Siirtäisinkö omaisuuteni lapsilleni myymällä, lahjana vai perintönä? Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Lakinaisen blogin kirjoittajat.

Omaisuutta voi siirtää lapsilleen lähinnä kolmella eri tavalla. Elinaikanaan omaisuutta voi siirtää joko myymällä käypään hintaan tai alennuksella taikka lahjoittamalla ennakkoperintönä tai tavallisena lahjana. Kolmas vaihtoehto on antaa omaisuuden siirtyä aikanaan perintönä. Jokaiseen tapaan siirtää omaisuutta liittyy omat sääntönsä ja jokaisesta syntyy erilaisia veroja ja maksuja.

Mitä eroa on lahjalla ja ennakkoperinnöllä?

Ennakkoperintö on lahjanantajan elinaikanaan antama lahja, joka huomioidaan lahjanantajan jälkeen tehtävässä perinnönjaossa. Ennakkoperinnön saanut saa perinnönjaossa vähemmän omaisuutta kuin muut, koska on saanut omaisuutta jo ennakkoon perinnönjättäjän eläessä. Sekä lahjaa että ennakkoperintöä verotetaan lahjaverolla ja molempiin pätevät lahjaverotuksen säännöt, joita pohdittiin edellisessä blogikirjoituksessamme. Ennakkoperinnön arvo lisätään kuolinpesän omaisuuteen ja siitä maksetaan perintöveroa, mutta aiemmin maksettu lahjavero vähennetään maksuun tulevasta perintöverosta.

Milloin lahja on ennakkoperintöä?

Lähtökohtaisesti lahjanantaja päättää itse onko lahja ennakkoperintöä vai ei. Jos lahjanantaja antaa lahjan vain yhdelle lapsistaan, katsotaan lahja kuitenkin yleensä ennakkoperinnöksi, ellei esimerkiksi lahjakirjassa ole toisin määrätty. Jos taas lahjanantaja menehtyy kolmen vuoden sisällä lahjan antamisesta, otetaan lahja joka tapauksessa huomioon perintöverotuksessa. Tällöin lahjan arvo lisätään lahjansaajan perintöosuuteen ja perintövero määrätään näiden yhteissummasta. Tässäkin tapauksessa maksettu lahjavero vähennetään perintöverosta.

Miksi antaa omaisuutta ennakkoperintönä?

Ennakkoperintönä lahjoitettu omaisuus mahdollistaa omaisuuden siirtämisen vastikkeetta yhdelle lapsista suosimatta ketään, sillä tilit tasataan myöhemmin perintöä jaettaessa. Se siis mahdollistaa lasten tasapuolisen kohtelun.

Seuraavissa blogikirjoituksissa käymme läpi perintö- ja lahjaverotuksen eroja sekä omaisuuden siirtämistä kaupalla lapsilleen. Joskus lahjanluonteinen kauppakin saattaa olla lahja, joka huomioidaan perinnönjaossa.

Julkaistu
Tutustu lakipalveluihimme

Ajankohtaista