Funderar du på att köpa eller renovera en sommarstuga?

När du överväger att köpa ett fritidshus eller en stuga, överväg då inte bara försäljningspriset utan också alla andra utgifter som kräver budgetering. När beräkningen och åtagandet av en månadsbudget är gjort i förväg, blir det också lättare att njuta av boendet på stugan. Du kan ansöka om fritidsbostadslån på nätet, precis på samma sätt som bostadslån, och lånelöftet bör sökas i god tid.

Sparbankens varumärke bild.

Det finns mer än en halv miljon sommarstugor i Finland, och för många är stugan numera som ett andra hem där man vill ha samma bekvämligheter som i stan. I början av året 2023 var det genomsnittliga priset på ett semesterhus 128 000 euro. Utöver stugans inköpspris är det dock värt att ta hänsyn till vilka andra kostnader som ingår i boende på stugan och hur de ska finansieras. Underhållskostnader bör beaktas i budgeteringen under hela året.

Om du drömmer om att köpa eller bygga en stuga, börja med att fylla i en låneansökan. När du har fått lånelöftet kan du göra ett erbjudande så snart du hittar din favorit bland alla fritidshus.

Att ansöka om ett stuglån är enkelt på nätet

Ett fritidsbostadslån är jämförbart med ett bostadslån, och lånet säkras av objektet som ska köpas. Det finns flera olika återbetalningsalternativ för fritidsbostadslånet, vilket gör lånet flexibelt i vardagen. Referensräntan och marginalen för lånet utgör den totala räntan för lånet. När du lägger till de kostnader som är förknippade med debitering av lånet, får du den totala kostnaden för ditt fritidsbostadslån. Innan du ansöker om ett fritidsbostadslån kan du också använda låneräknaren för att testa hur mycket den månatliga avbetalningen av lånet kommer att stiga när räntorna stiger eller lånetiden ändras.

Ett fritidsbostadslån kräver vanligtvis mer säkerhet eller egna pengar än ett bostadslån. Lånebeloppet påverkas av lånetaket, det vill säga den lagstadgade andel som banken kan finansiera och belåningsvärdet för stugan som ska köpas. En bra tumregel är att ca 40 procent av köpeskillingen ska finansieras med egna besparingar eller annan säkerhet. Till exempel kan dina andra fastigheter användas som säkerhet.

Beakta även kostnader för boende på stugan

Många undrar om de har råd att köpa en stuga när bränsle- och energipriserna stiger. Att bo på stugan medför inte bara låneamorteringar, och därför är det värt att fundera på om längden på resan till stugan är rimlig, vad det kostar att upprätthålla grundvärmen och vilka andra kostnader som bör beaktas i anknytning till stugan – nu eller i framtiden.

En uppskattning av stugans underhållskostnader, större bränslekostnader samt anskaffningar till sommarstugan ska ingå i budgeten. Kommer du att ha renoveringsbehov under de kommande fem åren? Precis som en permanent bostad ska ett fritidshus underhållas och repareras så att både stugans bekvämlighet och fastighetens värde bevaras. Intervallet mellan större renoveringsbehov kommer också att förlängas och reparationskostnaderna kommer att delas upp i mindre belopp under en längre tid.

Om du planerar att renovera stugan eller bygga en borrbrunn, ska du ansöka om ett renoveringslån för det ändamålet. Att bygga till exempel en borrbrunn kostar ungefär 10 000 euro och elanslutningen kostar 5 000–10 000 euro, beroende på stugans läge och byggnaderna på tomten. Under de senaste åren har även solpanelers popularitet ökat, vilket också lätt kostar 6 000–10 000 euro, men sparar energikostnader.

Gällande mindre yt- och gårdsrenoveringar kan du också dra nytta av konsument- eller kortkrediter. Som bostadslåntagare kan du ansöka om en konsumtionskredit utan säkerhet. Läs mer.

Tips för dig som överväger att köpa stuga:

  1. Fundera i lugn och ro över hur mycket tid du kan spendera på stugan och om du endast vistas på stugan under sommarsäsongen eller om fastigheten också ska klara av vinterboende.
  2. Är du beredd att spendera tid och pengar på att köra eller ska stugan hellre ligga på kortare avstånd, dit du även kan åka på vardagskvällar.
  3. Låt inte sommarvärmen fördunkla ditt omdöme – gör en konditionskontroll tillsammans med ett proffs för att undvika överraskningar.
  4. Ta reda på från gravationsbeviset om till exempel privata vägar medför underhållskostnader som borde beaktas i budgeten.
  5. När du köper en fastighet som kräver renovering är det också en god idé att ta reda på rätten att bygga om du tänker utöka bostadens areal.
  6.  Att köpa en stuga är säkrare och smidigare då du använder en sakkunnig fastighetsmäklare.

Letar du fortfarande efter en stuga?

Sb-Hem är en fastighetsförmedlingskedja som ingår i Sparbanksgruppen och har kontor över hela Finland. Lokala fastighetsmäklare är experter inom sitt område och hjälper dig att hitta din egen sommarstuga, till exempel som en köporder, om en lämplig fastighet ännu inte är tillgänglig för försäljning. Kontakta en mäklare i ditt område för att boka en visning på plats eller på distans!

Läs även Sb-Hems artikel med tips: Vilken typ av stugor och fritidshus säljer just nu? (2023)

Kategorier
Hem bostad och vardag
Fyll i en låneansökan för köp av stuga Läs mer och ansök om renoveringslån

Intressant just nu