katoavat jonnekin, hymyilee Mikkonen.
Omaa taloutta on tärkeää katsoa kokonaisuutena, jossa huomioidaan tulot, menot, varat ja velat. Samalla on hyvä etsiä itselle sopiva tapa tulojen ja menojen seurantaan. Apuna voi käyttää esimerkiksi Säästöpankki Mobiilista löytyvää budjetointiominaisuutta tai ladattavaa budjettilaskuria. Jo pari kuukautta tarkkailua auttaa olemaan viisaampi oman tilanteen suhteen.
Ennen säästämisen aloittamista on pankkitilille hyvä kerätä taloudellinen puskuri, noin parin kuukauden palkka, joka on helposti nostettavissa tarpeen tullen. Mikkosen mukaan sitä suurempia summia tilillä ei kannata makuuttaa pitkiä aikoja, sillä raha menettää ostovoimaansa. Aika on tässä kohtaa rahaa ja säästäjän paras ystävä.
Korkoa korolle -ilmiön vaikutus kasvaa ajan kuluessa
Korkoa korolle on trendikäs ilmiö, jota ei Mikkosen mukaan syyttä hehkuteta. Se tarkoittaa sitä, että kun rahaa säästetään sijoittamalla se johonkin rahastoon, se tuottaa ajan kuluessa voittoa alkuperäisen summan lisäksi. Toisin sanoen sijoituksen pääoma kasvaa vuosi vuodelta, ilman että säästäjän tarvitsee tehdä mitään.
– Yksinkertaisuudessaan korkoa korolle -ilmiö toimii niin, että jos laitat 100 euroa sijoituksiin, joista saat vuosittain 10 prosentin tuoton, omistat seuraavana vuonna 110 euroa. Kahden vuoden päästä omistamasi summa on 121 euroa, kolmen vuoden päästä 133 euroa, ja vuosittain tuoton määrä vain kasvaa. Vaikutus on epälineaarinen. Summa ei tunnu niin isolta heti, mutta se on hämmentävän noususuhdanteinen, kun puhutaan vuosikymmenistä.
Testaa korkoa korolle -laskuria
Toimivaa ilmiötä moni hyödyntää paitsi oman taloudellisen tilanteen edistämiseksi, myös perheelle. Tästä esimerkkinä on lapselle säästäminen.
– Jos esimerkiksi lapsilisiä on säästetty hajautettuihin rahastoihin joka vuosi, voi lapsella täysi-ikäisyyden koittaessa olla omaa varallisuutta jo mukava summa. Juuri aika onkin korkoa korolle -ilmiön taikasana, eli ilmiön vaikutuksen ymmärtää vasta pidemmällä aikavälillä, kun summan kasvu alkaa kiihtyä, Mikkonen avaa.
Rahastot sopivat etenkin niille, jotka eivät halua seurata markkinoita aktiivisesti. Rahastojen hyvänä puolena on myös se, että ne ovat erittäin hajautettuja ja siten turvallisempia kuin yksittäiset osakkeet, Mikkonen kertoo.
Vinkit säästämisen aloittamiseen
- Tee päätös säästämisestä ja aktivoidu sen suhteen. Konkreettinen säästötavoite voi toimia motivaattorina!
- Aloita oman tilanteen kartoituksesta eli budjetoinnista.
- Ota säästäminen osaksi kuukausibudjettia ja tee siitä automatisoitua.
- Monipuolista säästämisesi – eli älä laita kaikkia munia samaan koriin, vaan hajauta.
- Älä stressaannu, vaikka markkinoissa onkin aaltoliikettä. Kuukausisäästämisen mahdollistama aikahajautus tasaa siis riskiä pitkällä aikavälillä.
Tutustu vaihtoehtoihin ja aloita säästäminen
Muista, että ulkopuolisen näkökulma omaan talouteen saattaa auttaa näkemään omat mahdollisuudet silloin, kun tuntuu, ettei niitä ole. Varaa aika pankin asiantuntijalle.