Asuntomessut on asuntorakentamiseen ja -sisustamiseen keskittyvä vuosittainen tapahtuma, jonka järjestää Suomen Asuntomessut vaihtuvan isäntäkunnan kanssa. Asuntomessujen tavoitteena on parantaa asumisen laatua ja asumistietoutta Suomessa. Ensimmäiset Asuntomessut järjestettiin Tuusulassa vuonna 1970. Suomen Asuntomessut vastaa markkinoinnista ja yleisöpalveluista, isäntäkunta kaavoituksesta ja kunnallistekniikasta ja rakennuttajat kohteiden toteutuksesta, rahoituksesta ja esittelystä. Vuosittain asuntomessuilla käy noin 115 000 – 260 000 henkeä.
Mikkelissä vesistö tärkeässä asemassa
Vuoden 2017 Asuntomessut järjestettiin Mikkelissä. Alue sijaitsee ainoastaan kolme kilometriä kaupungin keskustasta. Asuinalueen rakentamisen lähtökohtana oli Saimaan vesistön hyödyntäminen sekä alueen tarjoamien luontoarvojen ja ympärivuotisten liikuntamahdollisuuksien sitominen toimivaksi kokonaisuudeksi. Messuvieraita kävi yli 130.000. Seuraavat messut järjestetään vuonna 2018 Porissa.
Kajaanissa yhdistyi luonnon läheisyys ja keskustan palvelut
Kajaanissa messut järjestettiin vuonna 2001. Asuntomessualue Onnela toteutettiin entiselle leirintäalueelle Kajaanin joen viereen. Alue on lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta ja sinne rakennetuista asunnoista 37 oli avoinna yleisölle. Teemoina olivat tuolloin ekologinen kestävyys ja puurakentaminen sekä koti kaiken ikää ja senioriasumisen malleja. Myös saunarakentaminen oli esittelyteemana. Kajaanissa kävijöitä oli yli 154.000.
Asuntomessut huipensivat Kajaanin 350 juhlavuotta mitä parhaimmalla tavalla. Kaupunki oli täpötäynnä matkailijoita koko kesän ajan ja katukuva oli ehostettu hienoon kuntoon juhlien kunniaksi. Kaupungin yleisilme parani huomattavasti niin uuden asuinalueen kuin Kajaanin joen rantamaiseman kunnostuksen ansiosta.
Asuntomessuja kannattaa hakea hyvissä ajoin
Asuntomessuja on järjestetty samoilla paikkakunnilla useammin kuin yhden kerran. Kahdet messut on ollut mm. Oulussa, Kuopiossa ja Kokkolassa. Myös Kajaanin olisi mahdollista hakea messuja toistamiseen. Tällä hetkellä messuja on sovittu vuoteen 2021 saakka. Jos Kajaanissa päädyttäisiin uusien messujen hakemiseen, niin siinä tapauksessa asiaa kannattaisi viedä eteenpäin pikimmiten. Yksi mahdollinen vuosi messujen järjestämiselle olisi 2026, jolloin kaupunki täyttää 375 vuotta. Kannattaako asiaa nostaa esille jo vuonna 2017, yhdeksän vuotta ennen suunniteltua messuvuotta? Kyllä kannattaa. On otettava huomioon, että messut varataan jo monta vuotta etukäteen ja messualueen valintaan ja kaavoitukseen kuluu aikaa useita vuosia. Kun kaavoitukset ovat valmiita, niin vasta sen jälkeen alkaa varsinainen alueen yksityiskohtainen suunnittelu ja rakentaminen. Yhdeksän vuotta ei ole ollenkaan liian pitkä aika.
Asuntomessut kehittävät kaupunkia
Asuntomessuilla olisi monta myönteistä vaikutusta Kajaanille. Tärkein olisi se, että se tukisi monella tavoin kaupungin elinvoiman ja kasvustrategian toteuttamista. Se antaisi uskoa tulevaisuuteen, lisäisi paikkakunnan vetovoimaa ja laittaisi liikkeelle monta muuta hanketta. Kaupunki voisikin tehdä pitkä – aikaisen investointisuunnitelman, jossa olisi jaksotettu usealle vuodelle erilaisia hankkeita. Yksi tällainen voisi olla esimerkiksi uuden sillan rakentaminen Kajaanin joen yli. Muitakin hyviä hankkeita tulisi varmasti esille vuosien aikana. Lisäksi kaupungissa lähtisi useita muitakin yksityisen puolen investointeja liikkeelle. Onhan esimerkiksi asuntorakentaminen ollut alamaissa jo usean vuoden ajan ja siellä on varmasti patoutunutta kysyntää.
Messuista on taloudellista hyötyä
Seinäjoella järjestettiin Asuntomessut vuonna 2016. Kävijöitä oli yli 130.000. Kaupunki on arvioinut saaneensa messujen ansiosta matkailutuloa n. 9,2 miljoonaa euroa. Jos Kajaanissa järjestettäisiin asuntomessut, niin olisi realistista ajatella kävijämäärän olevan samaa luokkaa kuin Seinäjoella. Tällöin matkailutulokin voisi olla saman suuruinen ja sen myötä työllistyisi useita satoja henkilöitä kesän aikana. Erilaisten verotulojen voisi arvioida olevan kaupungille helposti 10-15%, eli jopa yli miljoona euroa.
Jos messuasuntoja rakennettaisiin esimerkiksi 40 ja niiden keskihinta olisi 350.000 euroa, niin kokonaisuutena niiden arvo olisi 14 miljoonaa euroa. Rakentamisessa miljoona euroa arvioidaan työllistävän suoraan ja välillisesti yhteensä 15 henkilöä eli rakennettavien asuntojen työllistävä kokonaisvaikutus olisi yli 200 henkilöä vuositasolla. Nämäkin työpaikat lisäisivät kaupungin verotuloja.
Kajaanilla on tällä hetkellä hyvät tulevaisuuden näkymät: kaupungin talous on kunnossa, kaupunkilaisilla on erinomaiset palvelut ja työllisyys on suurten teollisten työnantajien ansiosta kääntynyt pysyvälle kasvu-uralle. Asuntomessujen hakeminen lisäisi entisestään tätä positiivista kehitystä ja uskoa tulevaisuuteen.
Matti Mentilä konttorinjohtaja, Säästöpankki Optia Kajaani