Mikä edunvalvontavaltakirja?
Jos henkilö ei enää pysty lainkaan hoitamaan tai ymmärtämään omia tärkeitä asioitaan ja on siten käytännössä menettänyt oikeustoimikelpoisuutensa, ei ole yleensä muuta vaihtoehtoa kuin hakea hänelle käräjäoikeuden kautta määrättävä edunvalvoja. Edunvalvojan määräämiseen liittyvä prosessi on kuitenkin hankala ja aikaa vievä. Usein onkin helpottavaa, jos äkilliseen tapaturmaan, vanhuuden heikkouteen ja muistin heikkenemiseen tai muuhun sairauteen on varautunut hyvissä ajoin laadituttamalla edunvalvontavaltakirjan asiantuntevalla lakimiehellä. Tällöin edunvalvojan määräämiseen liittyvä pitkä prosessi ei ole tarpeen. Myös nuorten aikuisten tulisi muistaa laatia edunvalvontavaltakirja, sillä omaa terveyttä ei voi ennustaa.
Edes läheisimmät ihmiset kuten puoliso ja lapset eivät voi hoitaa toisen ihmiset talousasioita automaattisesti. Pitkäaikaiseen toimintakyvyttömyyteen voidaan kuitenkin varautua edunvalvontavaltakirjalla. Edunvalvontavaltakirjan muoto on tavallista valtakirjaa tiukempi, sillä tämän valtakirjan tarkoituksena ei ole toimia vain lyhytaikaisesti tietyssä tilanteessa. Tarkoituksena on, että tämän asiakirjan avulla toinen henkilö voi ottaa valtuuttajan taloudelliset ja terveyttä koskevat asiat haltuun pitkäaikaisesti tilanteessa, jossa valtuuttaja ei välttämättä itse voi enää ilmaista omaa tahtoaan. Edunvalvontavaltakirja tulisi siten laadituttaa silloin, kun henkilö pystyy vielä ilmaisemaan selvästi tahtonsa ja ymmärtämään asian merkityksen.
Edunvalvontavaltakirjassa voidaan määrätä tietty henkilö, joka olisi paras vaihtoehto hoitamaan valtuuttajan asioita tilanteessa, jossa itse ei pystyisi näitä päätöksiä enää tekemään. Jotta asiakirja kestäisi hyvin aikaa ja erilaisia elämäntilanteita, voidaan nimetä myös useita vaihtoehtoisia henkilöitä valtuuttajan toivomassa etusijajärjestyksessä. On myös mahdollista jakaa erilaisia tehtäviä eri valtuutetuille esimerkiksi siten, että tietty henkilö hoitaa valtuuttajan taloutta ja toinen henkilö hoitaa terveyteen ja asumiseen liittyviä asioita.
Edunvalvontavaltakirjan avulla valtuutetulle voidaan antaa hyvinkin laajat valtuudet, jotka tulevat voimaan vasta, kun toimintakyvyttömyys on tullut ajankohtaiseksi. On kuitenkin tärkeää, että edunvalvontavaltakirjaa laatiessa pohditaan laajasti eri varallisuustyyppien hoitotarpeita ja hoitotoiveita edunvalvontatilanteissa sekä edunvalvontavaltakirjan suhdetta esimerkiksi perintösuunnitteluun ja mahdolliseen testamenttiin.
Mikäli eri varallisuustyyppejä ja mahdollisia esteellisyyskysymyksiä ei ole otettu huomioon edunvalvontavaltakirjaa tehtäessä, saattaa käydä esimerkiksi niin, että edunvalvonnassa olevan kiinteistöä ei saakaan myytyä pelkän edunvalvontavaltuutuksen nojalla. Tästä syystä edunvalvontavaltakirja tulisi aina tehdä ammattilaisella. Ammattilainen osaa laatia edunvalvontavaltavaltakirjan, joka vastaa juuri kyseisen valtuuttajan tarpeita.
Kun edunvalvontavaltakirjan laatii hyvissä ajoin ja huolella, tietää omien tärkeiden asioiden olevan turvassa myös mahdollisen sairastumisen jälkeen. Kun mahdollisten pahojen päiviin on varauduttu, on helpompaa keskittyä nauttimaan myös nykyhetkestä.
- Julkaistu