Markkinastrategin nostot markkinoilta

Kalle Ainala.

Sijoittaminen on pitkän matkan laji ja vaatii kärsivällisyyttä 

Kuten jo maaliskuun alussa kirjoitimme, osakemarkkinoiden luonteeseen kuuluu ajoittainen voimakaskin heilahtelu. Kriisit eivät maailmasta lopu, mutta syyt kylläkin vaihtelevat. Sijoittaminen on pitkän matkan laji, jossa kärsivällisyys palkitaan. Maailmanpolitiikan ja sijoitusmarkkinoiden myllerryksen keskellä on tärkeää pitää omasta sijoitussuunnitelmasta kiinni. Oman riskiprofiilin tunnistamisessa ja oikean sijoituskohteen valinnassa auttavat Säästöpankin sijoitusneuvojat ja -pankkiirit. 

Yhdysvaltain tullit ravistelee markkinoita 

Jo hetken odotettu ”vapautuksen päivä” on nyt takana. Keskiviikkona 2.4. julkistetut Yhdysvaltain vastavuoroisuustullit sisältävät 10 %:n universaalin tullimaksun kaikille maille, sekä korotetut tullimaksut maille, joiden kanssa USA:lla on kauppataseen alijäämä. Euroalueelle määrättiin 20 %:n tullimaksu, Japanille 24 % ja Kiinalle 34 %, joka nostaa Kiinan tuontitullin 54 %:iin. Tullit astuvat voimaan huhtikuun 5. ja 9. päivänä, ja ne nostavat USA:n efektiivisen tullimaksuprosentin hieman yli 23 prosenttiin. Kiina on jo ehtinyt vastaamaan nostamalla USA:n tulleja vastaavalla määrällä. 

USA:n talouskasvunäkymät ovat heikentyneet alkuvuoden aikana. Vaikka reaalitalouden nykytilasta kertovat tilastot ovat säilyneet vahvoina, ovat kuluttajaluottamuskyselyt sekä teollisuuden tulevia tilauskantoja ennakoivat indikaattorit heikentyneet. Nyt julkistettujen tullimaksujen odotetaan pidemmällä aikavälillä supistavan USA:n fiskaalivajetta, mutta lyhyemmällä aikavälillä hidastavan USA:n kokonaistuotantoa 1–1,5 % ja kohottavan henkilökohtaisia kulutusmenoja 1–1,5 %. Inflaation noususta seuraavan ostovoiman heikentymisen odotetaan vaikuttavan jo vuoden toisella ja kolmannella neljänneksellä. 

USA:n talouskasvuennusteita on laskettu kuluvan vuoden aikana jo hieman, ja kauppasodan päästessä kunnolla käyntiin, ennusteita todennäköisesti lasketaan lisää. Yritystulosten kasvuennuste vuodelle 2025 oli tammikuussa 13–14 %. Tuloskasvuennusteita on laskettu epävarmuuden lisääntyessä, mutta analyytikoiden konsensusennusteet ovat edelleen 9–10 %. Mikäli USA:n talous vaipuu taantumaan, saattavat odotukset olla edelleen liian korkealla. Avainasemassa on nyt se, että yrittääkö USA:n hallinto löytää tyylikkään ulospääsyn vai lisääkö se panoksia kauppasodassa.

Laskimme osakesijoitukset taktiseen alipainoon allokaatiostrategioissa 3.4.2025

Heikentyneen riskiympäristön vuoksi vähensimme osakesijoitusten osuutta, ja laskimme osakkeet alipainoon suhteessa korkosijoituksiin. Osakemyynnit kohdistuivat pääosin USA:n osakemarkkinoille, ja strategian mukaan myös Eurooppaan ja Japaniin. Epävarmassa ympäristössä jenillä on taipumus vahvistua muita päävaluuttoja vastaan, mikä heikentää vahvasti vientivetoisen talouden kasvunäkymiä. Allokaatiomuutoksen jälkeen osakkeiden maantieteellisessä allokaatiossa alipainotamme USA:n ja Japanin osakemarkkinoita, ja vastaavasti eurooppalaiset ja kehittyvien maiden osakkeet säilyvät suhteellisessa ylipainossa.

Osakemyynneistä kertyneet varat ohjasimme eurooppalaisiin valtionlainoihin. Vaikka euroalueen velkakirjojen näkymät ovat haasteelliset EU:n ja Saksan lisävelkaantumisen valossa, ovat ne heikentyneessä kasvuympäristössä ja epävarmuuden vallitessa hyvä turvasatama allokaatiostrategioissa.

 

Kalle Ainala
markkinastrategi, Sp-Rahastoyhtiö Oy

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista