Elämäsi tärkeimmät asiakirjat kuntoon – tänään on parempi hetki kuin huomenna

Säästöpankin brändikuva

Aika rientää. Tuntuuko siltä, että lapset olivat vielä äsken pieniä ja peilistä katsoi takaisin nuori ihminen? Hiekka valuu tiimalasissa joskus liiankin nopeasti ja päivät vierivät hujauksessa eteenpäin. Saatamme huomata, että taas on eletty yksi vuosi elämästä. Näinhän se menee.

Toiset haluavat olla ikuisesti nuoria, toisista taas ikääntyminen on ihanaa ja he arvostavat elettyä ja koettua elämää ja sitä, missä ovat nyt. Niin tai näin – oletko miettinyt, mitkä asiakirjat ovat tärkeitä elämääsi varten tai miten voit vaikuttaa asioihin sittenkin, kun sinusta aika jättää?

Ikä ja arjen muutokset pysäyttävät miettimään

Ikä on yksi merkittävimmistä tekijöistä, jolla on vaikutusta asiakirjojen laatimisen ajankohtaan. Keski-ikä on yleisin ikä tehdä testamentti. Mitä keski-iässä tapahtuu? Miksi keski-ikäistymisen korvilla päädytään yleisimmin tekemään testamenttia? Voisi sanoa, että keski-ikään mennessä moni on nähnyt ja kokenut elämää sen verran paljon, että hän ymmärtää paremmin ne elämän realiteetit, joita me kaikki tulemme kohtaamaan. Yksi isoimpia elämänmuutoksia on kenties se, kun lapset lähtevät kotoa ja jäädään kaksin. Ympärillä on monesti ison talon seinät, jotka ovat pitäneet aikoinaan sisällään paljon naurua, hälinää ja lasten lelujen kolinaa. Sitten tuleekin päivä, että nämä äänet loppuvat. Tämä aiheuttaa tietynlaisen murroksen elämässä. Se kenties pysäyttää hetkeksi miettimään, mitä olemme elämässämme tehneet ja mitä vielä tulemme tekemään. Minulle on kerrottu, että kun täyttää 50-vuotta, tajuaa, että ei ehkä elä enää toista viittäkymmentä vuotta.

Toki elämässä tapahtuu paljon muitakin muutoksia: mennään naimisiin, ostetaan yhteistä omaisuutta, läheinen sairastuu, itselle tapahtuu jotain vakavaa, saman ikäinen ystävä kuolee eli jotain siis sellaista, mikä vaikuttaa isossa mittakaavassa elämäämme niin hyvässä kuin pahassa. Tällöin on yleensä hetki miettiä, mitä asiakirjoja tarvitaan elämää varten, jotta riidoilta ja epäoikeudenmukaisuuksilta vältyttäisiin ja toisaalta ennen muuta myös sen vuoksi, että oma tahto toteutuu.

”En minä vielä huomenna meinaa kuolla”

Joidenkin arvioiden mukaan vain 10 % suomalaisista on tehnyt testamentin. Se on liian vähän siihen nähden, että voimme vaikuttaa tärkeällä asiakirjalla moniin asioihin, esimerkiksi perintöverotukseen. Testamentteja ei kuitenkaan rekisteröidä mihinkään, joten tutkimuksien tekeminen testamenttien määrien osalta on vaikeaa.

Valtiolle omaisuutta menee vuosittain useita miljoonia euroja perintönä. Usein tuleekin mietittyä, onko tämä ollut henkilön tahto. Vai onko perimmäinen syy ihan joku muu? Itse epäilen eniten sitä, että kuolemaan ei ole osattu varautua tai sitten on yksinkertaisesti vain siirretty epämiellyttävää ajatusta. Ajatellaan siis, että ”en minä vielä tarvitse testamenttia, koska en ole vielä niin iäkäs” tai ”en minä vielä huomenna meinaa kuolla”. Yli puolet ihmisistä ei ole edes ajatellut koko asiaa ja osa meistä on ajatellut, että ”olen vielä liian nuori tekemään testamentin”.

Itse olen ajatellut, että mitä varhaisemmassa vaiheessa asiakirjat hoitaa kuntoon, sen parempi. Sitten voi nauttia elämästä täysin rinnoin eikä tarvitse olla huolissaan siitä, mitä huominen tuo tullessaan.

On ryhdyttävä tahtomaan ja tekemään

Elämäsi tärkeimmät asiakirjat ovat ehdottomasti avioehto, edunvalvontavaltakirja, testamentti sekä hoitotahto. Pyydä apua asiakirjojen laadintaan asiantuntijalta. Älä menetä yöuniasi sen vuoksi, että mietit, oletko tehnyt itse asiakirjasi oikein. Se ei kannata. Minä lakimiehenä tarjoan mielelläni auttavan käteni sinulle.

Näin saat minuun yhteyden:
Nooa Säästöpankki – mukana asiakkaiden eri elämänvaiheissa
Hyvä testamentti – lakiasiantuntija vastaa

 

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Hyvä Ikä -blogissa 1.10.2018.

 

Julkaistu
Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista