Tällä keinolla tiedät, minne varasi kuukaudessa kuluvat
Numerot kertovat rehellisesti sen, minne raha kuukaudessa kuluu. Sen vuoksi oman talouden tarkkailua voi kehittää budjetoimalla, ja täten kehittyä taitavammaksi rahan käyttäjäksi. Budjetointilaskelmasta voi nähdä suoraan, minne raha kuukaudessa kuluu. Tällöin omaan rahakäyttäytymiseen on helpompi tehdä muutoksia.
Budjetoinnissa listataan ylös kuukauden tulot ja menot. Tämän jälkeen pystymme laskemaan onko talous yli- vai alijäämäinen. Jääkö rahaa menojen jälkeen yli vai tuleeko rahaa lainattua säästötileiltä tai jostain muualta? Jokainen kuukausi on budjettilaskelman osalta erilainen, sillä kulutus vaihtelee kuukausittain.
Kun omat menot on listattu ylös, on hyvä tarkkailla kuluja läpi, ja karsia sieltä turhia menoeriä. Kuluja saattaa helposti muodostua esimerkiksi erinäisistä kuukausimaksuista tai palveluista, jolle oikeasti ei ole tarvetta.
Budjetoinnissa voi luoda erilaisia rahallisia tavoitteita. Voit halutessasi haastaa itseäsi asettamalla budjettitavoitteita esimerkiksi “Kuukauden ruokabudjetti 300 euroa” tai “Rahaa vaatteisiin kuukaudessa maksimissaan 30 euroa”.
Budjetoinnin ja oman rahan kulutuksen seuraamista ei kuitenkaan tarvitse pitää stressaavana, vaan siitä voi tehdä itselleen kehittävän, kuukausittaisen tavan. Vaikka turhia kuluja pyritään karsimaan, on hyvä muistaa, että rahaa kuuluu ja pitääkin käyttää myös mukaaan tekemiseen!
Säästöpankilla on oma budjettilaskuri, jota voi hyödyntää oman talouden hallinnassa. Budjettilaskurin pääset lataamaan täältä.
- Julkaistu