Hur kan man ekonomiskt förbereda sig inför framtidens arbetsliv?

Man har redan under några år talat om en brytningstid i arbetslivet. Vad innebär detta i verkligheten och hur kan man förbereda sig inför detta? Lyssna på podcasten Rahasta kiinni.

expeterna

Man har redan länge talat om en brytningstid i arbetslivet. Coronaviruspandemin har påverkat många människors liv och bland annat satt fart på distansarbetskulturen, men hur kommer arbetslivet att se ut i framtiden? Och hur kan man ekonomiskt förbereda sig inför detta?

Detta diskuterar uppfinnaren, framtidsforskaren och författaren Perttu Pölönen och Sparbankens chefsekonom Henna Mikkonen i Sparbankens egen podcast Rahasta kiinni.

Titlar kan psykiskt vara mycket begränsande

Perttu Pölönen är en visionär på lite över tjugo år som har valts till en av de 35 mest lovande innovatörerna i Europa. Enligt Pölönen skulle det vara bra att i framtiden undanröja gränserna mellan titlar.

– Idag är det värdefullt att man vågar göra olika saker och inte låser sig bakom en titel. Det faktum att du har en examen berättar inte hela sanningen om vem du är, säger Pölönen fundersamt.

I stället är det bra att vara på drift. Pölönen uppmuntrar människor att modigt prova på sådant man är intresserad av.

Ett företagarbetonat arbete kan bli vanligare

Sparbankens chefsekonom Henna Mikkonen tror att ett företagarbetonat arbete kan bli allt vanligare i framtiden. Det skulle innebära att människorna utan regelbundna löneinkomster skulle vara tvungna att förbereda sig ekonomiskt på annat sätt.

– Jag känner en vag oro över att enligt den Sparbarometer som Sparbanken har låtit göra planerar 70 procent av finländarna inte överhuvudtaget sin ekonomi eller endast för ett år framöver, berättar Mikkonen.

Enligt Mikkonen känner många till hur mycket de tjänar, men inte hur mycket pengar de i verkligheten använder.

– Det lönar sig att ta sig tid för att planera ekonomin, säger Mikkonen.

Vad annat för framtidens arbetsliv med sig? Och hur lönar det sig att ordna den egna ekonomin? Lyssna på hela avsnittet i podcasten här (på finska). Du kan också lyssna på alla avsnitt av podcasten Rahasta kiinni här.

Behöver du hjälp med att ordna din ekonomi? Vi hjälper dig, boka tid.

Kategorier
Hem bostad och vardag

Intressant just nu