Jo päivän poissaolo markkinoilta voi tulla kalliiksi sijoituksillesi

”Arkielämässä poissaolon hinta on yleensä helposti laskettavissa etukäteen, olet sitten palkansaaja tai yrittäjä. Päiväntuotot ovat keskimäärin samanlaisia. Sijoitusmaailmassa vallitsevat kuitenkin aivan toisenlaiset lait. Suuremmat sijoitustuotot ja sijoitustappiot tulevat yllättävän pieneltä ajanjaksolta, muutamasta päivästä”, kirjoittaa salkunhoitaja Evgeny Artemenkov salkunhoitajien toukokuun blogikirjoituksessaan.

Evgeny Artemenkov

Miksi jokaisella päivällä on väliä sijoittamisessa?

Alla olevassa taulukossa on koostettuna osakesijoitusten ja lainasijoitusten tuotot omaisuusluokittain 10 viime vuoden ajalta, vuosilta 2009–2018. Ylimmällä rivillä näkyvät tuotot kokonaistoteumana. Sen alla on esitetty, millaiselta sijoitusten tuottojen tilanne näyttäisi, jos 10 vuoden sijoitusajasta poistetaan tuotoiltaan aina vuoden paras ja huonoin päivä, tai toinen niistä. Taulukko herättää varmasti monenlaisia ajatuksia. 

10 vuoden sijoitusten vuotuiset tuotot 

   EUR IG - lainat EUR valtionlainat EUR High Yield -lainat Eurooppalaiset osakkeet Suomalaiset osakkeet
Tuotto, huomioitu vuoden kaikki päivät  5,0 %  3,6 % 12,7 % 8,8 % 9,6 %
Tuotto, ilman vuoden parasta päivää 4,5 %  3,2 % 11,6 % 5,1 % 5,2 %
Tuotto ilman vuoden huonointa päivää 5,6 %  4,1 % 14,0 % 13,0 % 14,6 %
Tuotto ilman vuoden parasta ja huonointa päivää  5,1 % 3,7 % 12,9 % 9,2 % 10,0 %

Lähde: Bloomberg, Sp-Rahastoyhtiö Oy

Pidemmällä aikavälillä sijoittaminen kannattaa 

Taulukosta näet, että edelliset 10 vuotta ovat olleet poikkeuksellisen hyvät sijoitusmarkkinoilla. Kaikki omaisuusluokat ovat tuottaneet mainiosti. Hyvät tuotot selittyvät osittain sillä, että vuoden 2009 finanssikriisin jälkeen on ollut todella hyvä hetki säästämisen aloittamiseen. Pääsyynä on kuitenkin se, että pidemmällä aikavälillä markkinat palkitsevat sijoittajia kohtuullisella tuotolla.

Vinkki: Pääset eri omaisuusluokkiin kiinni helpoiten rahastojen kautta. Kun ostat esimerkiksi osakerahastoa, pääset pienelläkin summalla mukaan osakemarkkinoihin sijoittamiseen. Samalla saat valmiiksi usean yrityksen osakkeisiin hajautetun ja aktiivisesti hoidetun sijoituskohteen.  

Lyhyt poissaolo markkinoilta on kuin lakkauttaisi vakuutuksen päiväksi

Näyttäisivätkö sijoitusten tuotot erilaiselta, jos sijoituksensa päättää ottaa päiväksi pois markkinoilta ja jatkaa sitten vanhasta tilanteesta? Todennäköisesti sillä ei ole väliä – tai sitten sillä voi olla todella paljon väliä. 

Taulukosta käy selväksi, että vuosien parhaiden ja huonoimpien päivien merkitys sijoituksien kokonaistuotossa on suuri. Ja vaikutus on sitä suurempi, mitä riskillisempi ja heiluvampi omaisuuslaji on kyseessä. Esimerkiksi suomalaisten osakkeiden 10-vuoden vuotuinen tuotto melkein puolittuisi ilman vuosien kymmentä parasta päivää. Toisaalta, jos onnistuisi välttämään 10 vuoden 10 huonointa päivää suomalaisten osakkeiden vuotuinen tuotto nousisi vuodessa peräti 5 %:lla.

Jos olet poissa yhden päivän vuodessa sijoitusmarkkinoilta, se ei todennäköisesti osu vuoden parhaalle eikä huonoimmalle päivälle. Tällöin sijoitusmarkkinoilta poissaolon merkitys jää todella pieniksi.  Toisaalta, mikäli valittu päivä sattuu olemaan vuoden paras tai huonoin päivä, poissaololla on todella paljon merkitystä.

Tässä suhteessa sijoitukset toimivat samaan tapaan kuin vakuutus: jos päätät lakkauttaa vakuutuksesi yhdeksi päiväksi, sillä ei todennäköisesti ole mitään merkitystä. Mutta entä jos vahinko sattuu juuri siinä päivänä ja maksettavaksesi tulee iso lasku? Vaikka vakuutus tuntuu joskus turhalta, sen ottaminen on tärkeää juuri näiden päivien varalta. 

Mutta kannattaisiko sittenkin yrittää välttää sijoitusmarkkinoiden huonoja päiviä?

Jos lisätään kauppakäyntikustannukset mukaan, huonojen päivien metsästäminen näyttää aika turhalta jossain omaisuusluokissa, esimerkiksi valtiolainoissa ja yrityslainoissa. Vaikka onnistuisit välttämään kaikki 10 vuoden 10 huonointa päivää, tuotto on parempi, mutta ei merkittävästi. Osakkeet ovat ehkä ainoa omaisuuslaji, jossa huonojen päivien metsästäminen kannattaa, edes teoreettisesti, kauppakäyntikustannuksien jälkeen.

Niiden huonoimpien päivien välttäminen on todella haastava tehtävä. Vuodessa on noin 250 kauppakäyntipäivää ja juuri sen yhden, sijoitusmarkkinoiden huonoimman päivän löytäminen on jo kertaalleen vaikeaa. Todennäköisyys, että valitsisi päivät oikein 10 vuotta peräkkäin on pienempi kuin Eurojackpotin täysosuma. Puhumatta sitä, että ajattelisi asiaa kymmenen vuoden ajan joka päivä ja miettisi, onko juuri se seuraava päivä, milloin kannattaisi ottaa sijoituksensa pois sijoitusmarkkinoilta. Entä jos käykin niin, että poissaolopäivä on sijoitusten kannalta vuoden paras päivä? Hintalapusta voi tulla merkittävä menetetyn tuoton muodossa.  

Blogikirjoitukseni loppuun oma suositukseni: yksi, vallan toimiva vaihtoehto on hyväksyä markkinoiden epävarmuutta, nauttia pidemmän aikavälin tuotosta ja keskittyä elämän muihin puoliin. Anna ajan tehdä työ puolestasi.  

 

Evgeny Artemenkov

 

Evgeny Artemenkov toimii salkunhoitajana Sp-Rahastoyhtiö Oy:ssä, joka on osa Säästöpankkiryhmää. Tämän kirjoituksen näkemykset ovat kirjoittajan omia henkilökohtaisiä näkemyksiä, eivätkä välttämättä vastaa Säästöpankki-rahastoja hallinnoivan Sp-Rahastoyhtiön sijoitusnäkemystä.

Kirjoituksen sisältöä ei pidä ymmärtää sijoitussuosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi. Mikään tässä kirjoituksessa esitetty ei ole sitova tarjous ostaa tai myydä sijoitusrahasto-osuuksia tai muita arvopapereita eikä kehotus ryhtyä muuhun sijoitustoimintaan. Sijoittaja tekee jokaisen sijoituspäätöksensä itsenäisesti ja omalla vastuullaan.

 

Tutustu myös aikaisempiin salkunhoitajien blogeihin:

Aktiivinen vai passiivinen sijoittaminen? Vai sittenkin sekä että?

Haastava alkuvuosi korkosijoittajalle – jälleen kerran

Megatrendit sijoittamisessa – näin torjut ilmastonmuutosta

Sijoitusmarkkinat 2018 – kokonaisuuden analyysiä ja miltä vuosi 2019 näyttää?
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista