Avioehto – Mikä se on ja milloin sellainen kannattaa laatia?

Lakinaisen blogin kirjoittajat.

Avioliiton vaikutus varallisuussuhteisiin 

Avioliitolla on aina vaikutusta puolisoiden varallisuussuhteisiin. Avioliitto ei vaikuta avioliiton aikana puolisoiden omistussuhteisiin eli kumpikin aviopuoliso omistaa ennen avioliittoa ja sen aikana omissa nimissään olevan omaisuutensa. Avioliiton myötä aviopuolisoilla on kuitenkin avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus tarkoittaa käytännössä sitä, että avioeron tai puolison kuoleman myötä kaikki omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan puolisoiden kesken riippumatta siitä, kumman puolison nimissä omaisuus on. Avioliitolla voi siten olla merkittäviäkin seurauksia puolisoiden varallisuussuhteisiin realisoituvan avio-oikeuden myötä. Avio-oikeuden sisältöön voidaan kuitenkin vaikuttaa avioehdolla. 

Avioehdolla voidaan rajoittaa tai poistaa puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avioehdon puolisot voivat laatia ennen avioliittoa tai sen aikana. Avioehdon laatiminen voi joskus tulla myös ajankohtaiseksi avioliiton aikana. Puolisoiden tulee toimittaa avioehto Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi. Lisäksi esimerkiksi testamentilla tai lahjakirjalla voidaan vaikuttaa avio-oikeuden laajuuteen. Testamentin tekijä voi rajoittaa testamentissaan testamentin saajan puolisoiden avio-oikeutta tai vastaavasti lahjanantaja lahjansaajien puolisoiden avio-oikeutta.

Avioehdon sisältö

Itse avioehdolla puolisot voivat määrätä, että avio-oikeus on täysin poissuljettu tai vaihtoehtoisesti rajattu tietyn omaisuuden osalta. Avioehto voi olla yksipuolinen ja kohdistua vain toiseen puolisoista. Lisäksi puolisot voivat avioehdossaan määritellä, miten avio-oikeus rajautuu avioliiton päättyessä avioeroon tai toisaalta puolison kuolemaan. Avioehtoa voidaan muuttaa tai se voidaan mitätöidä vain laatimalla uusi avioehto ja rekisteröimällä se jälleen Digi- ja väestötietovirastoon.

Kenelle avioehto?

Puolisoiden on tärkeää keskustella ennen avioliiton solmimista avioehdon tarpeellisuudesta. Avioehdolla puolisot voivat sopia joustavasti varallisuusoikeudellisista kysymyksistä omaan tilanteeseensa sopivaksi. Jokaisen parisuhde on erilainen ja aina avioehdon laatiminen ei ole välttämätöntä. Toisaalta on tilanteita, jolloin sen laatiminen on hyvinkin suositeltavaa. 

Esimerkiksi yrittäjän on hyvä miettiä avioehdon laatimista. Avio-oikeus koskee myös yritysomaisuutta, josta yrittäjällä voi olla velvollisuus maksaa osuus puolisolle mahdollisen avioeron sattuessa. Usein esimerkiksi osakassopimuksessa osakkaat velvoitetaan laatimaan avioehto muiden osakkaiden aseman turvaamiseksi mahdollisen avioeron tai kuoleman tilanteissa. 

Usein myös vanhemmilta peritty omaisuus on sellaista, jonka halutaan pysyvän perivän puolison suvussa. Avioehdolla puolisot voivat sulkea avio-oikeuden perityn omaisuuden osalta, ja tällöin omaisuutta ei lasketa mukaan avio-oikeuden piiriin. Avioehtoa voi olla tarpeellista miettiä myös, mikäli puolisoiden varallisuuserot ovat suuret ennen avioliiton solmimista. Toisinaan taas puolisot haluavat yksinkertaisesti pitää varallisuutensa erillään myös avioliiton päättyessä. Nykyään avioehdon laatiminen tulee usein pohdittavaksi uusperheissä, kun puolisoilla on omia lapsia. Tällaisessa tilanteessa puolisot usein haluavat, että omaisuus jakautuu omille perillisille kuoleman jälkeen.

Lakimies apuna avioehdon laadinnassa

Avioehdon laatiminen ei ole aina aivan yksinkertaista. Avioehto vaikuttaa puolisoiden varallisuussuhteisiin, joten sitä laadittaessa molempien osapuolten tulee ymmärtää sopimuksen todelliset vaikutukset. Se kannattaakin laatia asiantuntijan kanssa, jotta avioehto tulee laadittua sisällöllisesti oikein ja vaadittuja muotovaatimuksia noudattaen. Digi- ja väestötietovirasto ei tutki rekisteröitävän avioehdon lainmukaisuutta, kun puolisot toimittavat asiakirjan rekisteröitäväksi.

Julkaistu
Tutustu lakipalveluihimme

Ajankohtaista